Úsměvy z pekla

Úsměvy z pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495543/bmid_usmevy-z-pekla-BSs-495543.jpg 3 11 5

Skutečný příběh nemanželského syna rakouského císaře Franze Josefa a české prostitutky, který se narodil 17. 2. 1900 ve Vídni a zemřel 11. 8. 1986 v Košicích, je jako procházka peklem na zemi. Josef Pollák prožil na vlastní kůži hrůzy první světové války na Piavě, ve druhé světové válce ho mučilo gestapo, nakonec utekl z koncentračního tábora, aby ho vlastní matka ve Vídni zapřela a Rusové nad ním vynesli ortel smrti zastřelením. Přežil, pak ho mučila StB bičováním u železniční tratě ze Spišské Nové Vsi do Popradu po roce 1948, aby ho nakonec zavřeli jako politického vězně do Jáchymova. Nakonec kvůli nízkému důchodu pracoval až do osmdesáti let života jako recepční v Grand hotelu ve Starém Smokovci ve Vysokých Tatrách. Kniha je přitom velmi veselá, plná humoru a vtipu, protože Josef Pollák byl celý život velice veselý člověk, a možná proto se mu podařilo tímto peklem, kterým mu byl život na zemi, procházet tak lehce až 86 roků.... celý text

Novely Literatura slovenská Biografie a memoáry
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Úsmevy z pekla , 2018


více info...

Přidat komentář

Mišák240
21.03.2024 4 z 5

Kniha byla taková "jednohubka", co se týká stránek, rozhodně ne obsahu. Je neuvěřitelné, co všechno může potkat člověka v jeho životě, s čím vším se musí vyrovnat, ale i přesto si dokáže udržet smysl pro humor.

simca9342
18.06.2023 5 z 5

"Víkendovka"
Život je potřeba si někdy pořádně užít a vtipkovat. Když prožijete něco nepředstavitelného, radujete se z maličkostí.
Jožko Pollák přežil vlastní smrt.
Vyprávět a vzpomínat na to, co se dělo v předchozích dnech, týdnech a letech po tom, co ho v dětství matka prodala za misku luštěnin si v mládí připnul na kabát ukradený odznak začíná až po prožitých hrůzách ve společnosti rodiny, která ho zachránila.
Prožil jak hrůzy první světové, mučení gestapem tak útěk z KT, ale tím jeho cesta ani zdaleka nekončí. Žena s dětmi bůhvíkde , zlo v podobě STB ho bohužel ještě čeká...
Válečný román z prostředí několika historických etap.


Pepina19
25.08.2022 4 z 5

Myslím, že to byl zajímavý příběh o tom co se vejde do jednoho lidského života.

zbt81
29.05.2022 2 z 5

Čakala som, že kniha bude oveľa depresívnejšia. Bola však častokrát veselá a hýrila vtipom. Je vidieť, že autor mal k hlavnej postave blízky vzťah a pociťoval k nemu úctu a obdiv (Jozef Pollák bol starým otcom autora). Príbeh sa veľmi dobre číta a zanecháva pozitívny odkaz napriek ťažkým životným prekážkam, ktorými takmer celý život hlavný hrdina prechádza.
Chýbalo mi tam však podrobnejšie rozprávanie o jeho detských rokoch u strýka na Morave a jeho pobyt v armáde na bojiskách prvej sv. vojny. Taktiež som sa prakticky nič nedozvedela o tom prečo svojho dedka autor považuje za cisárovho nemanželského syna. Matku (ktorá bola údajne prostitútka) prakticky nepoznal a o svojom otcovi sa s ňou teda pravdepodobne nikdy nerozprával. Jedinou indíciou je, že ako 3 ročný sa stretol so starším pánom vo Viedni v parku, ktorý si ho vysadil na kolená a dával mu sladkosti. Nemám dôvod pochybovať o zaujímavých a dobrodzužných osudoch pána Polláka, ale o tejto jednej veci mám teda veľké pochybnosti a zrejme tu len zapracovala jeho bujná fantázia a skutočnosť, že nemal možnosť sa o svojom otcovi čokoľvek dozvedieť. Alebo popustil uzdu fantázie jeho vnuk pán Háber? Každopádne to znižuje celkový dojem a hodnotenie knihy.

ElizabethB
20.06.2019 3 z 5

Tak trochu som s touto knihou bojovala, to však nie je vina autora, ale toho, že tento žáner nemám veľmi v láske a som naň priveľmi citlivá. Avšak autor má dobrý štýl písania, to musím skutočne oceniť.