Zemřít za Jeruzalém: Rytíři, mniši, mohamedáni a první křížové tažení

Zemřít za Jeruzalém: Rytíři, mniši, mohamedáni a první křížové tažení https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34898/bmid_zemrit-za-jeruzalem-PvB-34898.jpg 4 23 7

Beletristické zpracování skutečné historické události - první křížové výpravy do Svaté země v letech 1096-1099. Pět smyšlených postav křesťanského i islámského náboženství provádí čtenáře hrůzami prvé křižové výpravy. Formou povídek je líčeno vyvražďování slovanských národů, Židů, Uhrů, Turků i Arabů, bitvy křesťanských rytířů i dobrodruhů s nevěřícími nekřesťanskými domorodci na cestě z Německa, Francie a Itálie přes Uhry, Balkán a Turecko do Svaté země.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Argo
Originální název:

Sterben für Jerusalem: Der erste Kreuzzug , 1997


více info...

Přidat komentář

malýčtenář
06.08.2023 3 z 5

Opět jsem sáhla na nesprávnou historickou knihu. Líčení o první křížové výpravě. I když autor plně respektuje dějiny , popis příběhu, který spojuje několik hlavních postav. Dovídáme se o těžkém životě ve středověku, který je plný násilí, vražd, znásilnění, život člověka nemá žádnou cenu. A otázka koho nebo co chtěli v Jeruzalémě zachránit, je otevřena .

ULtraAktuar
23.05.2021

Až příliš násilí, většinou samoúčelného. Autor se vyžívá v pornografickém líčení. Trochu tendenční vylíčení jednotlivých hrdinů. Knihu jsem dočetl, neboť nemám rád nedočtené knihy, ale přiznávám, že jsem čas jí věnovaný mohl a měl strávit účelněji.


bleekemolen
21.01.2021 4 z 5

Tato kniha rozhodne neni pro kazdeho. Je psana podivnym stylem, kdy jsou v kratkych kapitolach popsany spis staticke vyjevy, doplnene o myslenky (podle meho nazoru skvele zachycene a odpovidajici zpusobu mysleni tehdejsiho cloveka) hlavnich protagonistu a co temto obrazum predchazelo. Nekdy az naturalisticky podane nasili v knize neni samoucelne a doplnuje tak barbarsky dojem, jakym museli evropane na orientalce pusobit.
Hlavnich hrdinu je pet, ruznorodi bezvyznamni zastupci, vystupujici z anonymni masy. I na tak kratky rozsah jsou vsak jejich charaktery bezvadne nacrtnuty a je radost prozivat jejich kazdodenni radosti a starosti (tech druhych je o poznani vice).

joachim36
12.01.2021 4 z 5

Nenapadlo by mě kolik příběhů se dá vložit do tak tenké knížky.

braunerova
18.09.2019 5 z 5

Nezbývá mi než se připojit k nadšeným komentářům níže. Zdánlivě nesouvisející příběhy rytíře Joscelina, mnicha Alkuina, normanského vojáka Draga, eunucha Jusufa a barbarky Duny začínají zničením Říma Normany v roce 1083 a končí dobytím Jeruzaléma. Na křížové výpravě loupí, vraždí a znásilňují. A také si prochází peklem a zažívají zázraky boží. Pohnutky křižáků nebyly nijak ušlechtilé, skutečně ale byli ochotni zemřít za Jeruzalém. Kdo jsme, abychom je z pohodlí našich životů soudili? Vždyť Bůh to chce.
Autor je historik a novinář a je to znát. Čtivý román je na pomezí literatury faktu, nechybí mapy a rejstříky. Výborně jsou popsána významná obléhání a bitvy.

"Plenil a znásilňoval, mrzačil a vraždil. Mnohé z toho vypudil z mysli nebo dokonce zapoměl. Ale pořád má před očima ženu římského senátora, jak se v ranním větříku pomalu houpe v oprátce, v niž se oběsila na své zahradě. Z úst jí visí modrý jazyk. Drago prodal její děti obchodníku s otroky. Musí do Jeruzaléma. Už jen kvůli tomu."

Vlk.kh
07.01.2018 5 z 5

Jak už napsal přede mnou SMITH, kniha rozhodně není naivní a romantické povídání o rytířských ctnostech a soubojích - to raději nechť čtenář sáhne po Ivanhoem, pokud chce něco podobného. Tady jde o syrové a nepřikrášlené líčení událostí okolo první křížové výpravy. Vyprávění je plné surového násilí na leckdy bezbranném civilním obyvatelstvu, špíny, fanatismu, negramotnosti a bezpraví. Přijde mi, že příběh je ještě o pár stupňů drsnější, než můj oblíbený román Za přísahu a lásku, který se s popisem středověku rovněž nijak nepáře. Nemohu jinak, než dát knize Zemřít za Jeruzalém plný počet hvězd. Nejsem fanda načančaného dvorského tlachání a přemrštěně idealizovaných příběhů. Pokud už čtu příběh ze středověku, očekávám naturalistické vyprávění odpovídající mým představám o válečných taženích a tvrdém životě té doby a to jsem zde dostal vrchovatě.

SMITH
30.04.2016 5 z 5

Breuers vo svojich knihách podáva stredovek tak ako v skutočnosti bol . Brutálny , špinavý , bigotný ...

Nečakajte žiadný rytierský román ... len surovú pachuť stredoveku , ale výbornú ...

Štítky knihy

středověk křižáci křížové výpravy Jeruzalém Svatá země

Autorovy další knížky

Dieter Breuers
německá, 1935 - 2015
2012  88%Na hradech, v klášterech, v podhradí - Středověk, jak ho neznáte
2001  83%Zemřít za Jeruzalém: Rytíři, mniši, mohamedáni a první křížové tažení
2008  85%Ve jménu ďábla

Kniha Zemřít za Jeruzalém: Rytíři, mniši, mohamedáni a první křížové tažení je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Doporučených3x
Knihotéce49x
Chystám se číst15x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x