Válčil jsem v poušti

Válčil jsem v poušti https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501319/bmid_valcil-jsem-v-pousti-oVn-501319.jpg 4 33 33

Když jsme se přiblížili k přednímu okraji obrany, tvrdili nám pěšáci, že v noci slyšeli severně v minových polích klapání, jako když se pomalu otáčejí tankové pásy. Naslouchali jsme chvíli, ale nic jsme neslyšeli. Začínalo pomalu svítat, ale při zemi se ještě držela mlha. Ne­ušli jsme ani dvacet kroků, když jsme v blízkosti zaslechli téměř současně dva výstřely z děl. Práskli jsme sebou na zem a opatrně se rozhlíželi, co to mohlo být. Asi padesát metrů od nás jsme ve zvedající se mlze zahlédli dva tanky. Jeden stál, druhý couval.... celý text

Přidat komentář

jan.para
03.07.2023 5 z 5

Vůbec nechápu tak nízké hodnocení. Kniha je sice napsaná rázným a jednodušším vojenským stylem, ale to mi právě vyhovuje. Autor hezky popisuje své působení v předválečné armádě a jeho odchod do zahraničního odboje a ke Svobodným Francouzům. Jen škoda, že se k knize nedozvíme, jak probíhal autorův život po válce po válce.

heavy66
18.02.2023 5 z 5

Napínavá autobiografie dělostřeleckého důstojníka, který se po útěku z nacisty obsazené vlasti dostal do francouzské Cizinecké legie. Účastnil se bojů v severní Africe včetně legendární bitvy o Bir Hakeim, osamělou oázu v poušti, kde Legie čelila mnohonásobné přesile Němců, pod velením obávaného maršála Rommela, Lišky pouště. Pro zájemce o historii Druhé světové války povinnost přečíst!


pif69
05.01.2018 5 z 5

Zajímavé čtení od skutečného vlastence a vojáka .

HCh
03.01.2018 5 z 5

K této knize jsem se vrátil po nějakých 20-ti letech. Jak psali jiní přede mnou, kniha je zajímavá, že se jedná o vzpomínky dělostřelce, nikoliv letce. Pokud vím, tak jsem nikde jinde nečetl vzpomínky na studium ve vojenské akademii v Hranicích, což je určitě veliké plus této knížky. Za mě ani po těch dvaceti letech neztratila knížka svůj půvab.

pavel80
09.11.2017 5 z 5

Jak píše kolega pode mnou, osnova knihy sestává z klasiky - předválečný výcvik, okupace, odchod přes Polsko do Francie, služba v Cizinecké legii. Nicméně pro mě je kniha zajímavá už tím, že tentokrát je z pohledu dělostřelce a nikoliv letce, jako u většiny případů (byť jsem letecký fanda, ale kolikrát si jsou ty vzpomínkové knihy podobné jako vejce vejci), a dále je dle mého psaná docela čtivě a zajímavě, žádná suchá učebnice dějepisu. Pro mě nejzajímavější částí je autorův podrobný popis výcviku, studia na vojenské akademii a služby u dělostřeleckého útvaru v předválečné československé armádě. Ani následující části však nejsou nudné. Fandům historie a vojenství mohu s klidným svědomím doporučit.

svickop
26.03.2015 4 z 5

Okupace ČSR Německem a pak jako u spousty jiných knih - např. Fajtl- popis cesty z republiky přes Polsko, Slovensko, Maďarsko.... a tento kadet dělostřelectva skončil v Cizinecké legii na severu Afriky v "pevnosti" Bir Hakejm jako předpolí Tobrůku. Kromě cesty z ČSR do Afriky si můžete vcelku přehledně pročítat válečné dění této pevnosti den po dni, něco o životě v ní, noční ústup a pobyt v zajateckém táboře Colditz, o kterém už bylo také mnoho napsáno. Kniha tak moc čtivá není, ale kdo si chce dát dohromady přehled o africkém válčení nebo tažení Afrikacorpsu, popis téhle pouštní epizody by mu chybět neměl.

antonio13
21.01.2013 5 z 5

Koho zajímá historie bude spokojen.Popis tak trochu jiné války...v poušti.
Zajímavé, poutavé čtení.Doporučuji přečíst.