Věčná Slavia 130 let

Věčná Slavia 130 let https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508025/vecna-slavia-130-letEseNXb-Qw1-.jpg 4 6 3

Publikace vydaná ke 130. výročí založení slavného pražského klubu SLAVIA zachycuje celou historii od založení klubu až po ukončenou sezónu 2021/2022. Obsahuje kompletní statistiky, momentky z historie i současnosti klubu, bohatou obrazovou dokumentaci včetně fotografií od fanoušků a některých významných osobností se „sešívaným srdcem“.... celý text

Přidat komentář

Venda32
28.01.2024 5 z 5

Křesťané mají Bibli, Američané svou Ústavu a my, slávisté, tuto nádhernou knihu. Už když vidíte přebal, kniha nepůsobí laciným dojmem. Zážitek se umocní při otevření a listování pevným křídovým papírem.
Kniha je rozdělena do několika částí, které mapují jednotlivá zvolená historická období.
Na konci jsou historická fakta, zajímavosti, ale také třeba texty chorálů nebo slávistických hymen.
Celá kniha je prošpikována řadou fotografií.
Mínusem je poměrně velký počet překlepů.

Péťa1950
26.10.2023 3 z 5

Kniha byla dárek asi z recese, protože klubu jsem nikdy nefandila. Pro mne byla nejzajímavější první část, která přiblížila vznik fotbalu, jeho šíření do dalších zemí. Stíhání hráčů u nás, pokud byli studenti. Ti měli zakázáno hrát, profesoři pro ně šli i na zápas a ve školách je čekaly kázeňské tresty. Zajímavé bylo sjednávání mezinárodních zápasů. Slávie musela Oxfordu za to, že spolu budou hrát, zaplatit částku 60000 korun Na částku se skládala řada fandů a přátel klubu. Zajímavost, v roce 2007 činitelé Oxfordu částku vrátili. Další kapitola byla historie vzniku dalších klubů a vznik prvních soutěží. Po první světové válce došlo k většímu rozšíření počtu klubů a mezinárodních utkání. Pak už jde vývoj rychle kupředu a jsou představováni nejlepší hráči a střelci klubu. Brankář František Plánička, ze střelců např. Josef Bican a řada dalších. Po válce a sjednocení tělovýchovy, přejmenovávání klubů. V druhé části pak další vývoj, herní vzestupy i pády, změny trenérů, vedení klubů, seznamování s dalšími předními hráči. Třetí část, divoké devadesátky, korupční aféry. Velký význam mělo otevření přebudovaného stadionu v Edenu. Změny majitelů klubu, velice časté odvolávání trenérů, přestupy hráčů. Věrný jednomu dresu už byl a je málokdo. Přehledy úspěchů, mistrovské tituly a další úspěchy i neúspěchy v pohárových soutěžích. Nejznámější fanoušci, pokřiky, klubové hymny a další. Kniha je v krásném provedení na křídovém papíře, text je doplněn řadou fotografií. Chybou je veliké množství gramatických chyb, někdy to bránilo srozumitelnosti. Kniha pro fanoušky klubu a nejen pro ně.


Dant76
04.01.2023 5 z 5

Nejnovější vydání knihy o nejlepším fotbalovém klubu u nás. Pěkně napsáno, spousta zajímavých informací.

Štítky knihy

sportovní kluby

Kniha Věčná Slavia 130 let je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x