V zapomnění

V zapomnění https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508504/mid_v-zapomneni-DyR-508504.png 5 6 5

Londýn 1958. Šestadvacetiletá Betty Fisherová se jako jedna z prvních připojí ke kampani za jaderné odzbrojení a na ustavujícím shromáždění se seznámí s jistým Johnem Harrisem. Ten si s sebou nese trauma ze závěrečné fáze druhé světové války, již strávil v Berlíně. Johnův obdiv k Betty se postupně přerodí v potřebu ji chránit, pronásledují jej vzpomínky a představy. A jak se John postupně rozpadá, i v Betty se probudí vzpomínky, i ji brzy dožene minulost.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Forgotten , 2021


více info...

Přidat komentář

ropotamo
17.02.2024 4 z 5

Trochu jiný pohled na válku, spíše na její konec a s tím i traumata a bolesti, jež si lidé, kteří ji prožili nesou v sobě. Rozhodně stojí za přečtení. Oceňuji zakončení, nemám moc v oblibě otevřené konce, ale tady to bylo namístě.

intelektuálka
26.12.2023 4 z 5

Kéž by hrůzy války mohly zůstat v zapomnění ....

Jenže vzpomínky se vynořují - a Betty i John se snaží zapomenout ....

Život ve válce a život poválečný odekrývají otázky z minulosti .... a oni musí hledat pravdu skrytou v jejich příbuzných a najít nový směr ....

Zajímavá zde byla problematika jaderného odzbrojení .... vůbec tahle kniha otevírá trochu jiný pohled na válečné období ....

.... jak moc mohou válečná dramata narušit přítomnost ....

Tak uvidíte, jak se s tím tato dvojice srovná ....


anovy64
22.12.2023 4 z 5

Od autorky jsem přečetla všechny tři knihy a tato mi připadala nejslabší. I když mám ráda knihy s válečnou tématikou i vyprávění ve dvou časových liniích, v této knize mi to připadalo chaotické. Přesto kniha stojí za přečtení, má spád, ale nebyla jsem z ní tak nadšená jako ze zbývajících dvou. Prostě mi to téma nesedlo.

Mojepočteníčko
26.07.2023 4 z 5

Už je to dávno, co mi historička Mary Chamberlainová učarovala svým románem Švadlena z Dachau (To si prostě musíte přečíst!). Její další kniha s názvem V zapomnění pro mě tudíž byla jasnou čtenářskou volbou.

Betty je 26 let, žije v Londýně se svým otcem a ze všeho nejméně touží prožít další válku. I proto se zapojuje do aktivit, které usilují o jaderné odzbrojení. Na schůzi mírových aktivistů se seznámí se sympatickým Johnem, spřátelí se a zakrátko v sobě najdou zalíbení.
Jenže každý z nich v sobě uchovává tajemství. Pro Betty jsou to vzpomínky na život v Německu ke konci druhé světové války, pro Johna zase práce, kterou byl nucen pod nátlakem vykonávat, aby se vyhnul trestu.
Betty i Johna jejich staré životy dostihnou a velmi výrazně ovlivní jejich vztah. Boj s minulostí a hledání pravdy začíná

I když jsem vám právě prozradila, že se hlavní hrdinové budou mít rádi, nečekejte prosím romantiku. Je to historický román, odehrávající se v roce 1945 (minulost Betty a Johna) a 1958 (jejich současnost). Hlavním tématem je zde konec druhé světové války, zvěrstva, která Rusové páchali na německých dívkách a ženách, vývoj jaderné zbraně, politika či mocenské souboje vysoko postavených lidí. Z toho lidského hlediska pak rodinné vztahy, mezilidské vztahy, vykořenění nebo důsledky válečných traumat.

Překlad je výborný, příběh je dynamický i napínavý, autorka vás nechá v očekávání až do samého konce, budou se ve vás střídat různé pocity a tohle všechno si myslím, že k dobré knížce prostě patří :)

Myslíte si, že to není nic pro vás? Ale je, věřte mi! Za Mary Chamberlainovou dám klidně obě dvě ruce do ohně a radím - vyzkoušejte ji!

Za knížku moc děkuji nakladatelství Argo, které mi ji poskytlo na recenzi v rámci spolupráce :)

PetraN17
04.06.2023 5 z 5

V současné době je neskutečně moc vydaných knih z válečnou tématikou a je pozoruhodné, když člověk narazí na další odlišný pohled. Stalo se to i tady a moc se mi to líbilo.
Ale bohužel, pokud budeme stále bojovat za mír ( což je samo o sobě ta největší jazyková pitomost ), bude ještě dlouhou, dlouhou dobu co psát.:(

Autorovy další knížky

Mary Chamberlain
britská, 1945
2015  80%Švadlena z Dachau
2022  81%V utajení
2023  90%V zapomnění

Kniha V zapomnění je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce48x
Chystám se číst48x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x