Valčík s Bašírem

Valčík s Bašírem https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31410/bmid_valcik-s-basirem-QjN-31410.jpg 4 67 11

Začalo to psy. Těch bestií je šestadvacet, každou noc se přeženou městem a štěkají Boazovi pod okny. Alespoň v jeho snu. Boaz se nakonec s touhle noční můrou i s událostmi, které za ní stojí, svěří svému spolubojovníku z libanonské války Arimu Folmanovi. A protože si Ari válku už nijak nevybavuje, rozhodne se svoje vzpomínky s pomocí kolegů veteránů poctivě rekonstruovat… a dostat se až úplně na dno, k masakru v táborech Sabra a Šatíla. Převést tuto zkušenost na filmové plátno bylo jistě náročné (stejnojmenný animovaný dokumentární film získal Zlatý glóbus a nominaci na Oskara), ovšem převod z filmu do komiksové podoby je zcela bezchybný. Jedné noci v září 1982 v Bejrútu obsazeném izraelskými vojáky příslušníci křesťanských milicí vtrhli do uprchlických táborů Sabra a Šatíla a začali masakrovat stovky Palestinců. Ari Folman byl jedním z těch izraelských vojáků, ale víc než dvacet let poté si nepamatoval vůbec nic z té noci ani z týdnů, které jí předcházely. Pak přišel znepokojivý sen jeho kamaráda a s ním i Ariho potřeba odkrýt pravdu o válce v Libanonu a odpovědět na klíčovou otázku: co dělal během vraždění? Folman se kolektivní amnézii přátel i druhů ve zbrani vzepře a bolestivě, upřímně skládá dohromady střípky války a snaží se přijít na kloub tomu, jakou roli v ní sehrál on sám. Prázdný prostor postupně zaplňuje scénami z boje a z hlídek, utrpením a krveprolitím i sny a halucinacemi. Vojáky pronásledují nevysvětlitelné noční můry a záblesky minulosti – chňapající, vrčící rafani s vyceněnými zuby a oranžově žhnoucíma očima; opakovaný výjev s třemi mladíky, kteří nazí vstávají z moře a kráčejí na bejrútské bojiště. Tanky s vražednou lhostejností drtí auta i domy, snajpři odstřelují muže na oslech, muže v autech, muže popíjející kávu; voják tančí deštěm kulek; vzduchem zní rockové písničky a pak se noční obloha rozsvítí světlicemi. Vzpomínky se hromadí, až nakonec Ari Folman dorazí do Sabry a Šatíly a jeho pátrání dospěje k děsivému konci. Výsledkem je strhující rekonstrukce, sonda do nespolehlivé paměti a především působivé odsouzení nesmyslnosti všech válek. Valčík s Bašírem je skutečně originální svou formou i obsahem a zaujme nepominutelné místo mezi velkými svědectvími o válce.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Waltz with Bashir , 2010


více info...

Přidat komentář

Lka
10.09.2022 4 z 5

Zajímavý komiks, kdy si Ari nevzpomíná na válku v Libanonu. Snaží se pomocí kamarádů vzpomenout, jak to bylo. Film jsem neviděla, ale určitě se ráda podívám.

Hema
08.02.2021 5 z 5

Mistrovské dílo, ilustrace jsou skvělé, zde ale musím poznamenat, že film je lepší než kniha. Hudba, zvuky i slova, která jsou slyšet umocňují celý zážitek. Takže doporučuji nejdřív film a potom knihu na dotřídění myšlenek a taky jednotlivých faktů.


lencin
19.09.2020 5 z 5

Strhující válečná rekonstrukce, sonda do nespolehlivé paměti a odsouzení nesmyslnosti všech válek.
Originální formou i obsahem.
(2011)

keny
06.02.2020 5 z 5

Hodně silný a nepochopitelný konflikt zachycený v této knize. Komiks je jediná forma, ve které jsem schopna získávat informace o této problematice. Dokumenty nebo literaturu faktu moc nedávám. A čím víc se snažím dozvědět tím horší je pro mne udělat si obrázek, kde je počátek konfliktu, na čí straně je pravda - protože tato odpověď neexistuje. Super výtvarné ztvárnění knihy a ten závěr - to je ťafka..

MCGinger
09.08.2018 4 z 5

Přečteno za chvíli. Lehce zamlžený pohled na Libanonskou válku, příliš nevysvětluje celkovou situaci, ale zaměřuje se na úhel pohledu mladých izraelských vojáků. Kresba zajímavá, film jsem neviděl, takže nemůžu srovnávat.

Kapis
02.03.2016 5 z 5

Docela se mi líbila kombinace kresby na fotografiích. Dokud jsem se na to nepodíval pod pořádným světlem, tak jsem ani nezaznamenal že to jsou fotky. Papír výborný. To by bylo k formě, ale jako u všech podobných děl, i zde je zásadnější obsah. Mám o tehdejších událostech něco málo načteno a pan scénárista popisuje věci stejně, a to jsem rád - jako přímého účastníka je jeho svědectví o to cennější. I tak mi spousta lidí kolikrát říkalo, že jsou to všechno zase nějaké ty konspirační teorie. A ejhle nejsou - jako u spousty jiných věcí, lidi to ale moc nezajímá. Je však jasné, že Izraeli moc vyhovovalo, že někdo za ně vyvraždí 2000 Palestinců, které před tím vyhnali z jejich země a oni se jakože u toho budou dívat jinam.

Je to svědectví silné a taky odvážné, protože střílí do vlastních řad. A to se moc, zvlášť v této vyvolené zemi, neodpouští. Mám snad jen jednu výtku, stejnou jako např. u všech amerických filmů o Vietnamu. A to, že "obětí" je účastník na straně agresora. Ano, ti kluci za to nemohli, nechtěli tam být, mají oprávněná traumata, vypovídají o nesmyslnosti války, ale proč, když jsem u toho Vietnamu, někdo nenatočil filmy o milionech obyčejných vesničanů, proti nimž byla rozpoutaná největší chemická válka v dějinách lidstva? Umřelo jich řádově několikrát více, stále se tam rodí postižené dětí, copak tam by se nenašlo dost materiálu? Kapku jsem odbočil, ale snad je princip toho, co jsem měl na mysli, jasný.

Za mne určitě 5*

p3tris
16.02.2015 5 z 5

Pokud znáte skvělý animovaný film Valčík s Bašírem, tak by vám neměla uniknout ani jeho komiksová verze od Ari Folmana, která celý film kompletně rozvíjí. Jedna z nejlepších protiválečných věcí, co jsem kdy četl.

Beatnice
14.09.2014 5 z 5

Četla jsem, viděla jsem i film a obojí je naprosto dokonale zpracované. Zřejmě nejvíc mě zaujal závěr, kde najednou nečekaně dojde k prostřihu na realitu. Z kresby jsou najednou realistické fotky masakru a stejně tak autentické záběry ve filmu. Nečekané a dost šokující, ale myslím si, že nejvhodnější možný závěr. Díky němu utkví kniha i film výrazněji v paměti. Vřele doporučuji jak zhlédnutí, tak i přečtení.

3DD!3
31.08.2014 4 z 5

Film jsem neviděl, i když je už nějakou dobu v plánu. Zajímavá perfektně rozvedená myšlenka o nespolehlivosti paměti, lidském popírání skutečnosti a vnímání něčeho co může poškodit mozek - jeho sebeobraně. Samotný masakr, velké finále se od jiných komiksových masakrů nijak neliší, než jsem otočil na poslední stránku a zděsil se výrazu tváře staré ženy, která byla více než skutečná. Rozumějte, na poslední dvojstraně jsou fotografie, ne kresby. Probuzení mysli do reality. Působivé.

Marika Vanova
22.09.2013

Viděla jsem jen filmové zpracování na ČT2 a bylo to dost dobrý...

immortal-party
15.06.2011 5 z 5

Působivý komiks, velmi mě nadchlo i filmové zpracování, které si nic nepřikrášlovalo.

Štítky knihy

komiksy války Libanon

Autorovy další knížky

Ari Folman
izraelská, 1962
2017  92%Deník Anne Frankové
2010  84%Valčík s Bašírem

Kniha Valčík s Bašírem je v

Přečtených87x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce22x
Chystám se číst13x
Chci si koupit7x