Urozený podivín Špork

Urozený podivín Špork https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94115/bmid_urozeny-podivin-spork-po1-94115.jpg 4 8 4

Román o významné osobnosti barokní doby, mecenáši a ctiteli umění i zřizovateli mnoha důležitých institucí, hraběti Františku Antonínu Šporkovi. Autor tohoto životopisného a zároveň historického románu vykreslil i obraz doby konce 17. a první poloviny 18. století jako zlomu v přístupu k mnoha životním otázkám. To vše dokládá na příběhu nevšedního literárního a společenského kritika, politika, obdivovatele umění i člověka zajímajícího se o rozvoj soudobé vědy. Líčí hraběte Šporka jako svobodomyslného člověka, což ilustruje na jeho sporech s řádem jezuitů, i na věcech praktického života. České barokní umění je v románu doloženo činností vynikajícího sochaře Matyáše B. Brauna na Šporkově panství v Kuksu.... celý text

Přidat komentář

sweeney
16.10.2023 3 z 5

Celý areál Kuksu je dílem člověka s velkolepými plány, s vizemi až přesahujícími myšlení tehdejších obyvatel (ať už mluvíme o samotném hraběti Šporkovi, barokním sochaři Braunovi nebo architektovi Alliprandim). Knížka je sice pojata jako román, čili pravděpodobně většina událostí je smyšlená, nicméně i tak nám umožňuje nahlédnout na Kuks jako na stavbu a hlavně na jeho sochařskou výzdobu, která se stala jedním z hlavních pilířů výuky o barokním sochařství v českých zemích. Určitě doporučuji všem Kuks navštívit, je to zážitek.

Jonny
27.07.2021 4 z 5

Čtivé, zajímavé, místy možná i napínavé :-). Jen si lámu hlavu s tím, co všechno je domyšlené a co je dokladem skutečnosti.


alois.randa
01.01.2021 5 z 5

Pěkný román, který nás zavede do lázní Kuks, kdy Matyáš Braun začíná budovat svůj Betlém a pan hrabě Špork bojuje s Jezuity.

kristian13
31.03.2015 5 z 5

Vzhledem k tomu, že byl právě zrenovován za pořádný peníze Kuks, přečetl jsem
si tuto knihu. A dozvěděl jsem se plno zajímavých věcí jak o Šporkovi tak o Braunovi
a taky o lázních. Za názvem Kuks jsem původně viděl jen ten špitál a Braunovy sochy.
Zajímavá knížka, která stojí za přečtení.