Pokrevní pouta

Pokrevní pouta https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294892/mid_pokrevni-pouta-Nv4-294892.jpg 3 28 7

Varg Veum série

15. díl

V norském městě Bergenu je za tragických okolností Barnevernem odebrán matce malý chlapec. Tím ale příběh teprve začíná. Zanedlouho sehraje tentýž chlapec jistou roli v souvislosti s náhlým úmrtím ve svém novém domově – a o deset let později se připlete k další dramatické události. Nyní je z Jana Egila dospělý muž. Žije v Oslu a je pevně rozhodnutý pomstít se všem, kdo mu zničili život... Detektiv Varg Veum se ocitá v netradiční roli: Jana Egila zná, zná i jeho minulost a je přesvědčen o jeho nevině. Aby však dosáhl jeho osvobození, musí se utkat nejen se stíny minulosti, ale i s vyšetřovateli, kteří už svoji verzi mají... Bergenský spisovatel Gunnar Staalesen je v Norsku žijícím klasikem, jeho knihy vyšly už v sedmnácti jazycích a sbírají úspěchy doma i v zahraničí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Dødens drabanter , 2006


více info...

Přidat komentář

Leona333
30.09.2022 3 z 5

Na tuhle severskou krimi jsem se těšila. Lákalo mě v ní to, že se příběh odehrává jak v Bergenu, tak i později v Oslu. Tedy v městech a místech, ke kterým mám osobní vztah a váže mne k nim mnoho milých vzpomínek...
Bohužel se zklamání dostavilo hned v první třetině. Ne kvůli samotnému ději, krimi zápletce. Ta nebyla zase tak špatná. Četla jsem i mnohem, mnohem horší, na hlavu postavené... Vadil mi zde spíš bídný překlad a i oslovování. Tedy jakýsi trend, který se na konci devadesátých let, tak všemocně u zahraničních knih rozrostl. Neb zřejmě podle některých, nezáleží na kvalitě a čistotě daného jazyka, ale spíše na kvantitě...
Škoda, jinak bych dala o jednu hvězdu více, protože v samém základu byla kniha čtivá a i místy dost napínavá.

orinka3
26.11.2018 5 z 5

Ačkoliv mi záplava jmen v historických souvislostech obvykle dává zabrat, tady to nějakým zázrakem neplatilo. Zapamatovala jsem si, kdo ke komu patří a v propletenci jsem se vyznala. Se zájmem jsem četla, jak vlastně ten neblaze proslulý (u nás) Barneverdet funguje. Vyšetřovatel, který po celý svůj profesní život sleduje smutný osud svého někdejšího svěřence, prokazuje velikou odvahu, osobní statečnost. Tak moc rád by Jeníčkovi pomohl, jenomže všechno jakoby se proti nim spiklo. Závěr je hodně trpký, pro víc lidí. Nejenom ty dva. Dobrá četba.


Pepina19
17.11.2018 2 z 5

Příběh by to nebyl špatný i ta linie z minulosti by ušla, ale přece jen se kolem Jeníčka stalo až moc špatných a vůči němu nespravedlivých věcí. A to bylo trochu méně uvěřitelné.

amelie.m
20.03.2018 5 z 5

Velmi dobře vystavěný příběh, který vás nenudí, je originální a liší se od klasických "zabíjaček". Děj se rozvíjí, rozplétá a zase šmodrchá.. rozuzlení je překvapivé a přichází až na samotném konci. Kniha přečtena jedním dechem. Doporučuji.

zuzka894
01.11.2017 odpad!

Totální nuuuda. Čekala jsem napětí, zápletku, myslela jsem že severské knihy jsou dost dobré, ale tohle mě přesvědčilo o opaku. Nejhorší je že hlavní hrdina NORSKÉ krimi se jmenuje Jeníček, jak typické norské jméno, že. Blb, kdo to překládal. Nudné jsou i popisy krajin, dokonce i silnic, zbytečné "kudrlinky". Přečetla jsem jen čtvrt knihy, nemám sílu v tom pokračovat. Tahle kniha hodně sklamala.

vincek1
01.01.2017 5 z 5

Severské detektivky čtu, když si chci na čas "odpočinout" od historických románů. Je pravda, že se většinou vyznačují dosti drastickými scénami, ale tato kniha mi až tak "severská" nepřipadá.
Podle mého je příběh psán tak, že se od něj nedá odtrhnout. Trochu mi sice dělaly problémy přeskoky v čase, ale napsáno brilantně.V momentu, kdy se zdá, že je všemu konec, nastupuje další děj a tak to jde až do konce. Podle mého vydařená kniha a těším se na případnou další.
Doporučuji všem, kteří nejsou zvyklí číst knihy komiksového typu, kde je každá věta "úderná".

Jana77
18.12.2016 1 z 5

Přečetla jsem ji, ale jenom silou vůle. Zbytečné kudrlinky, které v knížkách nemám ráda. Za mě nuda.

Štítky knihy

norská literatura severská krimi norské detektivky

Autorovy další knížky

Gunnar Staalesen
norská, 1947
2016  68%Pokrevní pouta
1991  80%2x vražda vo fjorde

Kniha Pokrevní pouta je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst16x
Chci si koupit1x