Včely

Včely https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489333/bmid_vcely-fOW-489333.jpg 5 4 1

Co mají společného čmeláci, hedvábnice, zednice a čalounice? Patří mezi včely, stejně jako včela medonosná, kterou určitě dobře znáte. Nahlédněte do jejich tajuplného světa a zjistěte, proč sbírají nektar, jak vyrábí med (věděli jste, že ne všechny druhy jsou medonosné?), kde bydlí nebo co dělají v zimě. Užasnete, kolik druhů tohoto hmyzu u nás najdete a objevíte všemožné zvláštnosti, které se k nim vážou. Tato zábavná ilustrovaná knížka vás vtáhne do včelího života plného pozoruhodných informací.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Pro děti a mládež
Vydáno: , Bookmedia
Originální název:

Pszczoły miodne i niemiodne , 2018


více info...

Přidat komentář

broskev28
02.02.2022 5 z 5

Jednoduchá, přehledná, krásně ilustrovaná.
Já jsem o včelách věděla jen to, že opylují květy a "vyrábějí" med. Jsem si jistá, že spousta malých školáků toho o včelách ví více než já, takže si tady mohou své znalosti ověřit a někteří, podobně jako já, i doplnit a rozšířit.
Třeba tohle mě zaujalo:
"Včely, které žijí ve společenstvech, například včela medonosná nebo čmeláci, představují mezi včelami menšinu. Většina druhů včel vede samotářský způsob života. Znamená to, že každá samice zakládá své vlastní hnízdo a stará se o potomky bez pomoci."
Česká jména samotářských včel asi vymýšleli naši obrozenci, tak úchvatná jsou: stepnice dlouhorohá, valchářka obecná, pískohrabka ostruhatá. A to jsem nezmínila výčet čmeláků, existenci parazitických pačmeláků a seznam tvorů, kteří se včelami živí; včelojeda a medvěda jsem znala, ale do sýkorky bych to tedy neřekla. I když každý shání obživu kde se dá . . .

Štítky knihy

pro děti příroda včely

Autorovy knížky

2019  90%Včely