Zrod

Zrod https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71948/ultimate-fantastic-four-1-zrod-ga4-71948.jpg 4 35 5

Ultimate Fantastic Four série

1. díl

Po Ultimates přichází druhá série z alternativního marvelovského světa. Tentokrát bere od začátku, úplně nově a moderněji, historii nejslavnějšího rodinného superhrdinského týmu světa, Fantastic Four. Reed Richards, Johnny Storm, Susan Storm a Ben Grimm jsou tu znova a čeká je proměna jejich života... a jejich první soupeř na život a na smrt. První knihu má na starost společně profesionální cynik Mark Millar (Mrtvý nebo živý, Kick-Ass, Ultimates) a dialogový expert Brian M. Bendis (Daredevil, Ultimate Spider-Man, Tajná válka). K tomu si přihoďte neuvěřitelnou kresbu Adama Kuberta a máte důstojný restart legendární série. A o co půjde? Pokus Reeda Richardse se tak úplně nepovedl. Účastníci experimentu zmizeli, aby se vzápětí objevili na různých místech světa se schopnostmi, které nechápu a které z nich dělají v lepším případě hříčky přírody, v horším zrůdy. Jenže pod povrchem země se něco děje a brzy nastane okamžik, kdy nedobrovolní hrdinové budou muset vyzkoušet své síly v praxi... a pokusit se při tom neumřít.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

The Fantastic , 2004


více info...

Přidat komentář

fvalek
13.07.2022 3 z 5

Komiksový origin Fantastické čtyřky, který v Česku nemá obdoby, protože až možná na nějaký nekonečný komplet je zdaleka jediný. Bohužel ona celá tahle série Ultimates je taková trošku jednodušší a zaměřená nejen na nové čtenáře, ale podle mě spíš i nějak jednodušší čtenáře, kteří nejenže nehledají složitá propletená universa, ale ani vydatné a hutné příběhy se zvraty a přemýšlením. Takže celé je to takové prosté, pochopitelné a možná trošku nudné. Postavy nám jsou od začátku naservírovány ve svých arcehtypech. Reed je trošku asociální šprťák, Grimm je zase trošku nadutý bitkař, Sue je flirtovní mladá vědátorka a Johnny je prostě frája. Do toho namachrovaný nepřátelský Vitor a základ je hotový, nic víc, nic míň. Zápletku ohledně proměny a získání schopností jsem měl zafixovanou z filmů trošku kosmicky, ale i tahle mezidimenzionální atomovka v nevadské pouští je super. Samotné schopnosti, to už je klasika.

Co mě ale zaujalo oproti běžným originům jsou dvě věci - jednak poztrácení členů, které tomu dalo docela šmrnc a zajímavost, dále pak přirovnání k živlům. Jakože neviditelná Sue je vzduch, gumový Reed voda, Grimm jako země a Johnny jako oheň. To je taková docela jasná a viditelná věc, která by mi samotnému asi nedošla a je to hodně pěkné, že tam je nějaká symbolika a není to úplně nahodilé. Jenže bohužel tím vše překvapivé a super končí a celý zbytek dílu už je jen fantaskní rasa krtkolidí a bahýnko, které má potenciál příběhu pro 7+ a ne úplně velký origin. Ale celkově to docela ušlo.

Na komiksu se mi líbí jedna zajímavost, že jak je starší, tak pěkně odráží vývoj komiksů v ČR, a to hlavně ty různé vysvětlivky a překladové perly, které by dneska už každý nechal originálně. Ale to já jen tak z lingvistického pohledu. Celkově je komiks ucházející, nesložitý a na dobu svého vzniku dobrý. :)

Nelíísek
23.12.2018 4 z 5

Nečekejte nic světoborného, jen prostoduchý origin Fantastic Four.

Jediné co komiksu vytknu jsou nesmyslně uspořádané panely, člověk čte, čte, kochá se a najednou přeskočí děj a musí se vrátit a dumat nad tím jak jdou po sobě panely protože takhle to nedává smysl.


trudoš
01.07.2016 3 z 5

Ani nevím, co mi na komiksu vadilo víc, jestli upovídaný děj, zmatečné chování postav nebo celková plytkost. Záchranným kruhem jsou naštěstí Bendisovy pověstné dialogy okořeněné Millarovými hláškami a pak samozřejmě parádní kresba Adama Kuberta. Pravdou ovšem je, že jsem od tohoto uskupení čekal mnohem víc. Jenže tvůrci jakoby se vůbec nezabývali tím, jestli se čtenář chytne nebo ne - tuhle skok, támhle zas přešlapování na místě. Hodně zeširoka se snaží o nějakou hlubší psychologickou sondu do nitra superhrdinů, aby se vzápětí ukázalo, že to pro příběh nemá smysl. Zčistajasna pak celá sestava bojuje jako lety sehraný tým, přičemž ještě ani nedrží pořádně pohromadě. V mnoha ohledech tak vyprávění pouze vyvolává otázky co, kdo, proč a jen na absolutní minimum odpovídá. Osobně jsem docela zvědav, co s dalším vývojem událostí udělá změna na postu scenáristy. Warren Ellis je bedna, ale to jsou ostatně Brian Michael Bendis a Mark Millar taky, a kýžený výsledek to nepřineslo.

lapetitedeny
14.02.2015 4 z 5

Nah, tak to se mi sakra líbilo ^_^

Thunair
06.01.2012 5 z 5

Ultimátní fantastic Four patří do stejnéh ouniversa jako Ultimates tedy ne jako CA, DD čiSpider man kteří u nás vychází. škoda že se s ultimate FF dál u Crwe nepočítá :(

Štítky knihy

Marvel

Autoři knihy

Mark Millar
skotská, 1969
Brian Michael Bendis
americká, 1967

Kniha Zrod je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce19x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x