V utajení

V utajení https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462337/bmid_v-utajeni-bJ7-462337.png 4 38 6

Druhá světová válka. Ostrovy v Lamanšském průlivu. Temná minulost nezůstane skryta navždy. Dora, Joe a Geoffrey si v klidu užívají podzim života, když jejich poklid rozvrátí příjezd Němky Barbary, která chce zjistit, kdo je na fotce, kterou našla mezi matčinými věcmi. Pravda o tom, co se dělo za okupace na Normanských ostrovech, postupně vyplouvá na povrch, a spolu s ní i šokující příběh Dory, židovské uprchlice z Německa, a irského faráře Joea. To, co prožili za okupace, má překvapivě dalekosáhlé tragické následky. V utajení je příběh lásky a zrady, hanby i přežití. A vrhá světlo na zapomenuté stíny války na okupovaném Jersey. „Tento přesvědčivý a dojemný román je důležitou připomínkou, že se válečné hrůzy neodehrávají jen na bitevním poli. A nekončí ani poté, co utichnou zbraně. Někteří lidé si ponesou jizvy – emocionální, fyzické i psychické – po zbytek života.“ Herald, Skotsko... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Hidden , 2019


více info...

Přidat komentář

čef
04.03.2024 5 z 5

Autorka si dala obrovskou práci, aby nám přiblížila situaci na britském ostrově Jersey blízko francouzského pobřeží okupovaného Němci v druhé světové. Drastické scény uvězněných žen i mužů se střídají s pátráním po minulosti o hodně později. Také je zde hodně nostalgie za uplynulými roky, zničenými životy a zmeškanými příležitostmi. Chce to však hodně empatie, aby se čtenář vcítil do všech těch vztahů a situací. Také jsem měl problém sledovat všechny ty zákruty duší, ale děj byl chvílemi dosti zajímavý, takže tohle kvituji.

Szilvia1
19.02.2023 5 z 5

Knížka byla krásná ale i smutná.Příběh byl napínavý,je plný tajemství,které vyplavou až na samotným koncem.


radus
12.08.2022 5 z 5

Dobře napsaná knížka, zajímavě propletené osudy hlavních hrdinů a prolínání přítomnosti a minulosti. Doře jsem fandila, nechci prozrazovat děj, ale i když si hodně vytrpěla, byla dost naivní. Už jsem pár románů o válce četla, ale tahle byla jiná, lepší, zajímavější... Konec byl hezký a dojemný.

Betulabii
05.07.2022 4 z 5

Zajímavý příběh o hrůzách války, které ale nejsou zase tak často připomínány. Střídání přítomnosti a minulosti bylo zajímavé, ale nejspíš bych příběh více ocenila kdyby byl vyprávěn jako klasické vyprávění. Kdo je Barbara jsem tušila asi od první poloviny knihy, tak nějak se to samo nabízelo. Každopádně příběh je to zajímavý. Všechny příběhy o válce, ať už první nebo druhé, se zaměřují na hlavně fyzické utrpení, utrpení vojáků a utrpení v táborech. A právě utrpení žen zase tak skloňované není. A je jedno jestli je to utrpení žen, které byly donuceny k prostituci, žen, které skončily v táborech anebo i utrpení žen, které jen prostě zůstaly sami a musely se starat o rodiny, když jejich muži bojovali. Jakoby snad ženy válku nijak neprožívaly, přitom ženy nejsou méněcenné. O to víc na mě kniha zapůsobila v dnešní době, kdy v USA se řeší potraty a jejich povolování/zakazování. Ke 77 let po válce a mám pocit, že se nic nezměnilo, stále o osudech lidí rozhodují muži a přitom už bylo několikrát dokázáno, že nadbytek testosteronu v politice nevede k ničemu dobrému.

cornetka
02.07.2022 4 z 5

Zajímavý příběh, zajímavé osudy a ještě zajímavější propletení osob. Jen mi občas vadily delší kapitoly, ve kterých se střídá vyprávění Dory a Joe a tak jsem občas ztratila nit.

Jenny46
14.05.2022 5 z 5

Silný příběh vypráví co ženy vytrpěly ve válce ( zlo lidí mě nikdy nepřestane udivovat ) odhaluje brutalitu, dojemný příběh, který je inspirován skutečnými událostmi, které se odehrály za 2. světové války ostrovech Jersey...
Hledání pravdy tohle se nedá ani popsat, kniha přináší šokující příběh, který si musíte přečíst je mi z toho smutno.

Autorovy další knížky

Mary Chamberlain
britská, 1945
2015  80%Švadlena z Dachau
2022  81%V utajení
2023  90%V zapomnění

Kniha V utajení je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce106x
Chystám se číst89x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x