Válka světů / Stroj času

Válka světů / Stroj času https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507690/bmid_valka-svetu-stroj-casu-639ee16337c5d.jpg 4 14 3

Klasická fantastika svou vizuální přitažlivostí vysloveně vybízí ke komiksovým adaptacím, které jsou čím dál častější a úspěšnější. Francouzští komiksoví tvůrci se tentokrát pustili do stále oblíbených románů H. G. Wellse. V prvním svazku vám nabízíme adaptace dvou z jeho nejslavnějších románů: Války světů a Stroje času. Kreslíři se v tomto wellsovském cyklu střídají. Zachycením Války světů byl pověřen španělský malíř Vicente Cifuentes, narozený roku 1979 v Albacete. Kreslí už odmala a po úspěšné kariéře v rodné zemi získal i výtvarné zakázky z Francie. Na Stroji času zase vyrazil Mathieu Moreau, narozený v roce 1988 v Limoges, autor úspěšného cyklu Nibiru. Scénář wellsovských komiksů si vzal na starost scenárista píšící pod pseudonymem Dobbs. Vlastním jménem Olivier Dobremel.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

The War of the Worlds / The Time Machine


více info...

Přidat komentář

jirijanovotny
08.01.2024 5 z 5

Dva oblíbené sci-fi náměty pohromadě v jedné knize a k tomu tak okouzlující kresba – 5 hvězd jak vyšitých.

Doteď jsem znal pouze filmové zpracování obou těchto klasik. Komiksová verze knihy mě inspirovala k tomu, abych se pustil i do originální předlohy tedy až se k tomu jednou dostanu :)

Zamiloval jsem se do těchto komiksových zpracování. Není to jen jednodušší varianta pro děti, které by se jinak od telefonu neodlepily. Poslouží to taky skvěle dospělým, kteří si udělají čas na chvíli k večeru a chtějí knihu začít a ten stejný den ji taky dokončit.

fvalek
26.04.2023 5 z 5

Jelikož mám moc rád předlohu, byl jsem zvědavý i na komiksovou adaptaci. Kniha vychází v krásné Argo komiksové edici ve velkém formátu s pěknou vazbou. Celkově pak ilustrátoři odvedli výbornou práci a v podstatě i celkový převod psaného slova na komiks se povedl a vše hlavní podle mě bylo řečeno. Určitě potěcha pro oko i duši. Tedy když opomineme tu brutalitu obou příběhů.

Válka světů je vyprávěna příjemně dramatickou gradující ich-formou, která nás nejen sbližuje s postavou vypravěče, ale i s celou situací. Ta trošku postrádá klasické prvky sci-fi a spíš se věnuje sociologii, jak by společnost v takovou chvíli reagovala, více pak spíš kompletnímu rozkladu společnosti vlivem podobné katastrofy. A to bych asi vytáhl více do extrému, protože v tom je síla tohohle příběhu - všechny ty mrtvoly, destrukce a zoufalství. Bohužel to trošku řídne v nekončící cestě vypravěče za svou milou. Rozuzlení je klasické a možná i docela paradoxní, což je tam přímo řečeno. Hezky zpracovaná adaptace.

U Stroje času mě zase potěšila detailnější a pro mě hezčí kresba, která nádherně vyjadřovala emoce postav. Eloánové byli opravdu hezcí a vztah s tou jeho trpaslicí byl opravdu pěkný a plný vřelých pocitů. Morloci byli zvláštní, na jednu stranu vtipní, ale i děsiví. Bohužel příběh moc nenastínil, jak to ve společnosti mají, pouze kdo koho chce sežrat... Ale za to byl pořádně vysvětlený vznik takové společnosti a musím říct, že se mi tenhle vývoj společnosti líbí a přijde mi uvěřitelný.

Celkově tedy moc dobrá adaptace, rozhodně příjemnější než jiné příběhy z téhle edice a ještě navíc vhodné do povinné četby nebo jen pro obohacení. Skvělé. :)


Racek213
22.02.2023 5 z 5

I pro mě staré známé, četl jsem je už v mládí. Nicméně, tehdy jsem tak trochu obdivoval techniku a akci. No, uplynulo 60 let a mezitím jsem se k E.G.W. periodicky vracel. Ty jeho knihy a povídky jsou opravdu nesmrtelné. Oni totiž jsou o lidech a o tom, jak se zachovají v kritických chvílích a v neznámu. Pořád baví, i když dnes už trochu jinak.

Autorovy knížky

Dobbs (p)
francouzská, 1972
2023  86%Válka světů / Stroj času

Kniha Válka světů / Stroj času je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst2x
Chci si koupit8x