Válečný kouzelník

Válečný kouzelník https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61816/valecny-kouzelnik-61816.jpg 4 10 4

Magickou šestku - gang, který přelstil i pouštní lišku Rommela, tvořili kouzelník, univerzitní profesor, bývalý zloděj, truhlář, karikaturista, malíř a voják z povolání. Tahle speciální britská jednotka pod vedením Jaspera Maskelynea, světoznámého iluzionisty, bojovala zcela netradičními zbraněmi proti Rommelově armádě o africkou poušť. Neznámé stránky druhé světové války, po léta ukrývané v análech speciálních služeb, se zásluhou Davida Fishera a jeho dynamického stylu mění v poutavé vyprávění se strhujícím dějem.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Válečné
Vydáno: , Grafit
Originální název:

The War Magician , 1983


více info...

Přidat komentář

arcs
22.02.2022 4 z 5

Hustá knížka. Kouzelníci válčej po svým. Škoda, že je to takový románovitý, že nevíte, čemu věřit a jak moc to odpovídá skutečnosti. Klam je součástí válečného umění, to dneska dost vidíme, ale zatímco o Enigmě je knížek a článků tuny, o těchle kejklech moc ne. Jen tu a tam článek o umělé vesničce postavené na střeše továrny, stromech zavěšených nad finskými cestami. I je to psané s takovou (jakoby divadelní?) lehkostí, která se mi nehodí k dramatu světové války. Takže nevyužitý potenciál volá po nějakém lepším zpracování. Neznáte?

čef
31.03.2019 5 z 5

Úžasný historický román z doby 2. světové války a bojů v severní Africe. Netušil jsem, co všechno Britové udělali v kamuflážním úsilí zmást nepřítele. Dokonce se nechal naverbovat i kouzelník z proslulého kouzelnického rodu a začal kouzlit, až z toho byl Rommel divokej. Co všechno tam dokázal nakašírovat, to si musíte přečíst! Kniha je zakončena vrcholným kouzlem v bitvě u El Alameinu v roce 1942, kde došlo k obratu v celé válce, za který ho pochválil i samotný Churchill. Bohužel se k hanbě vydavatele povedlo jedno kouzlo i ilustrátorovi této knihy, který tuto bitvu umístil do roku 1945. Jinak perfektní!


MartinezZ
22.11.2017 3 z 5

Není to nezajímavé čtení, ale spíše takový román. Nikdy nijak nebylo popisované nijak skutečně doloženo ani se jím nikdo jiný, než sám autor a hlavní postava, nezabývali. To z popisovaného činí spíše tak trochu, spíš více, popisování nereálného, neuskutečněného a poněkud domyšleného. Ale jako román je to čtivé, to rozhodně. Mé hodnocení ale spíše inklinuje ke skutečnosti, že jsem zaměřen spíše na onu literaturu faktu :)

Radous
30.08.2016 4 z 5

Jelikož nečtu knižní medailonky ani přebaly, abych nebyl ochuzen o překvapení, nebyl jsem si jistý, do čeho vlastně jdu.
Zprvu to vypadalo, že se jedná o klasický román, nicméně občas nečekaně drsné popisy válečných útrap mě postupně navedly k (správnému) tušení, že se jedná o popis skutečné několikaleté životní anabáze ústřední postavy.
Pokud se chcete dozvědět, jak se dařilo malé partě chlápků pomocí neuvěřitelné improvizace klamat Rommelovu armádu v bojích o severní Afriku, přečtete si o tom právě zde.