(V)hodné tělo

(V)hodné tělo https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28870/v-hodne-telo-28870.jpg 3 26 6

V této knize se autorka slavných Monologů vaginy zamýšlí, co znamená „mít (v)hodné tělo“. Enslerová se svěřuje jak s nechutí ke svému „více než čtyřicetiletému“ břichu, tak k nejrůznějším trenažerům, dietám a fašistickým osobním trenérům. Individuální výpovědi zachycují stárnoucí editorku ženského magazínu, která je dodnes pronásledována kritickými poznámkami své matky a zoufale se honí za dávno ztraceným mládím, zatímco neúnavně provádí sedy lehy, mladou Afroameričanku trpící hladem v táboře na hubnutí, portorikánskou ženu z Brooklynu, jež se nebojí velkého zadku: jejím největším děsem je povislost pozadí (tzv. druhý pár stehen), pětatřicetiletou modelku - manželku plastického chirurga, kterou její perfekcionistický manžel centimetr po centimetru mění k dokonalosti, mladou lesbičku pracující v piercingovém studiu s bradavkami propíchnutými kovovými tyčinkami, Židovku, čtyřicátnici, která si nechá kvůli staršímu manželovi zúžit vaginu, Italku, kterou v dětství zneužil matčin partner, a ona svou nejistotu obrací v nenávist k vlastnímu tělu. Nakonec nám Enslerová představuje i několik žen, které se svým tělem dokázaly najít smír: Slavná herečka Isabella Rossellinyová hovoří o tom, jak ji propustila významná kosmetická firma, protože měla čtyřicet a byla silná a nesmlouvavá; čtyřiasedmdesátiletá masajská žena oslavuje každé tělo jako znak božské rozmanitosti; Indka, jež si sice oblíbila šlapací pás v posilovně, ale zároveň má ráda své ženské tvary, které jediné dokážou správným způsobem udržet sárí; v Afgánistánu se Enslerová setkává se zahalenou ženou, která je kvůli sladké a zakázané chuti zmrzliny ochotna riskovat uvěznění... Kniha je působivou, hluboce dojemnou i nesmírně vtipnou výpovědí o životě dnešních žen, které mají nejrůznější schopnosti, často i velké možnosti, ale jen s velkými obtížemi jsou schopny přijímat sebe samé - svá (tak různá) těla...... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Good Body


více info...

Přidat komentář

Hanina61
09.01.2019 4 z 5

"Nedávno se v rámci jistého průzkumu zeptali skupiny etnicky odlišných, ekonomicky znevýhodněných žen... co by změnily, kdyby si mohly zvolit jedinou věc. Většina dotázaných odpověděa, že by chtěla zhubnout." Věty, které hovoří za vše. (Ironická) kniha o nás ženách, kterým se nelíbí naše břicha, zadky, prsa, tváře... a které děláme všechny možné hlouposti, abychom samy sebe změnily. Kniha, která nás nabádá , abychom se měly rády takové, jaké jsme. Kniha o tom, že všechny máme nikoliv ne(v)hodné, ale hodné tělo. Doporučuji k přečtení všem, kterým se nelíbí, jak vypadají a nemají na sobě něco rády. ;-)

Clea3112
17.02.2018 1 z 5

Eve Enslerová se pokusila přistoupit k otřepanému ženskému tématu "netradičně, umělecky, zeširoka a s vlastním příkladem". Bohužel musím konstatovat, že se jí to nepovedlo. Chaotické, rádoby-originální, ale ve své podstatě literárně velmi křečovité, nesouměrné, a tím pádem nepřesvědčivé. Chápu, že ne každý den je (literární) posvícení, ale tento chod již nezopakuji.


leny.wood
14.07.2017 1 z 5

Nějak mi uniká smysl, ale to bude nejspíš proto, že jsem od toho čekala něco jiného. Nic výjimečného k zamyšlení jsem mezi řádky nenašla.

Etelea
16.12.2016 4 z 5

Dva večery bez manžela, s lahvinkou vína a kniha byla přečtená. Za mě bezva. Já se pobavila a nejen to.
Ani nevím, jak jsem se k tomuto titulu dostala. Najednou jsem stála v knihovně a ke "své typické" sci-fi jsem úplně mimoděk vytáhla z police toto:-)
Mně způsob psaní sedl, určitě jsem se se spoustou věcí ztotožnila a určitě se někdy pustim do další perly této feministky.

Market = )
14.04.2016 2 z 5

Knížku jsem si vybrala, abych si jí mohla dát do čtenářské výzvy jako populárně naučnou a vzhledem k zařazení "psychologie a pedagogika" jsem se na ni docela těšila. Nevím. Za mě tedy určitě ne. Nápad je hezký, inspirující příběhy jednotlivých žen - proč ne (i když teda zrovna naučnými bych je neoznačila...), ale urtorčiny vsuvky mi ani trochu nesedly. Možná na autorské čtení pro zájemce někde v klubu, ale takhle ne :-(.

JanieLarkin
16.06.2015

Další silná kniha, stejně jako při čtení VM člověk zažije spoustu emocí - ať už protože čte o něčem, co zná z vlastní zkušenosti, nebo protože čte o něčem, o čem dosud neměl tušení. Doporučuji k přečtení všem, kteří mojí pocit, že je s jejich tělem něco špatně (a samozřejmě i těm, kteří vědí, že není).

Štítky knihy

feminismus

Autorovy další knížky

Eve Ensler
americká, 1953
2011  67%Monology vaginy
2011  71%Jsem citlivá bytost aneb Srdce nezná mapu
2006  64%(V)hodné tělo
2014  84%V těle světa