V tejto sa princezná zachráni sama

V tejto sa princezná zachráni sama https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400210/mid_v-tejto-sa-princezna-zachrani-sama-7gH-400210.jpg 4 408 115

Zbierka básní je o ženách, o láske, rodine, vzťahoch medzi matkou a dcérou, taktiež o smrti, bolesti, poruchách príjmu potravy, sebapoškodzovaní, sebaláske, hľadaní vnútornej sily. V knihe nájdete pasáže, ktoré sa čítajú ako úprimná spoveď i pasáže cielené na čitateľky, ktoré sa autorka sa snaží povzbudiť. Pri takom širokom zábere textov, aký zbierka ponúka, je pravdepodobné, že k vám prehovoria aspoň niektoré básne. Básne sú písané priamočiarym, jednoduchým jazykom a odzrkadľujú súčasnosť.... celý text

Poezie
Vydáno: , Yoli (SK)
Originální název:

The Princess Saves Herself in this One , 2016


více info...

Přidat komentář

Lilu_
24.01.2024 5 z 5

Kniha pro mne byla velkým překvapením. Vůbec jsem to nečekala. To jak jsou zde napsaná traumata, až mi u toho tekly i slzy. (možná proto, že nechci aby tohle někdy prožívaly moje dcery)...

AkiB
27.07.2023 5 z 5

dávej si pozor
na kluky, co
vždycky říkají
jen polopravdy,
protože takoví tě
vždycky budou
milovat
jen napůl.
- znič tyhle draky.

tvoje štěstí
má přednost
před štěstím
všech ostatních.

opakuj po mně:
žádné
odpuštění
nikomu
nedlužíš.
- snad jedině sobě.

kým bych
asi
byla
bez inspirace
pramenící z mých
démonů?


Theliel
01.07.2023 5 z 5

Nečekala jsem, že mě tahle sbírka tolik nadchne. Zamilovala jsem si jí! Je to velice emotivní a ještě když víte, že je to autorčina autobiografická sbírka a ne jen smyšlená poezie. Vtáhla do mě, její emoce. Už se těším až si přečtu její další sbírku.

Bětuu
01.04.2023 5 z 5

Nečekala jsem, že si knihu tak zamiluju, ale byla krásná a plná nádherných myšlenek a můžu jen doporučit!!

Fortuna7
29.01.2023 4 z 5

Velice emotivní sbírka moderní poezie. Většina básní mě zaujala svou myšlenkou a těším se na další autorčinu tvorbu :-).

Malíček
06.01.2023 5 z 5

Asi druhá kniha poezie, do které jsem se pustila a teda rozhodně nelituji a určitě se pustím i do dalších autorčiných knih.
Sbírka básní je poněkud depresivní a naplněná smutkem, ale v jednotlivých částech se dostáváme k hezčím pocitům, k motivaci, lásce. Knížka je velmi prostoupená emocemi, které dokáže přenést na čtenáře.

jiri77
15.10.2022 5 z 5

Sbírka básní ,která je ze začátku více depresivní ,ale v druhé půlce se setkáme i s nadějí a s kladnější motivací. Přiznám se, že o autorce jsem slyšel poprvé ,ale mile mě překvapila a časem se kouknu i po další knize.

jadunka
15.08.2022 5 z 5

Jestli je možné se zamilovat do knihy, tak se mi to právě stalo.

Dakarianna
15.05.2022 2 z 5

V básních lze cítit silné emoce, zatímní život autorky určitě nebyl procházka růžovým sadem. Má to působit syrově, ale ono to působí spíš neohrabaně a kostrbatě. Ano, byly básně, které mne zaujaly, ale většina byla zkrátka příliš jednoduchá. Básník má sdílet svoje emoce, ať jsou jakékoliv, pěkné i nepěkné, ale musí tam být něco navíc. Neříkám, že se to autorce nepovedlo ani jednou, ale většinou mi to „něco navíc, to umění“ chybělo.

A moje ekologické já pláče nad tak nadměrným využitím papíru ve stylu „tři řádky, zbytek strany prázdný“.

nakavusterezou
14.02.2022 5 z 5

Krasne basne plne lasky, hnevu, strachu, zlomeneho srdce a sily.

necky
03.02.2022 5 z 5

Wow! Silné, surové a přesto intimní. Rozhodně se chystám na další knihy od autorky.

BetyN.
31.01.2022 3 z 5

Toto je první moderní básnická sbírka, kterou jsem přečetla. Upřímně jsem z toho rozpačitá, nevím, jak mám tento žánr uchopit. Bezesporu je kniha zajímavá a přináší celou řadu myšlenek, které jsou hezky poskládány a občas se mnou i rezonovaly. Ale! Já nevím, asi to není můj šálek čaje. Kniha je přečtená za půl hodinky, nějaké velké emoce ve mně nevzbudila, jen místy pousmání nebo povzdech a někdy mi přišla ta slova seskládána dost náhodně. Prostě si nejsem jistá, jestli to za tu krátkou dobu čtení a několik myšlenek, které mě upoutaly jen na tu chvíli, kdy jsem je četla, opravdu stojí... 2,5*

lily_maleckova
15.11.2021 4 z 5

Tato básnická sbírka byla hrozně moc silná.
První půlka byla dost depresivní a bylo mi autorčina osudu hrozně líto. Druhá polovina byla taková víc "motivační" a cítila jsem se u jejího čtení prostě skvěle, že jsem žena ️
Myslím si, že tato sbírka rozhodně stojí za přečtení, ačkoliv to není úplná oddechovka.
Určitě se podívám i na další knihy od autorky!
4/5⭐

Knihomolka97
26.10.2021 4 z 5

Knížka byla dost depresivní. Autorka neměla vůbec lehký život, její básně byly opravdu procítěné a vyvolaly ve mě silné emoce. Měla jsem přečteno velice rychle, protože básně byly krátké. Hodně se mi líbila závérečná kapitola.
Zatím mám srovnání jenom s Atticusem, jehož knihy se mi přece jen líbily o něco víc. Takže Princezně dám 4⭐/5⭐.

Miškus
09.10.2021 5 z 5

Moc se mi kniha líbila. Mám ráda moderní poezii. Tato kniha ukázala život “princezny’’ a v mnoha ohledech jsem se v tom našla. Doporučuji.

anet.myblog
31.08.2021 4 z 5

O princezně, která se zachránila sama bylo moje první setkání s moderní poezií.
Já poezii obecně moc nečtu, řekla bych, že ji občas ani moc nerozumím, a tak dávám přednost beletrii (próze). Ale poslední roky jsou tyhle knížky velkým trendem, a tak jsem si řekla, proč to nezkusit.
Knížka se dělí do čtyřech částí - princezna, vévodkyně, královna, ty. Prostřednictvím krátkých básní nám autorka vypráví svůj životní příběh. Předem upozorňuji, že sbírka je celkem depresivní a narazíme tady na témata jako sebepoškozování, sebevražda ad. takže si před přečtením prosím přečtěte Trigger Warnings.
Mně se knížka líbila, v několika básních jsem se našla a založila si je lepíky (a že jich tam nemám málo!). Jen mi občas přišlo, že se nejedná o poezii, ale jen řádky, které autorka oddělila enterem.
Overall - se mi knížka líbila a myslím, že za přečtení rozhodně stojí. Taky vím, že se k ní budu určitě ještě mockrát vracet. Dávám 4⭐️, protože to byla přece jenom moje první moderní poezie, určitě jich chci vyzkoušet víc, takže si jednu ⭐️ nechám do zálohy.

NiklMint
20.07.2021 5 z 5

Tuto knížku jsem četla několikrát a musím říct, že se na to koukám pokaždé jinak. Čtu jí vždycky když jsem zrovna na dně a celkem jsem pak taková klidnější nebo jak bych to popsala. Tím, že tato knížka má hlubší význam tak mi moc sedla už jen z toho důvodu, že mám ráda knížky s hlubším významem. Je to můj lék na špatné dny už i z toho důvodu, že mi je nějak ta knížka blízko.

1Booklover
07.07.2021 2 z 5

K moderní poezii jsem poměrně skeptická, nicméně, když čtenář nečte pouze slova, ale hledá v nich něco hlubšího, tak je tato kniha plná myšlenek, nad kterými je dobré se zamyslet.
Některé básně mě zaujali více, některé méně, ale pokud máte rádi knihy, kde je opravdu málo textu a kterou přečtete do hodiny a nad řádky textů se pozastavíte, tak Vám tuto sbírku doporučuji.

zaba335
03.07.2021 5 z 5

Amanda Lovelace
K těmto knihám jsem přišla úplně náhodou a jsem za to moc ráda. Pro někoho můžou být trochu extrémní, já jsem to nějak vypustila a užívala si řádky moderní poezie. Velmi se mi líbí jak první, tak druhý díl a velmi obdivuji obrovskou sílu autorky.

kvetinkovedny
27.04.2021 4 z 5

4-5/5

Tahle knížka je první sbírkou moderní poezie, kterou jsem kdy přečetla. Obecně poezii nečtu tolik jako beletrii, ale někdy není nic lepšího než rozklíčovávat význam schovaný mezi slovy. A na tuhle autorku jsem slyšela tolik chvály, že jsem se prostě musela přesvědčit sama, zda za to stojí.

A jo. Rozhodně stojí.

Princezna je sbírka, která mě naprosto dostala. Má čtyři části - princezna, vévodkyně, královna, ty. Básně jsou velmi různorodé, některé se mi líbily více, jiné méně.

Prostřednictvím básní nám autorka vypráví svůj příběh - jak měla složitý vztah s matkou, vlastní vahou a jak vždy utíkala ke knihám. Následují první vztahové zkušenosti a několik osudových ran, které ji málem zničily. Nakonec ale všechno dobře dopadá, když nachází sebe samu a lásku.

Pokud poezii úplně nevyhledáváte, ale rádi byste jí dali šanci, s touto knihou nesáhnete vedle. ️ Zároveň vás ovšem varuji, že kniha obsahuje vážná témata jako sebepoškozování, sebevraždu a další, tak se prosím do knihy pouštějte jen v dobrém rozpoložení, místy je dost depresivní.

*Sbírku hodnotím bodovým rozmezím. S poezií tolik zkušeností nemám a tudíž je pro mě těžší ji bodově ohodnotit, i vzhledem k tomu, že básně jsou dost rozdílné.