Valmez Forever

Valmez Forever https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427282/bmid_valmez-forever-N39-427282.jpg 4 4 2

Od deseti ke dvaceti pěti, od základní školy po vojnu, od poloviny 60. let do roku 1981 – nesnesitelná tíha dospívání v době, kdy všechno stálo za hovno kromě holek, hudby a chlastu. Valmez Forever je druhou knihou Zdeny Koláčka, rodáka z Valašského Meziříčí. Autor se v ní vrací do svého dětství a mládí, které prožil v rodném městě v 60. a 70. letech, kdy dlouhé vlasy a modré džíny nebyly pro tehdejší mládež jen módní záležitostí, ale především projevem generačního vzdoru a nesounáležitosti s panujícími poměry. Zdena Koláček (1956) začal své povídky publikovat až po čtyřicítce v literárních časopisech Tvar, Host a Babylon. Impulsem k jejich psaní pro něj bylo setkání se spisovatelem Charlesem Bukowským v roce 1993. Jeho první knihou byl soubor povídek Tenkrát na Východě, vydaný nakladatelstvím Host v roce 2003. Kniha je určena výhradně dospělým čtenářům.... celý text

Přidat komentář

Disease
09.12.2022 4 z 5

Koncepce od dětství do dospělosti se mi líbila, jen mi tu chyběly delší "literárnější" kousky jako v Tenkrát na Východě. Nicméně ty příběhy jsou děsně autentické a při čtení se mi vybavilo spoustu alotrií z mládí :-)

haki34
25.01.2022 4 z 5

inspiraci autora Charlesem Bukowskim nemožno přehlédnout. A taky mi připoměl Jana Pelce a A bude hůř. Kdo má rád máničky, rock, rybízák a poblité vzpomínky na čas mládí a volnosti, holky, zábavy, pivo, cigára, muchlovačky v kině a v parku....neváhejte ;) U některých jsem se docela hodně posmála - třeba Kolotoče připoměli podobnou historku z našeho jarmarku, kdy my byli škodolibí přihlížející (scéna s Tomem na kolotoči..)
víc nebudu prozrazovat, snad jen že pro děti fakt není k předčítání vhodná a doporučuji !

a ještě ukázka na závěr :

"...deme do kuchyně hledat další chlast. Najdeme ale už jen pár lahváčů zašitých vzadu v ledničce, tak je všechny otevřeme a střídavě z nich pijeme, a než nás Kůň vymákne, stačíme rozmlátit žehlícím prknem lustr v obýváku, což je, ty vole, průser, protože Koňův fotr je násilnický magor a až se zítra vrátí domů, tak ho asi přizabije, protože bude muset taky vymalovat kuchyň, kde jsme na stěnách vytvořili magický oči (hořčice - kolečko okurky - hořčice - kolečko mrkve), který všechno sledujou a nic jim neujde."

"Ta lítost, že dneska už bude brzo včera, se dostaví až zítra."


Autorovy další knížky

Zdena Koláček
česká, 1956
2003  75%Tenkrát na Východě
2020  85%Valmez Forever

Kniha Valmez Forever je v

Přečtených5x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x