Další den Valhaly – Dopoledne

Další den Valhaly – Dopoledne https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19063/dalsi-den-valhaly-do-19063.jpg 4 20 3

Valhala série

< 2. díl >

Přesně 25 let poté, co byl nad západní frontou sestřelen, se německý von Gallwitz vrátil – jako Dveřník, aby umožnil nacistům nasadit tajnou magickou zbraň. Z trosek západní civilizace vystává obludný nacistický svět, kde místo fyzikálních zákonů vládne magie. Magii musí při boji využívat i skupina vědců, kteří jsou podle Rooseveltova plánu jedinou nadějí lidstva. Za pomoci magického stroje Kabaly hledají muže, jenž by Bránu mezi světy nastavil obráceným směrem a učinil z vlády nacistických nekromantů a podsvětních démonů jenom noční můru. Možná je tím vyvoleným převychovaný český chlapec, který zdědil von Gallwitzův meč. -- zdroj: www.legie.info --... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Fantasy

Vydáno: , Triton
více info...

Miro.slav
Miro.slav
17.04.2019 4 z 5

Oproti prvej knihe "Dlouhý den Valhaly. Meče a prsten & Vetřelci" tu máme pár zásadných zmien. Za prvé, nie sme už vo Valhale, ale v Midgarde. Za druhé, Arnim von Gallwitz je mimo dej a hlavnú úlohu má Gunnar a členovia sanhedrimu. Za tretie, plynutie deja je spomalené na minimum, čo knihu robí dosť ťažkopádnou. Chýba tomu nádych mytológie, čo bolo v prvej knihe. Jedine pasáže o Gunnarovi a Skuld v Meste mŕtvych, či o Crommelinovi a projekte "Ariadna" boli z dejového hľadiska zaujímavé. Inak je markantná časť knihy zameraná na opis: nudný opis "superskvelej" Malej Ameriky, nudný opis sanhedrimu, nudný opis Novej Moravie atď. A do toho ešte autor zaťahuje reálne postavy dobovej histórie a snaží sa do alternatívneho sveta napasovať reálne historické udalosti. Za mňa celkom fajn. Iba Jarkie K., G. Bush a Václav H. mi tu prišli dosť nepatriční a kazili celkový dojem. Uvidíme čo prinesie ďalší diel.

mitko
mitko
27.01.2015 5 z 5

Tretí diel sa už neodohráva vo Valhale. Príbeh je tu rozvetvený do dvoch dejov. V prvom sledujeme cestu Gunnara na zmenenú Zem a jeho dobrodružstvá, zatiaľ čo v druhom sledujeme postupný vývoj Ameriky. Bola to práve ona, ktorá padla ako prvá po vpáde Nacistov z Valhaly, a len vďaka prezidentovi Rooseveltovi prežili tisícky Američanov. Väčšina knihy opisuje ich postupný vývoj z niekoľkých lodí až na vytvorenie Malej Ameriky. Postupne zisťujú čo sa stalo, spoznávajú zákonitosti nového sveta a snažia sa zvrátiť priebeh dejín. Celkovo dej táto kniha neposúva moc ďalej, Novotný sa tu skôr snaží vykresliť paralelný svet, v ktorom vyhrali Nacisti a musím napísať že to vymyslel perfektne, počas čítania som sa nenudil a bavilo ma čítať ako ľudia postupne prechádzali určitými etapami..najprv hľadali riešenie a mali strach...ale postupne si začali zvykať a byť ľahostajní k minulosti a udomácnili sa. Taktiež sa mi páčilo ako autor zapojil významné osobnosti dejín do príbehu (stetneme tu Kennedyho, Busha, Monroe, Baťu..) a snažil sa vychádzať aj z reálnych skutočností a výsledok zvládol na výbornú. Jedine čo tu človeku môže trocha prekážať sú vysvetlenia rôznych teórií a prístrojov, v ktorých som sa aj ja trocha strácal, ale inak pecka.


maciii
maciii
16.11.2011

Nemůžu hodnotit, protože jsem se neprokousala ani přes polovinu, ale na můj vkus je kniha až příliš psána formou literatury faktu, tudíž není tolik dějová, ale velmi poctivě a zevrubně se věnuje popisu fiktivní postapokalyptické situace po druhé světové válce, zahrnující i odborné polemiky nad principy kvantové fyziky, kosmické konfigurace a podobných technických problematik, kterým ani trochu nerozumím. Je možné, že se kniha nakonec dějově rozjede, ale to já už se nedozvím :)

Kniha Další den Valhaly – Dopoledne je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce38x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x