V zemi neviditelných žen

V zemi neviditelných žen https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169888/v-zemi-neviditelnych-zen-169888.jpg 3 17 6

Rozhodnutí, která vám změní celý život, jsou často ta nejimpulzivnější. Když Qantě Ahmedové, mladé britské muslimské lékařce, odmítli udělit vízum pro další pobyt ve Spojených státech amerických, stala se vyhnankyní na cestách. Na základě nabídky, již nečekaně dostala, se rozhodla přijmout práci v Saúdské Arábii. Nabízelo se jí nejen nové zaměstnání, ale také šance prožít dobrodružství v exotické zemi, o které se domnívala, že do ní jako muslimka dobře zapadne a snadno porozumí tamnímu životu. Realita však byla naprosto odlišná. Saúdskoarabské království je uzavřený zvláštní svět, země nepředstavitelných kontrastů. Autorka se zde setkávala s odmítáním a opovržením na místech, kde očekávala přátelské přijetí, ale nacházela i humor, upřímnost, oddanost a lásku. Pro Qantu Ahmedovou je Saúdská Arábie především zemí nových možností. Tady objevila, co to znamená se vnitřně přerodit a najít nové já v zemi neviditelných žen.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Triton
Originální název:

In the land of invisible women , 2011


více info...

Přidat komentář

Medicka19
07.02.2021 5 z 5

Skvělá kniha. Myslím, že nízké hodnocení dostává zejména od čtenářek, které doufají v oblíbený žánr "týrané manželky v arabském světě" a o jejím pohnutém útěku do naší "klidné a bezpečné " Evropy.

Tohle je ale úplně jiný žánr, kniha psaná inteligentní a vzdělanou lékařkou-muslimkou ze západu. Je pravdivá a dokonale realistická. Popisuje vše, co by měl člověk o saudské arábii vědět i když samozřejmě od roku 1998 se i Saudská Arábie pohnula doufejme a lepším směrem.
V blízkovýchodních zemích se často pohybují a tato kniha je v mnoha věcech skvělým návodem jak pochopit mentalitu ortodoxních muslimů.
Vřele doporučuji všem, pro rozšíření obzoru a získání kulturního přehledu.

jakafe
17.07.2017 1 z 5

Není to první kniha, která se mi o životě a postavení muslimek dostala do ruky, ale tato je z nich nejslabší. Nešlo to ani přečíst celé, zastavovala jsem se jen u témat, která mě zajímají, a o kterých toho mnoho nevím, a snažila jsem se nevnímat nudné a ploché podání. Na díle je hodně patrné, že autorka nemá "vypsanou ruku".


Jirinamac
13.06.2017 3 z 5

Knížkou jsem se těžko prokousávala, je hodně podrobně popisovaná,místy nudná, ale dost informací k přemýšlení. Buďme rádi, že žijeme ve svobodné zemi bez náboženských problémů.

orinka3
31.08.2014 4 z 5

Dopodrobna vylíčené postavení žen a vlastně i mužů v totální nesvobodě v navenek bohaté Saúdské Arábii. Vše se podřizuje islámu. Přiznávám se, že bych tam nevydržela ani pár dnů. To, co se děje a do jaké nesvobody až poroby špatně pochopený a zneužívaný islám své pokorné služebníky zahání, je pobuřující. Navíc je dokonale odhalen rasismus, který uvnitř SA panuje. Vysvětluje chování arabských turistů u nás v Teplicích. Dokonce ani na svaté pouti neopouštějí kmenové zvyklosti a k těm, které považují za níže postavené (z jiného kmene, v jiném společenském postavení) se chovají povýšeně a vlastně odporně. Tuhle knihu bych doporučila jako povinnou četbu všem, co mají své důvěřivé srdce ještě stále otevřené pro všechny imigranty. Nerada bych se něčeho takového dočkala u nás.

Ankavi
01.06.2014 4 z 5

Autobiografický příběh muslimské lékařky, která ze západního světa přichází do Saúdské Arábie. Konfrontace dvou zcela odlišných světů, dvou kultur. Lékařka je v arabském světě náhle zaskočena mnoha předsudky, naráží na věci a skutky pro ni nepochopitelné, nicméně nachází jak uspokojení ve své práci (aspoň tedy částečné), tak i nové přátele - i když, skutečné přátele? Ač je kniha námětem zajímavá, zpracování malinko vázne - hlavně zpočátku není příliš čtivá. Nicméně ve druhé polovině knihy je již čtenář obeznámen s mnoha pro něj neznámými pojmy, snáze se orientuje jak ve faktech, tak v samotném příběhu. Kniha končí tak, jak předpokládáme od začátku, nicméně stopu zanechá.

jindrusa
29.12.2013 4 z 5

Pro všechny, kdož chtějí poznat blíže život v Saúdské Arábii, určitě zajímavé. Místy bohužel rozvleklé až nudné, ale přesto se mi kniha líbila.

Štítky knihy

islám muslimské ženy Saúdská Arábie ženy v islámu

Autorovy knížky

2013  69%V zemi neviditelných žen