V žáru noci

V žáru noci https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25047/v-zaru-noci-25047.jpg 4 41 12

Hrdinou detektivního příběhu amerického spisovatele Johna Balla je černošský policejní inspektor Virgil Tibbs, který řeší v jihoamerickém městečku vraždu známého dirigenta a přitom s promyšlenou psychologií, osobní statečností a velkorysostí čelí rasovým předsudkům, ponižování a pohrdání ze strany bílých kolegů a získává je na svou stranu. Stejnojmenný film (kde Tibbse hraje Sidney Poitier) odměnila Akademie filmového umění roku 1967 pěti Oscary.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

In the Heat of the Night , 1965


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
20.03.2024 5 z 5

Po zhlédnutí filmového zpracování jsem se trochu obávala knižní předlohy, která ke mně doputovala až nyní ....

Ale byly to zbytečné obavy ....
Dusná noční atmosféra malého jižanského městečka přinese zločin ....
A velmi brzy je předveden viník .... ovšem jeho provinění je podmíněno barvou jeho pleti ....

Výborně sestavený příběh o předsudcích a rasismu - má spád, postřehy i kvalitní rozbor jednotlivých charakteristik postav ....

V hlavní roli černý inspektor Virgil - kontra šéf policie Bill Gillespie ....

Podaří se Virgilovi obhájit své stanovisko ?

Autor přivedl na trh vážné téma .... a dokázal jej pozitivně ukončit....

P. S. A musím tu vzpomenout skvělé herecké výkony S. Potiera a R. Steigera...

Kvalitní četba - doporučím.

pavel9410
02.06.2023 2 z 5

Prislo mi to dost slaby, abych rekl pravdu. Cele je to zalozene na rasistickem nastaveni policie a detektivni pribeh je tam spis jako okrasa.


rafan65
09.03.2022 5 z 5

Stará dobrá detektivka která se zabývá nenávisti bělochů k černému policistovi. Moc pěkně napsaná kniha která je napínavá od začátku až do konce. Určitě stojí za přečtení.

MOu598
29.01.2022 4 z 5

Pěkná detektivka, konec se mi nelíbil. Překvapivé pro mne bylo, že je zde veřejně deklarovaná nenávist a pohrdání černochy.
Knížku jsem ze své knihovny po přečtení poslala dál.

Ava365
27.12.2021 5 z 5

Skvělá starší detektivka, která je více známá svým filmovým zpracováním s nezapomenutelným Sidney Poitierem v hlavní roli.

draka
08.09.2020 5 z 5

Od té doby, když jsem četl tuhle knížku poprvé, uběhlo hodně vody a dost se změnilo. Ale příběh je natolik silný, že i filmové zpracování ve mně vyvolávalo přečíst si tohle sugestivní dílo opakovaně a porovnat s aktuálními události.

viweb
06.04.2020 5 z 5

Vynikající, čtivá doporučuji

Palivo
08.12.2018 4 z 5

V žáru noci jsem si pořídil, protože často žeru v noci. A tak jsem si řekl, že spojím příjemné s užitečným (tedy něco jako když vysáváte nahej a náhle se dlouze zadíváte na násadu vysavače).

Kniha začíná vraždou a pak už se to valí z kopce. Doporučuji tedy knihu raději přivázat k ruce, aby se nevodkutálela. Místní policajti zatknou černocha, ale zjistí, že to není vražditel, ale úplně naopak: the policajt. A ne jen tak ledajakej, protože Viržil je něco jako černej Colombo. Blackombo! Jelikož tehdy ještě nefrčel basketball, všichni ho v městečku nenávidí, protože se na rozdíl od nich nemusí opalovat. To Viržilovi ale moc nevadí, protože je nad věcí a má inteligenční kvocient asi 14 000.

Jelikož jsem moc detektivek v životě nečetl, nevím jestli to bylo hodně funky nebo málo funky, ale celkově mi to připomínalo nějakou epizodu Colomba nebo Herkulesa Poirot. Prostě blbí bílí policajti choděj po stanici, zatímco Blackombo vždycky dorazí a na závěr řekne něco ve smyslu: "No dobře hoši, ale všimli jste si, že ten člověk je levák?" BOOM.

Rasová segregace je v knize popsána dost výrazně, ale někdy až tak moc výrazně, že mě to vyloženě otravovalo. Že se nemůže jít vykadit nebo si jít koupit housku, to mě teda moc nešokuje, když vím, jak to fungovalo.

Závěr byl dost staromódní a to já rád, protože já pořád nosím starou módu, třeba kalhoty jsem si koupil naposled předloni. Každopádně, mohlo tam být víc bouchaček nebo kulomety a tanky. Proč ne? Ano osazenstvo, to je otázka, kterou si musíme položit.

7,5/10

Koka
19.11.2018 5 z 5

Četné zdejší komentáře ke knize K. Stockettové Černobílý svět dokládají, že značná část současných čtenářů nemá informace ani představu, jak vypadala rasová segregace v USA, zejména v jeho jižních státech, ještě v 60. letech minulého století. Těm všem, které příběh Černobílého světa oslovil, doporučuji pro jeho dokreslení a vysvětlení mnoha situací knihu V žáru noci. Jako detektivka to je dobrý standard. Ale vynikající, výmluvné a trvale platné je zejména její poselství jako svého druhu sociálně-kritické studie ilustrující období, kdy v některých státech USA už nejen papírově, ale téměř i fakticky rasová segregace neexistovala, zatímco jiné - zejména státy někdejšího otrokářského Jihu - se jí nedovedly vzdát.
Neuvěřitelně silné a šokující scény, v nichž se černý vzdělaný a kultivovaný kriminalista ocitá mezi bílou "nadřazenou rasou", jsou čtenářsky i lidsky nezapomenutelné.
Nevím, zda autor V žáru noci již toho více nenapsal, nebo to nestálo za překlad, ale pokud by i napsal pouze tuto knihu - nebyl tady marně.

ber-tram
27.08.2018 5 z 5

Detektivka jako brus! Úsporná, nezašmodrchaná, obšancovaná hradbou rasové segregace. Jako by Poitier se Steigerem přeskočili z filmového plátna na papír! 23/18

trudoš
15.08.2017 5 z 5

Fyzický důkaz toho, že kvalitní literatura může fungovat i napříč staletími. V tomhle případě je to sice „pouhá“ padesátka, ale pořád je to počtení, které bude fungovat i za pětinásobek tohoto jubilea. Některé věci prostě nestárnou.
Hlavním tahounem příběhu jsou kulisy maloměsta na americkém Jihu se svými rasistickými výstřelky. Což vzhledem k tomu že v jeho ulicích dojde k vraždě, která připadne na starost přespolnímu černošskému detektivovi Virgilu Tibbsovi, zaručuje spousta neotřelé zábavy. Jasně, v roce 1965 už měli svobodu zaručenou ve Státech všichni, ale praxe s teorií měla jen máloco společného, a tak se musí Tibbs ohánět, aby přežil a zároveň vyřešil případ.
Ovšem morální podtext není to jediné, co Johnu Ballovi funguje, ani na detektivní zápletku nezapomíná. Ta je vygradovaná právě tak akorát, aby nenudila a zároveň v mezích zákona pomotala hlavu. Nebýt sladkého konce, ve kterém rasističtí mazáci začnou oslavovat hrdinovy schopnosti, vůbec bych se nebál dvojnásobného hodnocení.

Knišíl
09.09.2014 4 z 5

Nejedná se o klasickou detektivku ve stylu A. Christie. Knihou zmítá mysteriózní atmosféra, jelikož až do poslední chvíle nevíme všechny detaily a pochody ve vyšetřování Virgila Tibbse. Autor zde poukázal i na rasové předsudky soudobé společnosti v USA (hlavně tedy v jižní části). Pan Ball dokázal na 160 stranách knihy poutavě popsat vyšetřování, charaktery postav i atmosféru. A i na tak omezeném počtu stran nám přinesl jeden ze skvostů detektivní literatury.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány zfilmováno rasismus

Autorovy knížky

John Dudley Ball
americká, 1911 - 1988
1973  89%V žáru noci