Ve válce: Příběhy obyčejných lidí z Iráku a Sýrie

Ve válce: Příběhy obyčejných lidí z Iráku a Sýrie https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394519/bmid_ve-valce-pribehy-obycejnych-lidi-z--lmn-394519.jpg 5 66 12

Příběhy obyčejných lidí, kterým vstoupila do života válka na území Sýrie a Iráku. Příběhy lidí, kterým válka vzala vše, ale i lidí, kteří z ní vyšli posílení. Příběhy statečných žen, jako je Bafrín, dvacetiletá dívka, která poslední tři roky strávila se zbraní v ruce a podílela se na osvobození Rakky, bašty IS. Příběhy rodin, kterým válka vzala vše. Jako rodiny Révan, kterou unesli islamisté a dodnes se neví o jejím osudu nic bližšího. Příběh Masúda, kterého IS unesl a věznil skoro celý rok. Příběh dětských vojáků, malých jezídských chlapců, ze kterých IS cvičil oddané bojovníky jdoucí na smrt v prvních frontových liniích. Příběh Wahídy, valkýry pouště, která se z obyčejné policistky stala postrachem IS v Iráku...... celý text

Přidat komentář

verculka
23.08.2023 5 z 5

Povinné čtení pro všechny. Já prostě těm válkám nerozumím, proč jsou?? Nechápu proč se musí zabíjet. Trpí většinou ti nevinní co chtějí jen klidně žít.

Jsem moc vděčná za tyto objektivní reportáže. A je mi moc líto lidí co před válkou utíkají a hledají azyl a je na ně stejně nahlíženo jako na teroristy.

petrarka72
28.07.2023 4 z 5

Otřesné čtení. Dvanáct let trvá válka v Sýrii a generuje množství lidí s životy, které si těžko představit - náhlé "nelogické" zranění či smrt jsou na denním pořádku, bezdomovectví a nejistota normou, ženy, děti a staří rukojmími obou válčících stran. Díky za poslední kapitolu se shrnutím faktů, díky za všechny příběhy a fotky, které přibližují vzdálené. Přesto nerozumím...


PlaszCZ
29.03.2022 5 z 5

Kniha se čte velmi dobře - přečetla jsem jí asi za 3 dny. Velice jsem také ocenila fotografie, které však budí spíše smutek a zoufalství. Je zde mnoho zajímavých příběhů od obyčejných lidí, kteří se stali obětmi války a nechtějí s ní mít nic společného až po příběhy těch, kteří se na masakrech přímo či pouze zprostředkovaně podíleli. Autorky si rozhodně nechtějí hrát na objektivní novinářky, a přestože respektují přání některých lidí o zachování anonymity, v mnoha případech se nebojí vyjádřit svůj vlastní názor a hlavně zpochybnit pravdivost některých výroků - zejména v případech džihádistických manželek, které ,,vůbec´´ nevěděly, do čeho jdou a své manžely považují za hodné kluky, které ISu dělají pouze nevinné přidržtašky. Celkový dojem kazí pouze odfláknutá editorská práce - v knize je mnoho překlepů, které prostě nepůsobí dobře. Jinak je kniha super. Je vidět, že si na ni dal někdo práci, a přitom navíc riskoval i svůj vlastní život.

puczmeloun
01.11.2021 4 z 5

Zvěrstva, prach a ruiny měst, utrpení, strach, odvaha, vzájemná nedůvěra, náboženství, etnicita, chudoba, mocnosti, dětští vojáci, sexuální otrokyně, manželky džihádistů, lži... Vše jako součást velmi silných příběhů v krásně zpracované knize plné atmosférických fotografií. Střípky ze dvou zemí a různých stran konfliktů v Iráku a Sýrii ukazující válečné běsnění zase trochu jinak.

Zároveň bylo ještě o to silnější číst knihu ve chvíli, kdy zrovna probíhala další fáze syrské občanské války, tentokrát turecká invaze na převážně kurdský (resp. dříve převážně Kurdy osvobozený) sever země nazvaná jako Operation Peace Spring, kterou obě autorky i tentokrát velmi podrobně sledovaly a na sociálních sítích i v reportážích popisovaly. A znovu přibyly tisíce uprchlíků, mrtví, zranění... Dnes je po pár týdnech konflikt překryt desítkami dalších událostí po celém světě, Turecko se ale rozhodně nestáhlo a de facto skončila velká část dříve fungující místní samosprávy a autonomie...

Ale zpět ke knize... Je velká škoda, že takto kvalitní publikace - obsahuje nenahraditelné informace přímo z místa a získané díky blízkým kontaktům s místními - nedostala i podobně kvalitní editorskou práci. Často se opakují věty, témata, termíny i příběhy přímo v jedné kapitole. Naopak některé věci jsou vysvětleny až několik kapitol poté, co se objeví, a některé se používají jako by nic (např. pojem Dáiš, kdy ale není vysvětleno, že jde o odpůrci islamistů používané synonymum zkratky ISIS). Je docela patrné, že původně nešlo o jeden text, ale o sbírku dřívějších reportáží, které si nějakou editorskou práci a aktualizaci zaslouží. Například u jednotlivých kapitol/příběhů chybí nějaký sjednocený styl datace a řazení není úplně přehledné. Výsledkem jsou pak docela dost skákající roky - IS zbývá už jen malé území a najednou je v Iráku osvobozován Mosul apod. O to více, že nějaké představení konfliktů a jejich mnoha stran je překvapivě a bez upozornění až úplně na samotném závěru knihy.

Depe
30.08.2020 5 z 5

Silné příběhy, krásné fotografie

MildeZ
04.05.2020 5 z 5

Konflikt shrnutý jasně v kostce na pozadí mnoha smutných příběhů...delší dobu obdivuji odvahu obou zúčastněných zástupkyň něžného pohlaví, že se vydají tam, kam by se nechtělo ani mnoha mužům!

SakuraLuci
06.02.2020 5 z 5

Objasnila jsem si některá historická a válečná fakta, kniha je psána pro laickou veřejnost a velice čtivým stylem. Ráda podpořím smysluplný projekt.

d.oliee
23.10.2019 5 z 5

K tomu není co dodat. Možná příště jen obohatit o výklad cizích pojmů a mapky :-)

Petanee
17.07.2019 5 z 5

Dámy, musím smeknout, tohle bylo perfektní dílo. Krutý, krutý je ten život místních lidí, kteří mají se vším tak pramálo společného... Kniha je obrazem lidského utrpení, zkázy a zmaru. Marně v tom hledat nějaký smysl.... Důkazy ve válkách jsou jednou z nejméně potřebných věcí...

Keram.mareK
02.03.2019 5 z 5

První polovina perfektní, poté kniha trochu ztrácí dech při opakujících se rozhovorech s "královnami". Konec i skvělé fotky to ovšem dohánějí na plný počet.

Denisar92
24.02.2019 5 z 5

Nádherně zpracovaná kniha, plná autentických fotek. Doporučuji všem, co se zajímají o tématiku IS a občanské války v Sýrii.

Valeyman
27.12.2018 5 z 5

Kniha je sama o sobě krásná ( samozřejmě nemyslím tím tématikou, ale vzhledově, kvalitou papíru, fotek atd. ) Dá se přečíst za jedno odpoledne, což byl můj případ. člověk se dozví spoustu zajímavých životních příběhu okořeněných tím, že je vše od autorek, které ona strašidelná místa opravdu navštívily a nepíšou něco z tepla domova. Malinko bych vytknul pouze to, že se některé informace opakují pořád dokola a ke konci už to může nudit. Za mě však plný počet bodů, čtete a mrazí vás to, když vidíte, co se děje relativně " pár " kilometrů od vás :-)