V pekle mezi ostnatými dráty - Zpověď muže, který přežil hrůzy čtyř koncentračních táborů

V pekle mezi ostnatými dráty - Zpověď muže, který přežil hrůzy čtyř koncentračních táborů https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319004/bmid_v-pekle-mezi-ostnatymi-draty-zpoved-bfT-319004.jpg 5 50 13

Když do polské Radomi dorazí němečtí okupanti a začínají zavádět krutá opatření proti Židům, Manny Steinberg žije s otcem, dvěma mladšími bratry a nevlastní matkou v relativním dostatku, prožívá svou první lásku, poslouchá moderní hudbu, vyvádí obvyklé klukoviny a netuší, co jeho i všechny známé z ghetta čeká. Zlo přichází plíživě – uzavření ghetta, zákaz podnikání, žebrácké příděly jídla, přidělování k nuceným pracím, až pak jednoho dne nacisté naženou všechny obyvatele do transportů a uvrhnou je do pekla koncentračních táborů. Nejcitlivější roky Manny prožívá v koncentračních táborech. Snaží se přizpůsobit nelidským podmínkám a soustředit se na přežití, přesto mu však uprostřed všech hrůz v hlavě neustále zní palčivá otázka „Jak tohle může svět dovolit?“ Mannyho zoufalý, na dřeň obnažený zápas o holý život trvá mučivě dlouhé roky. Mnohokrát se už směřuje s nevyhnutelnou smrtí a mnohokrát se mu podaří se znovu zvednout a jít dál. Příběh Mannyho utrpení, jak si na něj po letech vzpomíná už jako stárnoucí americký občan pronásledovaný běsy minulosti, však není jen depresivním líčením lidské krutosti, ale i dojemným svědectvím o síle lásky a naděje.... celý text

Přidat komentář

Kanylka
21.07.2023 4 z 5

Kniha plna smutku a bolesti

evičkaaa185
12.07.2023 5 z 5

Rozhodně to je ta nejlepší kniha jakousi jsem v životě četla. Příběh zaujal mě natolik, že nemohla jsem se odtrhnout od ní ani v noci, abych šla spát. Četla jsem děsivé hrůzy koncentračních táborů, ale zároveň se mi moc líbilo, že kniha nutí mě přemýšlet o tom, jak jsou důležité láska, víra a naděje. Celou tu knihu mám kompletně počmáranou fixem, protože doslovně každá věta byla bouří emocí. Jako bych nečetla knihu, ale byla jsem uprostřed těch vězňů. Doporučuji všem, každý by to měl přečíst a cítit.


Sisis1999
31.01.2021 5 z 5

Jestli hledáte knížku, která vám nedá spát a ze které vám bude skutečně fyzicky špatně, můžu doporučit jedině peklo. A že tohle čtení peklo skutečně bylo - - - v nejhorším a zároveň v nejúžasnějším slova smyslu. Ostnaté dráty jsou jedna z těch brilantních knih, u kterých si při pouhé vzpomínce na ni, vybavím i pocity, s kterými jsem četla - znechucení, odpor, úlevu, strach, dojetí, lásku. Tyhle emoce jsem cítila a ještě jsem ani nebyla v polovině knihy.
Brilantní literární počin dovršil už jen závěr, u kterého jsem děkovala vesmíru, že jsem si nikdy ničím podobným nemusela projít já, moji přátelé, ani moje rodina. Skutečně můžeme být rádi, že žijeme jak žijeme.

Monika97Švej.
16.03.2018 5 z 5

Ráda čtu knihy s touto tématikou a musím říct, že tahle u mě vede ! Doporučuji všem čtenářům, ale i nečtenářům. Protože po přečtení téhle knihy si člověk hodně uvědomí, co má a jak může být rád za dobu, ve které žije ! :)

Ivis01
18.02.2018 5 z 5

Knih s touto tématikou jsem moc nečetla,až před časem se mi nějaké dostaly do ruky a zaujaly mne.Proto jsem začala číst i tuto knihu,od které jsem se nemohla vůbec odtrhnout,je skvěle napsaná a určitě stojí za přečtení,je hrozné uvěřit ,že se něco takového dělo,že lidé museli tak trpět.Každý z nás by si jí měl přečíst,aby si uvědomil,jaké máme štěstí,že žijeme v této době a nic takového nemusíme prožívat,že když se rozčilujeme a nadáváme kvůli maličkostem je vlastně směšné.Knihu určitě doporučuji!!!!

LucyDvorska
09.12.2017 5 z 5

Emotivní příběh, mnoho zážitků a hrůz z koncentračních táborů ale i z polské Radomi, kde Steinbergovi bydleli ...Kniha je čtivá a určitě stojí za přečtení. Doporučuji.

NADEI
22.09.2017 5 z 5

Co všechno člověk dokáže vydržet, ta křehká lidská skořápka. Velice emotivně napsané, čtivé i když velmi drastické hrůzy koncentračních táborů, s relativně šťastným koncem. Opět jedna z knih, na kterou dlouho nezapomenu. Vřele doporučuji.

cori
30.07.2017 4 z 5

Malý Mendel se narodil 31.5.1925, když začala válka, bylo mu 14 let. Přežil díky podpoře svého o dva roky mladšího bratra Stanleyho, kterou si vzájemně prokazovali během svého věznění, i když museli tajit, že jsou sourozenci. Jejich osmiletý bratr a nevlastní matka zahynuli v Treblince.
První koncentrační tábor, v němž byli vězněni - u továrny na munici asi 30 km od Radomi u vesnice Szkolna, je pro mě naprosto neznámý, dosud jsem o něm nikde nečetla.
Je obdivuhodné, jak se z Mendela stal po válce pravý Američan, který šel bojovat za svou novou vlast do Koreje, aby jí splatil za záchranu svého života.

dark.ma93
05.07.2017 5 z 5

Opět jedna z úplně TOP a nejlepších knih o dané problematice. Drastické hrůzy jsou popisované do těch nejnaturalističtějších momentů. Jedna z knih, která popisuje hrůzy, ale i šťastný konec.

imy.angel
09.06.2017 5 z 5

Dobře napsaná kniha, která vypráví svědectví o koncentračních táborech a utrpení v nich z dob 2. svět. války. Rozhodně stojí za přečtení!

medlovice
11.04.2017 5 z 5

Je natočeno spousta dokumentu a stovky filmů z druhé světové a koncentráků , ale nikdy jsem nevěděla , že to mohlo být až tak hrozné. Zničené životy nevinných lidí , žačne to pomalu nikdo tomu nevěří a rozjede se něco tak hrozného. Tak výstižně popsané, že jsem nevydržela číst dlouho a musela se vždycky trochu vydýchat , ale děj nepustí ,kniha mě bavila.

ERIK 2
31.01.2017 5 z 5

Dobře napsaný životopis a další neznámy koncetrační tábor jménem Vaihingen.Super stojí za přečtení.

PetraBery
22.12.2016 5 z 5

Další otřesné svědectví člověka, který přežil válku a pobyt v koncentračních táborech... Krutá a bolavá výpověď Mannyho, jeho životní příběh s relativně dobrým koncem... Přežil, a s ním i jeho otec a bratr, zbytek rodiny bohužel ne. Čtivý příběh, který určitě za přečtení stojí.

Štítky knihy

koncentrační tábory Osvětim (koncentrační tábor) židovská ghetta holokaust, holocaust

Autorovy knížky

2016  93%V pekle mezi ostnatými dráty - Zpověď muže, který přežil hrůzy čtyř koncentračních táborů

Kniha V pekle mezi ostnatými dráty - Zpověď muže, který přežil hrůzy čtyř koncentračních táborů je v

Právě čtených2x
Přečtených72x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených8x
Knihotéce21x
Chystám se číst49x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x