Upíři, démoni & spol.

Upíři, démoni & spol. https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59766/mid_upiri-demoni-spol-nON-59766.jpg 4 41 11

Putují nicotou mezi světem živých a světem mrtvých, straší v noci na opuštěných hřbitovech i v ozářených velkoměstech a zakusují se krásným ženám do krku. Do postav upírů vtělujeme naše nejtajnější představy a úzkosti – a snad právě proto upír dosáhl ve světě literatury a filmu takového triumfu, jaký mu mohou ostatní strašidla jen závidět. Někteří autoři se v češtině představují vůbec poprvé, jako např. Frederick George Loring, Philip Robinson nebo mistr fantastické povídky Willy Seidel.... celý text

Přidat komentář

MinaHawke
09.08.2021 4 z 5

Knížka jako celek je dobrá. Některé povídky byly lepší, jiné horší. Ale tak už to bývá.

Cleo De Nile
06.06.2019 4 z 5

Do téhle povídkové knížky jsem se poprvé pustila tuším někdy na druhém stupni základní školy, a byla jsem naprosto unešena. Některé příběhy jsou slabší (a to dost výrazně), ale našly se tam i nějaké opravdu povedené, třeba Rendez-vous, ačkoliv tím koncem to autor zkazil... Také se mi líbila Sářina hrobka, a na další názvy si teď bohužel nevzpomenu. Rozhodně to není vyloženě hororové čtení, ale i tak to nedoporučuju číst před spaním.


los
14.10.2018 4 z 5

pěkný výbor

Annkag
01.05.2018 1 z 5

Čakala som trocha děsu ale miestami som sa smiala nad pokusmi strachu....
Niektoré príbehy boli pritiahnuté za vlasy a niektoré podla mojho názoru radšej nemali ani uzriet svetlo sveta.

sarekaslukova
06.10.2015 2 z 5

Tak toto byl opravdu přehmat. Od knížky jsem čekala zcela něco jiného než co mi nabídla. Povídky až na Nech mrtvé odpočívat v pokoji a Neviditelné oko anebo Hostinec U Tří oběšenců, které byly vážně dobré, mě nechaly zcela chladnou. A některé byly i zbytečně dlouhé. Co bylo dobrý bylo povídání nad každou povídkou, což jsem uvítala. Ráda jsem se dozvěděla něco z doby napsání povídky.

Petra de Valo
28.05.2014 4 z 5

Veľmi vydarená zbierka poviedok, najviac ma zaujala starodávna poviedka Nech mrtvé odpočívat v pokoji, má skvele vykreslenú temnú atmosféru a vytvára napätie od začiatku do konca.
Z ďalších spomeniem Sárinu hrobku, Komnatu vo veži a Já, vampýr. Celkom zaujímavé, ale štýlovo trochu iné, sú Luella Millerová a Osud madam Cabanelové.

jardadr
05.02.2014 4 z 5

Kniha která milovníky tajemna, či fantastiky určitě potěší, zvlášť ty co mají rádi staré mistry. Některé povídky jsou ve sbírce zažazeny čistě jen jako žánrové ukázky a nic víc na nich není - Sářina hrobka, Nech mrtvé odpočívat v pokoji, Neviditelné oko, Já vampýr. Zlomek vyprávění od Byrona je také zařazen jen díky slavnému jménu svého autora.
Ale dál už co povídka to skvělé čtení. Nejděsivější však byly ty povídky, které vlastně o žádných skutečných upírech nepsaly. Nakonec zjistíte, že těmi nejhoršími upíry si můžou být lidé navzájem. Například povídka Osud Madame Cabanelové o tupé lidské pověrčivosti, O oranžově zbarveném vévodství, Mortonova podivná smrt, Luella Millerová, popisující dokonalého moderního "upíra" a opravdu mrazivá povídka Uhranutý od Edith Whartonové, o jedné manželské krizi, kde se zbabělost muže mísí s fanatickou krutostí jeho manželky až vede k tragédii.
Zvláštní zmínku si zaslouží povídka Rendez-vouz jako příklad jak udělat ze strašidelné povídky naprostou frašku. Obsahuje výborný nápad a dvě třetiny vás mrazí po zádech, ale tam kde by to skutečný mistr, např. Lovecraft ukončil setkáním na schodech, drápáním na dveře, čekáním na další schůzku a myšlenkou na revolver, tam to M. Renard rozvádí dál a dál, takže nakonec schovává rozkládající se miĺenku ve svém bytě před jeím manželem atd. No prostě komedie a taková to mohla být povídka!
Jinak je této antologii málo co vytýkat, snad jen mohla být rozsáhlejší.

Dandulka
24.03.2013 5 z 5

Při čtení této knihy jsem se hezky příjemně bála. Udivilo mě, že první povídky o upírech jsou už z počátku 19. století. Některé byly opravdu děsivé. :-)

undergrounds
15.03.2013 5 z 5

Krásna knižka, prosto tento žáner milujem!

Edana
10.03.2013 4 z 5

Tohle jsou aspoň upíři! Žádné třpytící se, vnitřně rozervané, zamilované "bytosti"... ale skutečně děsivé, (většinou) krvelačné bestie. Vynikající přehled vývoje žánru, skvělé průvodní slovo. Některé povídky sice byly malinko slabší, ale celkový dojem to příliš nekazí. Za nejpovedenější (při jejich čtení se dostavilo lehké mrazení v zádech a mírně tísnivý pocit) považuji "Nech mrtvé odpočívat v pokoji", "Osud madam Cabanelové", "Rendez-vous", "Mortonova podivná smrt" a "Dívka s hladovýma očima". Poslední povídka "Místo setkání" má skutečně podařenou pointu.

Sirael
29.06.2012 5 z 5

Mě osobně se dost líbily třeba Rendes-vous,Poslední upír nebo například osud paní Cabanelové,a v celku mě kniha dosti bavila.