Válečný deník historika

Válečný deník historika https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20650/bmid_valecny-denik-historika-65de6e63dde6e.jpg 5 4 1

Deníkové zápisky a komentáře k politickým událostem, k postupu válečných operací druhé světové války a úvahy o budoucím vývoji z pera jednoho z nejvýznamnějších českých historiků doby první republiky Jana Slavíka (1885–1978).

Přidat komentář

strougy
06.04.2011 4 z 5

Podnětný pohled na dobu Protektorátu očima vystudovaného historika. Problémy každodenního života jsou zde odsunuty stranou na úkor záznamu zejména tehdejší propagandy a úvah nad historickou rolí nacistické ideologie, odsuzované zde jako středověká ve smyslu rozšiřování německého Lebensraum skrze feudální nadvládu nad jinými národy a nepokroková svým úzkým zaměřením pouze na německý národ. Osobně mě nejvíce zaujal vývoj propagandistické argumentace, zde nejčastěji Goebbelsovy, která se postupně zaplétá do sítě utkané z vlastních (pseudo)argumentů až do té míry, že úryvky z posledních dvou let války získávají nechtěně absurdní rozměr a mnohdy mě dokázaly přímo rozesmát. Jinak zajímavé je používání marxistické terminologie u úvah věnujících se rozličným revolucím a interpretace různých činů nacistické vlády, které jsou mnohdy v rozporu s obvyklým dnešním pohledem.