Útulek pro padlé ženy

Útulek pro padlé ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130697/bmid_utulek-pro-padle-zeny-jO4-130697.jpg 3 49 16

Literární historický román z Anglie 19. století. Teolog Frazer a medik Chapman jsou nadaní studenti a oddaní přátelé. Jejich pouto přetrhne až Chapmanovo šokující rozhodnutí propůjčit své lékařské znalosti osvětě mezi padlými ženami v útulku pro prostitutky. Útulek vede Diana Pelhamová, krásná a tajemná vdova, jejíž minulost je však plná šokujících tajemství. Kdysi stála modelem malíři, který později zemřel za temných okolností. A jak se zapletla s libertinem Vilmotem a jeho otřesně proslulým „pánským klubem“?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Whores' Asylum , 2012


více info...

Přidat komentář

Noisette73
13.10.2020 2 z 5

Krásná obálka, lákavé téma i prostředí, ale za mě ne.
Já čekala něco jiného a mnohem větší wau.
A ať mi nikdo neříká, že autorka nesměřuje vztah mezi Champmanem a Frazerem do hlubší roviny než je pouhé přátelství.

Gilnien
28.08.2020 3 z 5

Podle mě je to vážně dobrá kniha, i když podle názvu by se dalo čekat úplně něco jiného. Jednu hvězdičku srážím za nudný střed, ale začátek a konec byl dobrý.


ladaol
14.01.2020 5 z 5

I když by název mohl být zavádějící, je to pěkný historický román. Čtivý, z různých pohledů osob, čímž vyprávění dostává trochu jiný rozměr. Příjemné oddychové čtení, i napínavé.

Anie94
27.09.2017 3 z 5

Upřímně jsem od knihy čekala více. Čekala jsem spíše něco jako popis chodu "útulku", něco z doby Anglie v 19. století, a ne takovou slátaninu o mezilidských vztazích...

Veronika33
22.06.2017 4 z 5

Zo začiatku som mala problém sa začítať. Veľmi pomohlo, že príbeh je rozdelení na viacero častí, ktoré rozprávajú jednotlivé postavy. Bolo to zaujímavé, ale úplne iné ako som si podľa názvu predstavovala, ale neľutujem bavilo ma to.

mynamail
09.05.2017 odpad!

Nedočetla jsem, i když jsem se na toto téma docela těšila.
Třeba jindy, až bude moje rozpoložení schopnější se do příběhu položit. Proto knihu ani nehodnotím.

veselaa
09.04.2017 3 z 5

Z hodnocení této knihy jsem celkem rozpolcená.Ve své podstatě nebyl příběh až tak špatný,moc se mi líbil popis přátelství a lásky v této knize,ale nebylo to co jsem od knihy očekávala.Téma nebylo špatné i zápletky a napětí tam nescházelo.Příběhy jednotlivých osob byl celkem zajímavý,ale kniha mě moc neoslovila,spíše jsem z knihy rozpolcená,ajk už jsem psala.

sgjoli
13.02.2017 3 z 5

Z této knihy jsem poněkud rozpačitá. Anotace zněla zajímavě, ale nakonec se dějově ukázalo, že je kniha úplně něčím jiným, než jsem původně čekala. Očekávala jsem příběh, který by se přímo vztahoval na běh v útulku samotném, ale nakonec šlo spíše o vyprávění o jeho „vedoucí“, paní Pelhamové. Zpočátku mne vyprávění o tajemné paní Pelhamové bavilo - právě proto, že bylo opředeno tolika tajemstvími. Také vyprávění z pohledu různých osob mi přišlo zajímavé. Ale čím víc jsem se blížila ke konci, tím víc jsem se nudila. Protože víc než o útulku to bylo právě o paní Pelhamové. A vlastně jsem na konci měla co dělat, abych vůbec dočetla. Takže nakonec za mne jen průměrné hodnocení. Skvělý začátek, ale pak docela nuda, škoda.

akdar72
15.07.2015 5 z 5

Nádhera. Krásný pohled na propletené osudy několika lidí. Zajímavě napsaný příběh formou dopisů a vzpomínek postupně očima jednotlivých postav.

helenkan
14.07.2015 2 z 5

Uf,konečně jsem knížku dočetla.Skoro až do poloviny to bylo zvlášť rozvleklé a zdlouhavé. Až pak to začalo být zajímavější.Ale stejně mě kniha trochu zklamala.

keselylenka
06.09.2014 3 z 5

Půjčení této knihy byl v knihovně trochu překlep v rezervaci, ale když už jsem ji měla doma, četla jsem. Bohužel nic moc. Příběh nic moc zajímavý a šíleně rozvlekle napsaný.

modranka
05.11.2013 2 z 5

Komentáre predo mnou hodne povedali, no ja si neodpustím, aby som si zas nezavŕtala do násilia na ženách - hoci sa jedná o prostitútky.
SPOILER: Vedela som, čo idem čítať za knihu, čakala som, že v nej bude zrejme hromada perverzností, no až po 280 stranu to bolo skôr prejav džentlmenského priateľstvá vysokoškolských študentov vo viktoriánskej dobe. Keď sa dej preniesol na pôdu útulku pre padlé ženy, začal byť dej surový, násilný, vulgárny - ale chápala som, že autorka toto chcela povedať. Ak si ale myslela, že po spovedi Anny Sadlerovej si k nej vybudujem sympatie, mýlila sa. Dianu som vnímala ako pôžitkársku zlatokopku. Ale čo som fakt nepochopila, prečo matka a otec o týchto perverznostiach píšu svojmu jedinému dieťaťu. Predpokladala by som, že každý rodič by si takúto násilnícku hrôzu nechal radšej pre seba a nezaťažoval tým vlastné dieťa. Ani rozprávanie v 1. osobe pri viacerých spovediach viacerých ľuďoch nebolo práve košer.

Venezia
09.06.2013 4 z 5

Ako pár zlých rozhodnutí a klebety môžu zničiť životy ľudí. Dobrý príbeh vo viktoriánskom štýle vyrozprávaný z piatich pohľadov. V podobnom duchu je Dívka s modrým šálem.

evasamankova
06.03.2013 5 z 5

Krásný historický román s originálním tématem, zápletkou a nádherně vykreslenou atmosférou doby. Čtenář zjistí, že alfou a omegou příběhu není žádný útulek pro prostitutky, ale tajemná skládačka příběhu několika lidí, kteří měli to štěstí nebo smůlu, že osud jejich cesty svedl dohromady. Autorka téměř detektivním způsobem skládá čtenáři jednotlivé části mozaiky dohromady, aby ve finále dala vzniknout silnému, lidskému a bolestnému příběhu. Stejně jako příběh mě nadchla i celková grafická úprava knihy. Nádhera!

Lidka
21.11.2012 4 z 5

Souhlasím s Bolkonskou. I já původně "chtěla" něco trochu jíné, ale to, co to skutečně bylo vůbec nebylo špatné a nezajímavé. Mozaika se krásně skládala v průběhu celého děje, ne až nakonec jak to bývá většinou v třeba detektivkách nebo trilerech. Ukázalo se, že vše je i trochu jinak než se původně zdálo . A zajímavá věc, jak někdy přehnaná touha po pravdě a objasnění může věci spíše uškodit a dokonce věci hodně zkomplikovat. A taky, že láska může být hodně velká, i když není šťastně prožívaná.
No, zase něco "viktoriánského" , ale přínosného i pro nás, co žijem v naprosto jiné době.
Trochu mi vadila přílišná rozvleklost některých popisných dějů, proto dávám 4. Ale zdá se, že autorka ač mladá bude dobrá a čtivá.

Bolkonská
22.08.2012

Bylo to temnější (gotičtější), než jsem čekala - což je plus!
Stará forma: dopisy a svědectví. Začátek mě po chvíli štval, jak je vyprávěn tím teologem, pak to začne být zajímavé, jak se úhel pohledu vystřídá, a jako poslední mluví ta femme fatale, o kterou celý čas jde - takže až na konci se vám složí obrázek dohromady. Není to nijak objevný postup, ale funguje tady hezky.
Vůbec to není špatné, jen jsem chtěla vidět víc z toho "zvrhlého" klubu a ono to nakonec nemělo až tak tajemnou atmosféru jako třeba Schnitzlerova Snová novela (potažmo Eyes Wide Shut, dá-li se to tak říct).

Štítky knihy

Anglie 19. století prostituce historické romány prostitutky

Autorovy knížky

Katy Darby
anglická
2012  66%Útulek pro padlé ženy