Úzkost a její smysl

Úzkost a její smysl https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138896/bmid_uzkost-a-jeji-smysl-K7P-138896.png 4 30 7

Úzkost zná každý z nás - ať už ji jasně pojmenujeme, nebo jen nejasně popisujeme. Úzkost významně působí na naši duši i tělo - způsobuje napětí, ohrožuje, ruší, zasahuje nás v jádru našeho bytí. Autorka popisuje tuto emoci, analyzuje její dynamiku, jež výrazně ovlivňuje náš život. Nechává nám porozumět výrazovým formám úzkosti a obtížím, které mají svůj původ v nerozpoznaných úzkostech. V neposlední řadě můžeme porozumět funkci úzkostí v každodenním životě. Pouze ten, kdo se nesnaží před úzkostí utéct, kdo se jí aktivně postaví, může ji proměnit v pozitivní životní sílu. Knihu ocení psychologové, psychoterapeuti, pracovníci pomáhajících profesí, čtenáři se zájmem o témata hlubinné a populární psychologie.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Vom Sinn der Angst , 2010


více info...

Přidat komentář

Šarming
19.07.2020 5 z 5

Brilantní průvodce lidskou zkušeností, která bolí... s úzkostí se potýká každý, ať to přizná nebo ne. Demaskovat své obranné mechanismy, vyhýbat se situacím, chování, které k úzkostem vede je velký úkol. Pravdivost v jednání a nelhat si tolik, abychom začali somatizovat své problémy. Čteno 2x, kniha mi totiž kvalitativně zlepšila život a přestala jsem se schovávat za kupu strachů, které jsou naučené a ani není třeba je cítit, ale z života odstraňovat pro život upřímnější.

Aladinka89
11.08.2019

Psychoanalýza není zrovna mým nejoblíbeněším směrem, ale tato kniha určitě stojí za přečtení. Je fajn číst o tom, že úzkost je normální pocit, který nám má něco sdělit... že pociťovat úzkost neznamená být nemocný, ale znamená to být člověkem. Obzvlášť v dnešní době, kdy se jakékoli nepříjemné pocity potlačují, jsou takovéto knihy o to důležitější. Je to připomínka toho, že "American dream" je iluzí. Chceme-li žít autentický žívt, je třeba dát prostor a naslouchat i nepříjemným pocitům v nás, třeba právě úzkosti.


Shindo
15.03.2019 4 z 5

Kniha je napísaná celkom zaujímavo. Namiesto suchopárneho štýlu á la "prednáška na vysokej škole" odborný text striedajú kazuistiky a príklady z praxe. Zaujalo ma, že úzkosť je podľa autorky telesný stav a nemusí byť vždy nutne negatívna, naopak, môže byť inšpiratívnym zdrojom k ďalšej práci na sebe. Takisto zaujal aj jungiánsky pohľad na rozprávky.

Antares
21.10.2018 5 z 5

Výborná kniha. Úzkosť rozobraná z rôznych uhlov pohľadu. Veľmi dobre a pomerne do hĺbky napísaná... Kto hľadá spôsoby, ako naložiť s týmto druhom problémov, rozhodne doporučujem k prečítaniu. Veľké plus sú kazuistiky z autorkinej praxe, kde na príkladoch demonštruje mechanizmy vedúce k vzniku úzkostí. Autorka nás doslova vyzýva k boju s úzkosťou, no nie za každú cenu. Zaujímavá je aj symbolika úzkosti uvedená v závere knihy. Za seba môžem povedať iba toľko, že táto cesta je hodne náročná a únavná. Člověk urobí vždy taký milimetrový pokrok... no celkom to stojí za to.

Mimir
03.10.2018 4 z 5

Veľmi podarená interpretácia snáď najbežnejšej neurózy- úzkosti. Autorka sa neponáhľa rýchlo predložiť definíciu komplexnej emocionálnej odozvy, ale pomaličky, krok za krokom úzkosť čitateľovi predstavuje. Veľmi zaujímavé sa zdajú hlavne aspekty úzkosti: napätie, neistota, hodnoty v ohrození, bezmocnosť etc. Psychoanalytickú časť Jungiánskej symboliky som preskočil, pretože ju podľa môjho uváženia predložil už "mysteriózny Jung". Záver: "Je dôležité, aby sme prestali utekať pred svojimi úzkosťami, Je potrebné, aby sme sa trpezlivo snažili prísť na to, akým novým skúsenostiam, úzkosť bráni. Hlavné je opustiť presvedčenie, že musíme úzkosť stoj čo stoj odvrátiť."

Klamm
02.09.2017

Neuchopitelné stavy úzkosti a její možné prameny vměstnané do slov.
Skvělá práce!

LordSnape
28.08.2015 4 z 5

Velmi přínosná kniha. Autorka přináší konečně poznatek o tom, že úzkost je zcela normální a že ji prožívá každý z nás. Vysvětluje principy jak s ní pracovat a popisuje i stavy, které už jsou za hranicí a měly by se léčit psychoterapeuticky. Pár příkladů poskytnou i příběhy přímo od lidí. Vůbec nejzajímavějším pro mě byl výčet úzkostí způsobených v rámci mezilidských vztahů a velmi mě překvapilo, že jich je tolik.

Štítky knihy

psychologie emoce, pocity úzkost

Autorovy další knížky

Verena Kast
švýcarská, 1943
2012  85%Úzkost a její smysl
2005  82%Otcové-dcery, matky-synové
2010  79%Hněv a jeho smysl
2014  94%Vybrané spisy C. G. Junga
2000  84%Dynamika symbolů

Kniha Úzkost a její smysl je v

Přečtených47x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce24x
Chystám se číst75x
Chci si koupit26x
dalších seznamech3x