Včera, dnes a zítra

Včera, dnes a zítra https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242798/bmid_vcera-dnes-a-zitra-242798.jpg 5 28 9

Sophii Lorenovou není třeba dlouze představovat: tato vynikající italská herečka natočila bezpočet filmů italské i zahraniční produkce a během své dlouhé kariéry získala řadu prestižních cen včetně dvou Oscarů. V životopise, který vychází k výročí jejích osmdesátých narozenin, nahlédneme spíše do „zákulisí“; poznáme tuto zajímavou ženu i v jiném světle, než je záře reflektorů. Od dětství prožitém bez otce, posléze i v hrůzách druhé světové války, se dostaneme k prvním úspěšným krůčkům v římských studiích Cineccita, ale také k další překážce v podobě vztahu s ženatým mužem. Přečteme si o síle přátelství, prožijeme radostnou oscarovou noc, ale též nevýslovný smutek ženy, která právě přišla o dítě. Hlavně však poznáme lásku ve všech jejích podobách: lásku mateřskou, rodinnou, lásku k rodné zemi a zejména hlubokou lásku k životu, k práci, z níž se v průběhu let stala nedílná součást hereččina života. Autobiografie jedné z největších hereček naší doby.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Ieri, oggi, domani , 2014


více info...

Přidat komentář

iam.sokol
27.08.2021 5 z 5

Sophia Loren. Už když jsem jako náctiletý poprvé viděl její herecký koncert s Marcellem Mastroiannim ve filmu Včera, dnes a zítra, okamžitě si mě získala svou osobností. Právě díky ní a jejímu talentu jsem si postupně vypěstoval lásku k Itálii, italské specifické kinematografii, italštině a jejím dialektům, k nejlepší kuchyni na světě, k italským městečkům a vesničkám v nejzapadlejších koutech provincií, k Italům jako národu a k jejich zvykům. Když nad tím tak přemýšlím, nikdo jiný z oblasti kultury neměl na mě takový vliv jako právě Sophia Loren. Děkuji ji za to, že svůj pestrý život shrnula v této autobiografii a dovolila nám tak nahlédnout do nitra svého soukromí, ať už se jednalo o šťastné či smutné zážitky, nebo úspěchy i pády. Je živoucím důkazem toho, že každý sen se nám může splnit nehledě na okolnosti a podmínky, z kterých pocházíme. Přečetl jsem už hodně biografií, ovšem tato má speciální místo nejen v mé knihovně, ale především v mém srdci. Grazie, Sophia.

IvaKo
24.03.2020 5 z 5

Odmala jsem filmová fanynka a tak jsem si s velkým potěšením přečetla tuto biografii skvělé herečky, která zářila v mnoha nezapomenutelných filmech, zejména těch italských a která nikdy nezapomněla, z jakých poměrů vyšla. Kniha je napsaná velice čtivě, s velkou pokorou a láskou, prostě upřímným srdcem. Doporučuji.


yerisley
16.03.2019 5 z 5

Jeden z nejpovedenějších životopisů. Moje oblíbená herečka. Zůstává v knihovně. Určitě doporučuji každému.

Barticek
04.10.2018 5 z 5

Takhle má vypadat životopisná knížka!
Prostě a jednoduše - čtení za odměnu.

Michele1
05.08.2016

Nejsem fanynka autobiografií, ale kniha nejkrásnější herečky všech dob mne nadchla. Cítím z ní neskutečnou pokoru, lásku a vděk, to, jak si váží jak své práce, rodiny, svých kolegů a všeho dobrého, co ji v životě potkalo. Kniha se čte jedním dechem s úsměvem na tváři.

andrii24
23.10.2015 5 z 5

Pravá dáma pláten stříbrných. Legendární, nestárnoucí, noblesní, vnější i vnitřní krásou oplývající. Odvážná, přímá, charismatická, přející, milující. Průvodkyně cesty svého příběhu, který ještě zdaleka neřekl své poslední slovo. Paleta splněných snů na jevišti filmového i osobního života odkryta všem dobrým lidem, obdivovatelům a znalcům. Nechte se s chutí unášet milou návštěvou, přenést se v čase do zlaté éry filmového umění i do přítomných okamžiků, plout proudem vzpomínek a myšlenek, do kterých je vám ctí se ponořit natolik, abyste se na malý okamžik, stali jejich součástí. Radostně, s citem i nostalgií, se probírat rancem vzpomínek zalitých sluncem i návraty do let neveselých, vážných. Psáno lehkým perem, procítěným jazykem, romantickým dotekem, s vážností a láskou k lidem i profesi. Vřele, vstřícně, pokorně, ozdobeno srdcem. Neprošlapanou pěšinkou kráčet vstříc velkému snu. Tu cestu vyplnit vším, co sám život nabízí i bere, beze zbytku. Jedině tak lze dojít k cíli jako královna. Lady L., Sophia Loren. Šťastná to žena: Včera, dnes a zítra.

maryzka
27.08.2015 3 z 5

Přiznám se, že nevím jak to hodnotit. Myslím si, že navzdory spíš vzpomíná na to hezké než špatné( i když je pravda, že mě zlobí její příbuzenství s Mussolinim), vyjadřuje se tak, že nikoho nerozzlobí ani neurazí. Ale taky jsem tam hledala náznaky životopisu, který měla napsat již před několika lety( četla jsem časopisy ze 68 roku, kde se objevili snímky z porodnice a tam byl náznaky vzpomínek na ,, mateřskou roli" je to tam jinak popsaný" Kniha je docela i empatická,líčí i takové italské lpění na rodině.

77yasmin
21.08.2015 5 z 5

Skvěle napsaný životopis. Mnoho zajímavých vzpomínek, při kterých si uvědomíme, že vše je nakonec jiné než jsme si mysleli. Úžasná žena a herečka z nejlepších let stříbrného plátna. Doporučuji.

JanaDor
03.06.2015 5 z 5

Úžasná, upřímná, unášející, úchvatná (ha, už si na žádné slovo na u nevzpomenu, takže to zakončím) – prostě skvělá kniha velké ženy. Nemíním to objemem, to ani při pohledu na ni nejde myslet vážně. Ale po přečtení, co vše si prožila – je to pro mě žena s velkým ž. Vždy mi byla jako herečka sympatická, i když nejsem žádný velký filmový fanoušek. Po přečtení její knihy, mám chuť sednout k televizi a všechny filmy o kterých píše, si pustit. Dívat se na ně a spojovat si je s tím, co o nich vím. Ty známé jména, které zmiňuje, si dokážu nyní představit jako nevšední, ale přitom normální lidské postavy s jejich plusy i mínusy. Pokud jste filmový fanoušek, je pro vás povinností si přečíst tuto knihu.
Kniha je napsána lehkou rukou, čte se dobře a ukazuje Sophii jako manželku, matku, babičku a herečku. Netrpí falešnou skromností, ale ani nabubřelou domýšlivostí, nad tím, co vše v životě dokázala.Cítím pokoru a vděk za to, co prožila a co jí bylo dopřáno. Přístupem a láskou k životu je mi nejvíce sympatická.

Štítky knihy

paměti, memoáry herečky Sophia Lorenová, 1934-

Autorovy další knížky

Sophia Loren
italská, 1934
2015  91%Včera, dnes a zítra
2015  50%Vařím s láskou
1994  100%Ženy a krása

Kniha Včera, dnes a zítra je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce49x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x
dalších seznamech3x