Umírání jako cesta k životu

Umírání jako cesta k životu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104122/bmid_umirani-jako-cesta-k-104122.jpg 4 9 4

Autorka vytvořila teorii, která vysvětluje předsmrtné prožitky na základě dnešních poznatků z oblasti fyziologie, fyziky a psychologie. Současně se snaží překlenout rozpor mezi vědeckým a spirituálním pohledem na předsmrtné prožitky a ukazuje, jak nám jejich pochopení může pomoci žít náš život tváří v tvář smrti na cestě poznání sebe sama. Předmluva 1. Blížíme se smrti 2. Stadia umírání 3. Vize umírajícího mozku 4. Světlo na konci tunelu 5. Mír, radost a štěstí 6. Ale vždyť jsem viděla barvu jejích šatů 7. Skutečnější než skutečné 8. V těle anebo mimo něj? 9. Přede mnou se odvíjel celý život ...... celý text

Přidat komentář

arcs
22.02.2022

Čas trochu vystřízlivět z Moodyho. Jenže ono to přesvědčování z knihy dost vyčnívá, takže odrazuje, i když by byl člověk nakloněn poslouchat (koncept neexistence Já a Prázdnoty je naprosto ok). Takovej vědec je prostě skřípnutej a musí dost dřít, aby si to v hlavě srovnal v souladu s grantovou politikou.
Za mě díky, posadila mě trochu na zem z moc vysokýho výletu, ale myslím, že jsem se pak vydal ještě dál.

kamibe
06.09.2015

Tuhle knihu jsem četla brzy po jejím prvním vydání a pamatuji si, jak jsem z ní byla rozladěná. Připadalo mi, že chce čtenáře za každou cenu přesvědčit o svém osobním - věděckém přesvědčení, že lidi, kteří prožili své osobní příběhy z prahu smrti a pak se je odvážili vyprávět, byli v podstatě obětmi svých vlastních mozků. Tenkrát frčel Moody, ale Anita Moorjani ještě nenapsala svou knihu Musela jsem zemřít. A tak se ptám: Kolik lidí, kteří se vrátili z druhého břehu, paní Blackmore přesvědčila o svém pojetí?


honajz
08.07.2013 2 z 5

Jak to ze začátku vypadalo zajímavě, tak se postupně čtením dalších stran z toho stávalo zklamání. Vlastně ta knížka není ani ryba, ani rak, více se autorka přibližuje názoru, že vize ve chvíli klinické smrti jsou jen činnost mozku, ale záměrně opomíjí různé další důkazy, jež v knize neuvádí, nebo si některé věci mírně přizpůsobuje, aby se jí hodily do krámu. Některé kapitoly jsou i trochu směšné - začnou nějakou premisou, a skončí někde zcela jinde a závěrem ze zcela jiného soudku.

vesirena
24.02.2012 5 z 5

zajímavé počtení...autorka nestojí ani na jedné straně (věda X esoterika) a vše vysvětluje po svém...no i když její postoj je spíše vědecký, ale je dobré znát více názorů a pak si udělat svůj.

Štítky knihy

umírání

Autorovy další knížky

Susan Blackmore
anglická, 1951
2001  84%Teorie memů. Kultura a její evoluce.
1993  76%Umírání jako cesta k životu
1997  53%Otestujte své psychické schopnosti