Umění a iluze: Studie o psychologii obrazového znázorňování

Umění a iluze: Studie o psychologii obrazového znázorňování https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424786/bmid_umeni-a-iluze-studie-o-psychologii--QnS-424786.jpg 5 31 4

Tento ucelený soubor studií vyšel už v roce 1959, v dalších letech byl doplňován, přepracováván a znovu vydáván; zůstává platným vhledem do „psychologie znázorňování“. Autor v něm zkoumá, jaký je vztah skutečnosti a jejího výtvarného zachycení, jak se na utváření tohoto vztahu podílí divák a jeho zkušenosti; jak se vyvíjely metody umělců, kteří chtěli skutečnost zachytit co nejpřesněji, co vlastně znamená „přesné zachycení“, a věnuje se i tomu, jak se stalo, že umělecké prostředky začaly směřovat od realismu k náznaku, stylizaci či karikatuře.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Argo
Originální název:

Art and Illusion: A Study in the Psychology of Pictorial Representation , 1960


více info...

Přidat komentář

Ozzy86
06.11.2020 5 z 5

Studie, která je díky vypravěčskému nadání Gombricha přístupná i laikovi. Vysvětluje problémy se zobrazováním skutečnosti z úhlů, které jsou pro současného člověka neintuitivní, ale o to zajímavější. Autorovo postřehy i závěry, které se dají aplikovat i na jiné oblasti než umění, vybízejí k dalšímu promýšlení.

Sandik
18.04.2015 5 z 5

Naprosto základní a velmi podnětná uměnovědná studie. Subjektivně ještě lepší než Panowského "Význam ve výtvarném umění".


efka.saf
27.01.2014 3 z 5

Povinná četba.... možná proto nejsem schopná tuhle knihu víc docenit, byť svoje vědecké kvality určitě má. Gombrich ale nikdy nebyl mému srdci příliš blízký, na rozdíl od řady jiných uměnovědných autorů.

Amaranta
19.03.2012 5 z 5

Tak zde je narozdíl od Příběhu umění problém poněkud závažnější. Co je skutečné a jak to vidíme? A co vypozorované či naopak přebrané skrz jedno velké síto schémat a vzorců v našch hlavách, které si budujeme v rodině, společnosti, kultuře...?