Daredevil: Zvuk a zlost

Daredevil: Zvuk a zlost https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315828/bmid_daredevil-zvuk-a-zlost-fdQ-315828.jpg 4 38 6

Daredevil si prošel křížem krážem absolutním peklem, ale dokázal se vrátit - a teď chce ke svému životu přistupovat jako ještě nikdy! I když se na něj chystá spousta nových superpadouchů, Muž beze strachu necouvne, opět vyráží ochraňovat New York - tentokrát však s úsměvem! Obsahuje komiksy Daredevil (Vol. 4) 1-6.

Přidat komentář

ludek.n
31.12.2021 3 z 5

Čtvrtou edici Daredevila otevřeli v roce 2011 scenárista Mark Waid a kreslíři Paolo Rivera společně s Marcos Martinem. Ultimátní komiksový komplet nám představuje šest dílů této edice, které ve mně bohužel zanechaly rozporuplné pocity. Na první pohled není jasné, zda se jedná o nezdařený pokus o souvislou dějovou linku napříč všemi sešity, nebo řadu samostatných příběhů, které se stejně neúspěšně pokusily najít společnou nit. Zkratkovitě, nedotaženě a samoúčelně působí i většina vstupů, např. Spota, Captaina Ameriky, Ulyssese Klawa, ale i třeba zástupkyně státního návladního Kirsten McDuffieové. Mark Waid chtěl z Daredevila udělat muže, hýřícího optimismem, snad mu i vykouzlit úsměv na tváři, odpárat z jeho života všechen ten cynismus, ponurost a nesmiřitelnost, jenže jakoby se tento smělý koncept zadrhl v půli. Nakonec se zdá, že to není tak ani tak, a z celého nápadu zbylo jen roztříštěné obludárium jednotlivých skečí, které k sobě pasují jen s největším sebezapřením. Kresba tento dojem podporuje: chvíli precizní a vysoce dynamická, jindy zase dětsky skicovitá skoro až nudná. Dobrá zpráva je, že Daredevil neustrnul na místě, ale vyvíjí se. Otázkou je, zda se vydal tím správným směrem.

Ivan Kučera
12.06.2021 4 z 5

Fest sa mi to páčilo, ale predsa len sa k Diablovi z Hell´s Kitchen viac hodia komorné, temné príbehy odohrávajúce sa v nočných prístavoch a zapľuvaných bočných uličkách, kde proti nemu stoja lupiči, kriminálnici, mafiáni a korupcia. Scenárista Mark Waid (Amazing Spider-Man: Rodinný podnik, Fantastic Four: Nemyslitelné) sa v roku 2011 pokúsil vytvoriť Daredevila, ktorý nie je ktovieako ponurý (ani melancholický), ale zároveň nerieši vieru (ani pochyby) a hoci je (v rámci možností) realistický, nejeden raz bojuje proti superprotivníkom. Inými slovami: snažil sa byť konzervatívny a zároveň liberálny. Vo výsledku to prekvapivo funguje. Jeho atypickému poňatiu slávnej postavy odpovedá aj kresba Paola Riveru: je parádna, čistá, neprekombinovaná (nič proti prekombinovanosti, ak sa vydarí), farebná a vcelku optimistická a pritom ako keby jednoduchá, nenáročná. Páčil sa mi nielen spôsob, akým Rivera zobrazil Daredevilov radar, ale i dvojstrana prechádzky a zaujímavo výtvarne znázornený Klaw (a najmä jeho pomocníci). Rivera má cit pre detail (psí výkal na chodníku, odtrhnuté Captainovo krídelko na helme), ale nenecháva sa tým zbytočne strhnúť. Páčili sa mi viaceré scenáristické nápady a veľmi ma bavili postavy a dialógy, aj keď nie až tak vehementne, ako u Kevina Smitha (v Daredevil: Ďábel strážný). Divný pocit som mal z toho, že všetci vedia, že Matt Murdock je Daredevil (hoci ten to odmieta priznať), z čoho takmer nič nevyplýva; nepochopil som, prečo to Waid spracoval takto „nijako“. Záporne vnímam aj načaté a nedokončené veci s prokurátorkou a Captainom America, ktoré pôsobia ako slepé uličky.


martinstefko
23.02.2017 4 z 5

Daredevil v knize "Ultimátní komiksový komplet 77: Daredevil - Zvuk a zlost" není temný, je místy dokonce zábavný, ale pořád mu jde o to hlavní - aby pomáhal nevinným lidem, kterým nikdo jiný nepomůže. A je docela osvěžující, že ufouni v tom nejsou. O zajímavé záporáky rozhodně nepřijdete.

Hwaelos
17.12.2016 3 z 5

Přiznávám, že anotace, podle které se Waid snaží do Daredevila dostat trochu optimismu, mě lehce vystrašila (laťka Bendise a Millera je prostě vysoko), ale překvapivě to celkem funguje.

Pazďa
16.10.2016 3 z 5

Zvuk a Zlost je začátek Daredevilské série Marka Waida která bohužel i přes to že jde o první čísla navazuje na dost předešlých událostí a pokud je neznáte budete mnohdy dost zklamaní dějem.Matt Murdock se vrací do Hells Kitchen jako nový člověk a snaží se chovat trošku víc optimističtěji a veseleji. Což je prakticky hlavní téma tohoto UKK protože i když se dočkáme nějakého většího souboje, nejde zde o žádného záporáka nebo tak něco. Problém je že všichni ve městě už věří že je Daredevil takže nemůže pořádně dělat svoji práci ale vy nevíte proč. Na chvíli se zastaví Captain America aby samotného Daredevila sundal ale vy nevíte proč. A to je jen útržek z věcí které v tomhle komiksu pravděpodobně nepochopíte. Ovšem celkový finílní uzavírací příběh se strávit dá a úplně nejhorší není. Co mi hodně sedlo byla kresba která by se mi asi nelíbila u jiných komiksů ale k tomuhle Daredevilovi jako pěst na oko. Celkově vám Zvuk a Zlost představí zase jinčí éru ďábla z Hells Kitchen ovšem absolutně se nejedná o nějaký "must have".

hroubek
12.10.2016 4 z 5

Daredevil patří k mým nejoblíbenějším hrdinům od Marvelu, a proto jsem měl trochu strach jak bude tento komiks vypadat, když se vydá optimistickou cestou. A jsem rád, že mohu říci, že mě to dost sedlo. Tohle nový pohled na staré známe postavy a je z toho cítit upřímná radost a hravost ve vyprávění. Komiks má velmi dobré tempo, takže nestačí začít nudit. Scénárista svůj příběh drží v civilní rovině, za což palec nahoru, jedině sešit s Klawem je zbytečně přepálený, jinak všechno je dobrá práce. Hodně fajn komiks.