Válka s pandemií

Válka s pandemií https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47158/bmid_valka-s-pandemii-WpT-47158.jpg 3 25 6

Pandemie série

< 2. díl >

Země je zpustošená pandemií, nanotechnologickým virem, který vyhlazuje veškeré teplokrevné organismy pod výškovou hranicí tří tisíc metrů. Zbytky lidstva po celém světě s potížemi přežívají na izolovaných horských vrcholcích. Badatelka v oboru nanotechnologie Ruth Goldmanová vyvinula vakcínu s potenciálem naočkovat proti pandemii všechny lidi, kteří přežili, ale rozštěpená vláda USA se nezastaví před ničím, aby si vakcínu uchovala pro sebe. Ruth a Cam Najarro, muž který za přežití zaplatil vysokou cenu, jsou rozhodnutí poskytnout lék všem a musí přitom čelit zpustošené americké krajině. Společně podstupují anabázi obtížným terénem, během níž se setkají s tím nejlepším i nejhorším v lidské povaze. Přitom netuší, že se nade všemi vznáší ještě větší hrozba…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Plague War , 2008


více info...

Přidat komentář

ludek.n
22.06.2020 3 z 5

Nanotechnologický virus, který unikl z laboratoře v Sacramentu, dále zabíjí. Nicméně se zdá, že už se blýská na lepší časy. Alespoň do té chvíle, než se jistá vládní klika rozhodne, že si malinko upraví pravidla hry ve svůj prospěch. Carlson pokračuje ve své pandemické sérii s nezdolností těžkotonážního beranidla. Jeho vize jsou silně pesimistické a pochmurné. Bohužel k jeho škodě je jeho ruka s perem ještě o stupínek těžkopádnější, než tomu bylo v předchozí knize. On k cíli své čtenáře nevede, on se k němu doslova probíjí přes hory, doly a hromady kamení. Přestože si v jednotlivých pasážích vede poměrně slušně, celek trpí na monotónnost. Děj se plahočí vpřed stejně jako hlavní hrdinka románu Ruth Goldmanová. Občas se ztrácí v hlušině či v bažinách, jindy zajiskří oslepujícím jasem. Pakliže Rok pandemie přiložil pod kotel alespoň v závěru, Válka se spokojila s poněkud alibistickým usmiřujícím zakončením, které člověka ze židle rozhodně nezvedne.

zelenoockaa
02.10.2017 4 z 5

Poměrně čtivá knížka, bohužel jsem hned na začátku zjistila že se jedná o druhý díl - přečtu si tedy ještě ten poslední :)


Palorizek85
20.04.2016 3 z 5

Celkem slušné pokračování prvního dílu.

lampernaqui
26.03.2015 2 z 5

Ani druhý díl příliš nebavil. Jelikož se jednalo o jiného překladatele, tipuji, že tímto to nebylo a opravdu tak nudné věty byly v originální verzi. Aneb jak napsat apokalyptický román a posledních přeživších lidského pokolení tak, že člověk bude knihu neustále odkládat a hledat si místo ní nějakou záživnější činnost - například koukat do zdi.

AdyKody
24.11.2014 4 z 5

Sice akčnější než první díl, ale musela jsem se do čtení nutit.

MartyMcFly
21.12.2011 4 z 5

Druhý díl v sérii, ale první, který se mi dostal (omylem) do rukou. Ze začátku jsem byl (tak 5-10 stran) sice ztracen, ale rychle jsem se chytil. Naštěstí jde lehce odhadnout co bylo v prvním a tak si přečtu třetí a poté první, budu ho brát jako prequel - před-díl (jaký je překlad slova prequel?).

Nemoc už dávno zničila většinu. Města jsou rozkrádána a mocnosti spolu válčí, místo aby si navzájem pomáhali. Ale protože tu ta pandemie je právě proto, že spolu válčili, není se čemu divit. Ale místo politiky je děj zaměřen na lidské osudy skupinky tří lidí + pár dalších, co se na chvíli objeví. To pomáhá.

Válka tak není jen oddálený pohled pětihvězdičkových generálů co posunují figurky po mapě a vydávají rozkazy kde shodit jaké bomby. Posunume se pěkně do předních linií do vnímání člověka. A že ho Jeff C. dokáže popsat skvěle. Jedna z věcí na které se při čtení dost zaměřuji, o kterých tuze moc přemýšlím, je logika rozhodnutí. Stručně řečeno, jestli volby protagonistů dávají smysl, popřípadně jak moc se to blíží tomu, co bych já v té samé situaci mohl udělat. A v tomto ohledu jsem spokojen.

Prostředí je samozřejmě zajímavé, ale to může být zapříčiněno mým fanatickým zájmem o post-apokalyptická témata, o Zemi zničenou nejrůznějšími prostředky. Autor je asi také turista, protože cestopisných poznatků jsem si z knihy odnesl dost. Nezbývá jim (těm univerzálním) věřit, nikdy jsem v USA nebyl. Ale Leadville muselo být hezké město.

Štítky knihy

nanotechnologie pandemie

Autorovy další knížky

Jeff Carlson
americká, 1969
2010  60%Rok pandemie
2011  63%Zóna pandemie
2010  69%Válka s pandemií

Kniha Válka s pandemií je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Doporučených1x
Knihotéce63x
Chystám se číst10x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x