Úsměv Mony Lisy

Úsměv Mony Lisy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13310/bmid_usmev-mony-lisy-g80-13310.jpg 4 34 8

Historický román z renesanční Florencie o podivuhodném osudu Mony Lisy, proslavené obrazem Leonarda da Vinci. Půvabná Lisa vyrůstá v bohaté kupecké rodině, v době dospívání však zjišťuje nejasnosti kolem svého narození. Po tragické matčině smrti se dívka zamiluje do Giuliana z rodu Medicejských a přes otcův odpor se tajně provdá. Náboženské nepokoje ve městě partnery odloučí a těhotná Lisa se v domnění, že manžel je mrtev, provdá za nemilovaného muže Francesca Gioconda. Když se Giuliano opět objeví, odchází s ním a synem do Říma. Po celou dobu nad mladou ženou bdí věhlasný malíř Leonardo, který ji portrétuje a od něhož se nakonec dozví i tajemství svého původu. Kromě zajímavé verze vztahu Leonarda a Mony Lisy autorka barvitě líčí dramatické poměry ve Florencii na sklonku 15. století v době působení fanatického reformátora Girolama Savonaroly.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Painting Mona Lisa , 2005


více info...

Přidat komentář

gigi77
14.07.2018 4 z 5

Moc pěkné zpracování i příběh. Florencie, Medicejští, Leonardo da Vinci, krásná Mona Lisa, romantika, napětí a nebezpečí věku na přelomu 16 století ... Ať je příběh jakkoli fiktivní, mám konečně představu, co by se mohlo skrývat za úsměvem veleznámého portrétu ...
Nenechte se odradit začátkem, kde se objeví spousta jmen, historická linka a popis uměleckého dědictví. Toto se brzy zlomí a příběh nabírá spád.

alva1
21.12.2017 5 z 5

Tento historický román, jsem si přečetla po přečtení anotace a Vašich milých komentářů. O Florencii a této době jsem nic nevěděla a autorku jsem dosud neznala. Ke knize jsem přistupovala opatrně, nesměle a bez velkého očekávání. Nicméně kniha sama se mi odvděčila krásným a milým příběhem. Hlavní hrdince jsem přála, aby došla svého štěstí.


Zitka.V
10.03.2017 5 z 5

Začátek pro mne obtížnější pro jména...ale druhá polovina přečtena bez možnosti odložení knihy....doporučuji velmi ❤

oli.rock
30.05.2016 5 z 5

Další přečtená kniha od spisovatelky J. Kalogridids a.... další velká spokojenost! Tato autorka se čte tak snadno a s takovým zápalem, že bylo těžké knihu odkládat, protože jsem byla napnutá od začátku do konce. Historické romány jsou mým velkým apetitem a je to naprosto lákávé dostat k mání takovouto myšlenku ohledně da Vinciho a jeho života, ale ,,střízlivý,, čtenář dokáže brát mnohé s rezervou... fantazii se ovšem meze nekladou a o tom ta beletrie zkrátka je :)

sakalik55
29.07.2015 4 z 5

Období vecholné renesance naprosto miluju a sem velky fanda historie.Proto mě takhle kniha oslovila,zalíbil se mi i konočný převrat(pozor spoiler) když jsme zjistila, že Lisa je Leonardova dcera, protože v hodně spisech se domnívá, že Mona Lisa je sám Leonardo..a nebo-li ma po otcovi Leonardovi rysy:).Je mi líto, že se o Giulionovi na internetu už nedaj informace moc sehnat.Jediné co bych autorce vytkla je až presladký konec a také musím podotknout, že lehce idealizuje historii, přece jenom Lorenzo nebyl zas tak dobrý vládce byl znamý spíš jako kruty a např.Michelangelo a DaVinci byli zaprísáhlí neprátelé v tento čas.

Medvědářka
03.05.2015 5 z 5

Včera jsem dočetla tuhle úžasnou knížku.Pokud vás baví historie a období Medicejů,tak je to kniha pro vás .Krásný příběh postavený na reálných historických postavách a době,kdy vás občas napadne myšlenka- a nemohlo to tak opravdu být? Byla to opravdu ona,kdo stála Leonardovi modelem a opravdu se to nemohlo tak stát? Není to jen romantický příběh,ale je v tom i drama a napětí a bravurné popsání své doby.Postavy hezky vykreslené,že jste je měli skoro na dosah ruky.

marimari
30.09.2013 5 z 5

Moc se mi líbila

Karolkoh
14.09.2013 5 z 5

Něco neuvěřitelného! Příběh dokonalý a někdy i krutý a hodně smutný, při téhle knížce jsem brečela jako želva... Rozhodně doporučuji. (Název znám jako: Portrét Mona Lisi)