Utz

Utz https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58678/bmid_utz-lkh-58678.jpg 4 37 8

Novela, jejíž děj je zasazen do Čech, především do Prahy, líčí osudy vášnivého sběratele porcelánu a operních div a na jeho příkladu mapuje duchovní a politické dějiny země. Děj osciluje mezi téměř současností, přesněji řečeno dobou těsně před sovětskou okupací a následujícími normalizačními léty, na straně jedné, a exkursy do značně vzdálené minulosti, především rudolfínské, na straně druhé. Novela, která poprvé vyšla v roce 1988, pouhý rok před autorovou předčasnou smrtí, nedávno byla úspěšně zfilmována a nyní se konečně dostává i k našim čtenářům, se odehrává v Čechách, především v Praze. Rozsahem útlé, avšak rokokově yycizelované dílko líčí podivuhodné osudy vášnivého sběratele starého porcelánu a operních div barona Joachima Utze a na jeho příkladu mapuje duchovní a politické dějiny celé země. Děj osciluje mezi téměř současností, přesněji řečeno dobou těsně před sovětskou okupací a následujícími normalizačními léty, na straně jedné, a exkursy do značně vzdálené minulosti, především do doby rudolfínské, na straně druhé. Chatwin české prostředí důvěrně zná z vlastní zkušenosti a jeho atmosféru popisuje s maximální možnou objektivitou. Praha se však přesto – díky své tajemné, metafyzické minulosti i kafkovsky absurdní, tragikomické přítomnosti – jeví jako neskutečné, mystické a magické město, kde je takříkajíc všechno možné: vyrábět zlato, hledat kámen mudrců i potkat metaře, který napsal filozofický komentář k Anaximandrovým Zlomkům.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Argo
Originální název:

Utz , 1988


více info...

Přidat komentář

Česneksmedem
15.10.2022 4 z 5

S takovým námětem se čtenář asi často nesetká. Porcelán naštěstí používám denně, ale nesbírám ho. Fakt ale je, že od letošního února jsem už o sběratelích porcelánu několikrát četl...
Zpět ke knize. Kašpárek Utz má ve dvoupokojovém pražském bytě víc jak 1 000 kousků míšeňského porcelánu. Rád by se vypařil za železnou oponu, ale to by musel bez sbírky...

Taťka Hraboš
15.09.2022 4 z 5

Kniha plná překvapení. Nečetl jsem anotaci, takže jsem nečekal, že by Angličan napsal knihu o českých poměrech za socialismu. Nečekal jsem ani to, že tu pomyslnou hlavní roli sehraje porcelán a že mě toto téma může vůbec zaujmout. A konečně je kniha překvapivá ve své samotné podstatě – mám rád knihy, kde se v průběhu četby ukáže, že všechno je nakonec úplně jinak, než jak se to na počátku jeví. A k tomu ten skvostný jemný a suchý anglický humor.


medlovice
10.09.2022 4 z 5

Mám takový pocit viny. když hodnotím knihu, kterou jsem nečetla, ale poslouchala. Utz mě zaujal a ráda bych si i jeho příběh přečetla, ale kniha je z knihoven dávno odstraněna , v lepším případě do depozitáře. A je to škoda, nádherný knižní poklad.

Palivo
10.06.2020 3 z 5

Bom dia.

Utz je o maníkovi z Prahy, kterej miluje porcelán natolik, že ho sbírá celej život. Jelikož jsem též sběratel, celý život totiž sbírám ponožky ze země nebo zpod postele, tak se s touto obsesí dokážu snadno ztotožnit. Ponožky jsou mezi námi dost zajímavá věc. Společně s Jaggermeisterem je to jediná mě známá věc, které čím víc koupím, tím míň jí mám.

Takže tenhle maník prvně popíše všechen porcelán v bytě a pak si to valí do lázní do Vichy. Není divu, je vichytralý. Tam se pokouší kopulovat s paničkami, ale žádná mu neukáže lambádu a tak se i nadále vrací do komunistického Československa – což má asi být ta hlavní mesáž této knihy – i přestože tu byli komanči, někomu se tu líbilo víc než ve Vičy. No aby ne, když tady měl služku, co mu krájela aspik a ukazovala lambádu. Takhle to pokračuje několik let, pak přijde šokující odhalení (bohudík ne služky) a pohádky je konec.

Čtivá, stravitelná, nenáročná knížka, kterou bych přirovnal k lístečku s věcmi, které ti stará napíše, abys určitě nakoupil: přečteš a zapomeneš.

5/10

bob0985
21.04.2019 5 z 5

Tajemství, příběh člověka, sběratelské vášně, která je smyslem života nebo překážkou; nebo to je celé úplně jinak... Kniha se mi velmi líbila a dobře se četla.

gleti
24.11.2017 4 z 5

Bruce Chatwin byl vzdělaný, zcestovalý muž, což se naplno odráží na 84 stránkách novely, která popisuje životní příběh muže - sběratele, který se pro svou vášeň spřáhl s peklem. Chatwinovy znalosti jak reálií , tak historických událostí jsou obdivuhodné.

Pablo7
19.08.2017 3 z 5

Mám dost rozporuplně pocity. Na jednu stranu je to zajímavé tím, že zahraniční autor situoval děj své knihy do Prahy. Zajímavý popis vášně sběratele. Hlavní postava se postupně jeví v jiném světle než na začátku. Příliš věrohodně ale tento zlom nepůsobí.

OHložek
18.02.2017 4 z 5

Velmi zvláštní počin, místy jsem měl pocit, že čtu části Ecových prací. Znalost českých reálií autora z ciziny je obdivuhodná.