X-Men: Schizma

X-Men: Schizma https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318576/mid_ultimatni-komiksovy-komplet-076-x-m-Mt5-318576.jpg 4 49 8

I když jich zbývá už jen hrstka, svět mutantům stále odmítá důvěřovat. Zato když se jediný mutant dopustí mezinárodního incidentu, nenávist vůči celé rase dostoupí nového vrcholu. Dávní rivalové Cyclops a Wolverine musejí dát dohromady, co z X-Menů zbylo. Hrdina se postaví proti hrdinovi. Některá přátelství padnou. A mapa marvelovského světa už nikdy nebude jako dřív.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Hachette
Originální název:

The Official Marvel Graphic Novel Collection-X-Men: Schism , 2014


více info...

Přidat komentář

ludek.n
06.02.2024 4 z 5

Telepat Quentin Quire alias Kid Omega možná ani sám netušil, co svým vpádem na konferenci o regulaci zbraní, způsobil a jak strašlivou lavinu uvedl do pohybu. Pro Cyclopse a Wolverina je spouštěčem roztržky, která rozdělí komunitu mutantů do dvou táborů. Scénáristé Jason Aaron a Kieron Gillen se pustili do konfliktu dvou prominentních mutantů s veškerou vervou a stvořili výjimečný příběh, který svým dopadem dalece přesáhl jejich pětidílnou minisérii. Na začátku je tým, který chrání svět, na konci dva rozzlobení muži, kteří si vybíjejí frustraci jeden na druhém a jejichž vize budoucnosti nemůže být odlišnější. Boj proti sentinelovi odkryl hloubku propasti mezi nimi a zdá se, že není síly, která by ji dokázala překlenout. Kdo z ostatních mutantů se přidá na tu či onu stranu, je pak předmětem zkoumání posledního sešitu Obrození. Co se týče výtvarné stránky, přestože každý díl kreslil jiný umělec, není to rozbité ani nesouvislé. Samozřejmě si okamžitě všimnete rozdílů ve způsobu kresby, v kompozici, faceliftu i rozložení panelů, ale najdete i spoustu společných znaků a vůli vytvořit stejnorodé prostředí, ve kterém se při přechodu z jednoho sešitu na druhý neocitnete pokaždé na jiné planetě. Když vezme do ruky tužku takový Carlos Pacheco, Alan Davis nebo Adam Kubert (abych jmenoval alespoň některé) je na výsledek jejich práce opravdu radost koukat.

trudoš
10.02.2023 5 z 5

Ačkoli mi roztržka mezi Wolverinem a Cyklopsem přišla maličko šroubovaná, pracuje, podobně jako Občanská válka, s důležitým detailem, který snadno rozdělí svět mutantů. O zbytek se pak postaral perfektní scénář, bezvadné dialogy a ohromují scény. Jen je škoda, že si člověk nemůže přečíst v češtině vývoj dalších událostí, protože karty jsou rozehrány pozoruhodně.
Navíc oceňuji zahrnutí do alba sešity ze sérií Generation Hope a X-Men: Regenesis, které jsou sice pro ústřední zápletku zbytečné, ale změny úhlů pohledu dávají celému konfliktu jiný rozměr a zvyšují atraktivitu vyprávění, kdy vlastně sami nevíte, na kterou stranu se přidat, protože v tomhle boji není správná a špatná, obě totiž mají pravdu. A na rozdíl od Občanské války, kde přeci jen bylo znát, že Iron Manova linie je příliš radikální, tady podobné odstíny šedi zcela mizí. Ostatně, víc než samotný střet dvou stran pro mě bylo zajímavé společně s hrdiny názorově polemizovat a odhadovat kdo za jakou stranu bude ve finále kopat.


ArkAngel
17.07.2022 4 z 5

X-Meni se opět vytasili s lidským příběhem, kdy tu máme nejprve politické řešení utlačování mutantské menšiny, které však překazí nový Hellfire klub vedený psychopatickými dětmi. Celá situace nakonec ukáže, že drsný Logan je daleko citlivější ke studentům než Cyclops, díky čemuž se jejich cesty rozdělí a mutanti se musí rozhodnout, na kterou stranu se přidají. Závěrečné číslo s domorodou symbolikou to krásně podpořilo a scéna, kdy Logan dává studentce panenku je prostě skvělá. Po několika nudných nebo blbých příbězích celkem osvěžení.

venomslav
01.07.2019 3 z 5

průměr

Aki12
18.01.2019 3 z 5

Příběh není úplně tupý, ale je obestřený nepříjemně hloupými částmi. Rozkol X-Manů tu není tak dobře zvládnutý a finální zápas Logana a Cyclopse je jenom na pár stránkách. Děj je občas křečovitý, stejně tak jako kresba proměnlivé kvality.
Přesto je třeba vyšvihnout výborně zvládnutou psychologii postav.
Komiks je to hodně dobrý a rozhodně stojí za to si ho přečíst.

Disease
18.04.2017 4 z 5

Hlavně začátek parádní, pak to časem přeroste v klasiku bitek a patetických hlášek.

martinstefko
23.02.2017 4 z 5

"Ultimátní komiksový komplet 76: X-Men - Schizma" je komiks, který není špatný. Střídají se zde epické momenty s těmi niternými, je zde dobrá psychologie postav, na které jde i některé díly celé postavit - v tom vyniká například sešit "Generation Hope 10", k němuž napsal scénář Kieron Gillen. Kreslíři a scenáristé jsou zde v dobrém souznění a společně vytvářejí příběh, který je dobrý. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1047-ultimatni-komiksovy-komplet-76-x.html

hroubek
13.11.2016 4 z 5

Měl jsem tady napsaný docela pěkný komentář, jenže se asi "ztratil v překladu". Nicméně, tohle je parádní mainstreamový komiks, který mě hodně sedl a bavil. Důležité myšlenky jsou zde prokládaný souboji na život a na smrt. Cyclops s Wolverinem si myslí, že oba mají pravdu a a ni jeden nechce ustoupit a celý jejich konflikt má dynamiku, spád a není to jen o tom, aby si ty to dvě postavy dali po hubě. Schizma je dost dobrý komiks, který se čte velmi dobře.

Autoři knihy

Jason Aaron
americká, 1973
Kieron Gillen
britská, 1975

Kniha X-Men: Schizma je v

Přečtených56x
Doporučených3x
Knihotéce48x
Chystám se číst3x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x