Ve jménu ďábla

Ve jménu ďábla https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34896/bmid_ve-jmenu-dabla-Dgv-34896.jpg 4 19 3

Podtitul: Trochu jiná historie čarodějnic a jejich pronásledování. Snahou německého historika (medievalisty) bylo zobrazit z jiného úhlu pohledu hony na čarodějnice, a to až do novověku. V jednotlivých kapitolách autor postupně probírá skutečné příběhy, které souvisely nejen s pověrami o čarodějnicích, ale i s odmítavým a přezíravým postojem k ženám vůbec, zejména pak v dobách působení katolické inkvizice. Na druhé straně uvádí i první pokusy potírat výstřelky tohoto jednání. Autor ale upozoňuje i na skutečnost, že v mnoha případech násilí na ženách se nejednalo o problém čarodějnictví, ale i o pojetí ženy jako méněcenného člověka proti muži (dokládá to i citáty ze Starého zákona) nebo o zakořeněné názory na stavovské rozdíly. Popisuje i řadu případů zavraždění ženy v situaci, kdy hrozil nerovný sňatek apod. Závěrečná kapitola se věnuje znovuotevření čarodějnických pověr v nacismu - zejména vinou působení Heinricha Himmlera. - Kniha má i zajímavý doslov; autor zdůvodňuje absenci bibliografického soupisu, protože považuje některé knihy s touto tématikou za obecně nebezpečné.... celý text

Literatura naučná Historie Příběhy
Vydáno: , Brána
Originální název:

In drei Teufels Namen , 2007


více info...

Přidat komentář

nokid
01.09.2016 4 z 5

Na osudech jednotlivců - především žen - jsou zdokumentovány jednotlivé čarodějnické procesy.
Výborná četba.

SMITH
13.11.2015 5 z 5

Výborná kniha popisujúca prenasledovanie "Čarodejníc" počas stredoveku . Príjemnou formou podáva fakty z tej to doby , fakty , ktoré sú veľmi znepokojujúce . Škoda len , že sa zameral viac menej len na Nemecko (teda oblasť dnešného Nemecka ) .


exa
09.09.2013 4 z 5

Autor mě opět nezklamal. Historie v jeho podání se opravdu nedá nazvat nudnou. Kdo se rád poučí i pobaví, vřele ho doporučuji.