Dobrý den, vážení vynálezci

Dobrý den, vážení vynálezci https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146130/bmid_dobry-den-vazeni-vynalezci-o5P-146130.jpg 4 11 1

Ilustrované příběhy velkých objevů a vynálezů - od ohně ke kosmickým raketám.

Přidat komentář

ddkk
04.05.2022 4 z 5

V roce 1988 vydala Panorama moc hezkou knížku v sešitovém vydání, kde bez jakýchkoli ideologických pitomostí autoři Vítězslav Houška a František Škoda seznamují větší děti (ba i dospělé) se spoustou vynálezů. Začínají pravěkem a ohněm z blesků, pokračují vynálezem hrnců, zabývají se zemědělskými nástroji a stroji (samozřejmě včetně "veverčete", tedy ruchadla bratranců Veverkových), jsou tam všeliké dopravní i jiné stavby, i to, jak si člověk podmanil přírodní síly - vodu, vítr, vzduch...V knížce je toho spousta, všechny informace jsou přehledně uspořádány, text je doprovázen realistickými a hezkými ilustracemi. Na konci nechybí ani rejstřík.

Nejvíce jsem se pobavila poslední kapitolou nazvanou Omyly. Je v ní pár slepých uliček, v nichž se vynálezci neuvěřitelných pitomostí dokonale ztratili: nekývající se loď Castilia z roku 1872, která se kývala více než obyčejná plavidla, Bischoffův pruský pouštní koráb, vysazený v roce 1912 na Saharu, který se během 1. světové války rozpadl v pouštních dunách, nebo Bazinův parník s plováky, který se koncem 19. století nikam nedoploužil.

Pobavila jsem se a knížku předala vnukům. Pokud ji ještě někde najdete, doporučuji ji alespoň k prolistování.

Autoři knihy

Vítězslav Houška
česká, 1925 - 2011
František Škoda
česká, 1931 - 1988

Kniha Dobrý den, vážení vynálezci je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chci si koupit1x