Údolie zázrakov

Údolie zázrakov https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234473/mid_udolie-zazrakov-234473.jpg 4 59 24

Najnovšie dielo autorky bestselleru Mastičkárova dcéra je rozsiahlym eposom o dvoch neľahkých ženských osudoch a o hľadaní vlastnej identity. Román Údolie zázrakov spája dva kontinenty a opisuje obdobie od pádu poslednej čínskej dynastie po druhú svetovú vojnu, stratený svet starého Šanghaja, fungovanie domov kurtizán aj život prisťahovalcov v meste. Je to príbeh o matke a dcére, o prelínaní kultúry Západu a Východu, ale aj o sile či tvrdošijnosti lásky. Violet Minturnová žije v Šanghaji ako pri vilegovaná dcéra americkej madam najexkluzívnejšieho domu kurtizán. Po páde dynastie Čching ju odlúčia od matky a prinútia ju stať sa pannou kurtizán. Violet, spolovice Číňanka, spolovice Američanka, sa usiluje vydobyť si miesto v spoločnosti a pochopiť, kto vlastne je. Neľahkú životnú cestu si kedysi zvolila aj jej matka, ktorá sa ako šestnásťročná zaľúbila do čínskeho maliara a utiekla za ním do Šanghaja. No milencova rodina mladú Američanku neprijala a synovi pripravila život v súlade s tradíciami. Prísnych príbuzných neobmäkčila ani dievčinina prešibanosť, ani dôvtip, ani malá Violet plod nerovnej lásky. Matka aj dcéra sa odmietajú podrobiť osudu a vytrvalo sa usilujú získať späť to, o čo ich obrali: rešpekt, budúcnosť aj lásku svoj ich blízkych.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Motto
Originální název:

The Valley of Amazement , 2013


více info...

Přidat komentář

Skawin
21.05.2020 4 z 5

Po knize jsem sáhla, protože mě zaujala obálka a jméno autorky - je to moje první kniha od ní. Nezklamala mě a na rozdíl od mnohých čtenářů se mi opravdu líbila. Skvěle vylíčené prostředí šanghajských domů kurtizán i Šanghaje samotné a také období španělské chřipky. Příběh se táhne přes dvě generace, tento styl románů mám ráda. Takže za mě - přečtení románu určitě není ztracený čas :-)

Textařka
27.03.2020 3 z 5

Během první kapitoly jsem bojovala s tím, zda knihu odložit nebo jí dát šanci. Nakonec jsem překonala pro mě velice nezáživný začátek a od bližšího seznámení s Kouzelnou Tykví a poznání postav Oddaného a Edwarda se mi kniha začala líbit.
Spolu s dalším zvratem a vstupem Věčného do děje začalo tempo opět upadat. Z konce knihy a celkového vyznění jsem poněkud rozpačitá.

Osobní postřeh - nečtěte tuto knihu během koronavirové karantény a těhotenství tak jako já. Obě témata (v případě karantény šlo o španělskou chřipku) jsou v knize obsažena a nemusí působit úplně dobře na psychiku. :D


BUBINA1971
07.01.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila, mám ráda knihy z prostředí Dálného východu. Z kraje poněkud zdlouhavá, ale to jí nikterak neubírá na čtivosti.

asam
14.07.2018 3 z 5

Čína 19. - 20. století. Život kurtizán. Vztahy mezi mužem a ženou, pohled na cizince jiné rasy. Postavení jednotlivce v rodině. Tyto a další pro Evropana naprosto nepochopitelné situace jsou popisovány v této objemné knize.
Místy rozvleklé. Některé situace jsou předvídatelné. Dočetla jsem, ale vracet se ke knize nebudu.

tildasusane
05.12.2017

Také jsem zklamána. Příliš dlouhé, příliš podrobné ..., ale přitom se nic moc nedozvídám o té době, ve které se román odehrává. S jejím románem Klub radosti a štěstí se to nedá srovnávat.

Silmarien
27.07.2017 2 z 5

Od Amy Tan som čítala Mastičkárovu dcéru a tá bola dobrá. Nie úplne moja šálka kávy, ale dobrá. Toto bolo veľmi dlhé, veľmi podrobné a veľmi... o prostitútkach. Jasne, v anotácii to je, ale aj tak to bolo too much. Kompletný návod ako "stvoriť" luxusnú kurtizánu sme k životu (ani k deju knihy) nepotrebovali.

Samotná myšlienka o zrade, odpustení a drsnosti takého života nebola zlá, naopak. Ale na opis cesty matky a dcéry a vzájomné nachádzanie i nachádzanie seba samých by stačil polovičný rozsah.

Tyet
16.06.2017 3 z 5

Rozsáhlý román americké Číňanky Amy Tan je ženský román v čínských kulisách. Taková Angelika markýza andělů opepřená detaily z šanghajských domů kurtizán přelomu 19. a 20. století. Pokud jste fanoušci červené knihovny, bude se vám to líbit, pro mě je to vzhledem k rozsahu románu (667 stran) skoro škoda stromů.

Atuin
26.03.2017 3 z 5

Chtělo by se mi napsat že to byl velmi silný příběh, který musíte dlouho vstřebávat, ale bohužel to tak není. Autorka zdolává pro sebe ne zrovna rovný terén a zbytečně se snaží o epičnost tam kde to není vůbec potřeba a stylem který by na to postačil pouze v případě že by v knize nebylo tolik vaty. Oddychové čtení, což by nevadilo, kdyby to mělo nějaký apetit a nebylo to přetažené.

kusma
25.03.2017 2 z 5

Kniha je jedna z těch, které jsem si koupila díky krásné obálce. Bohužel mě ale zklamala. Ze začátku byla perfektní, líbilo se mi prostředí i zápletka. Pak se ale ztratila... Byla zbytečně natahovaná, některé pasáže jsem i přeskakovala. Závěr byl zvláštní. Nevím, proč se tam náhle objevila jiná linie vyprávění. Možná by bylo fajn, kdyby jí od začátku střídala, ale takto jí tam na chvilku vsunout. Navíc mi přišlo, že tam nebyl moc rozdíl ve vyprávění... Prostě asi opět text navíc. Škoda, kniha podle mě měla velký potenciál (nejen díky oné obálce, ale i námětu).

Princezna22
22.10.2016 5 z 5

Naprosto krásná knížka. Sice jsem u ní trávila více večeru,ale určitě nepromarnila.. Kniha a příběh se mi šíleně líbil... Na to že je to taková bichle se to četlo celkem samo... A to se mi líbilo. Čtivé a krásné zároveň.

Mišička1010
01.07.2016

Já ji právě čtu. Su na začátku, takže moc soudit zatím nemůžu. Dostala se mi do ruky náhodou v knihovně a zaujala mne i díky své tloušťce - pár takových bichli už jsem přečetla a vždycky se mi líbily. I paní knihovnice mi říkala že je velice pěkná.

Andrea81
29.05.2016 4 z 5

Pěkné, sice občas takové zdlouhavé, ale jsem ráda, že se mi tato kniha dostala do ruky.

orinka3
28.05.2016 4 z 5

Četlo se mi to dobře a moc se mi líbily i ty pasáže, které někteří čtenáři kritizují pro rozvláčnost. Myslím, že klíčem k pochopení té rozvláčnosti je nutnost vcítit se do myšlení Číňanů. Jejich poetický jazyk i složitější a konvencemi spoutané uvažování prostě neumožňují vyjadřovat se věcně, stručně. Např. jména dívek, pracujících v domě kurtizán, mají sama o sobě veliké kouzlo. Příprava debutantky na její slavný den, to bylo neotřelé, pro mě neznámé téma. "Školení" bylo mimořádně zajímavé, exotické. Připadá mi až neuvěřitelné, že v domě, kde se láska kupovala, se nápadníci k dívkám chovali s takovou trpělivostí. Kurtizány byly vzdělané, příjemné společnice a dokázaly se chovat s velkou noblesou. Pro uspěchané nedočkavé Evropany je čínské tempo neochopitelné, vztahy mezi snachou a tchyní rovněž. Která by si u nás dávala tu práci, aby si tchyni svým milým (i když předstíraně zdvořilým) chováním naklonila? Jenom ten závěr....nevím proč, ale jenom tam mě to přestávalo bavit. Možná jsem jen litovala, že už bude brzo konec a uznávám, že ten příběh se prostě nějak uzavřít musel....

Lily28
26.05.2016 2 z 5

Nenáročná kniha, na ktorej ma najviac priťahovalo a fascinovalo exotické prostredie, naopak ma neustále sa opakujúci motív pošramotených vzťahov matiek a dcér ku koncu prestal zaujímať. SPOILER rovnako ma nebavil pomerne rozvláčny a emotívny happy-end, hoci si ho postavy zaslúžili, hlavne osud a charakter Flory na mňa pôsobil skôr fantazijne, než realisticky.

Ivuska.09
18.03.2016 3 z 5

Příjemná rodinná sága, místy mohlo být něco vynecháno, zejména některé popisy knihu zbytečně natahovaly, ale celkově se mi příběh líbil.

Mandalka74
06.03.2016 5 z 5

Kniha se mi líbila, i když je to docela "bichlička" a četla jsem ji docela dlouho. Doporučuji čtenářům, kteří se chtějí něco dozvědět o Číně, nakouknou do života kurtizán.

Danča:))))
08.02.2016 5 z 5

Tahle kniha byla prostě úžasná. Moc se mi líbilo téma - nikdy jsem takovou nečetla. Byla sice náročnější pokud jde o čas, ale přečetla jsem ji skoro za týden. Hrozně nerada jsem ji odkládala ale občas už jsem nevydržela. V knize jsem našla pouze jedno trochu slabší místo jinak dokonalost. Postavy byly perfektně vykreslené a popis prostředí byl tak detailní že jsem si ho dokázala snadno představit.
Celou dobu jsem Violet fandila. Život se s ní nepáral ale ona se dokázala pokaždé vzchopit. Být v její situaci já asi bych to nezvládla. Nic z toho. Byla to opravdu silná žena. Bylo mi moc líto jak to dopadlo s Edwardem a Florou. Takový osud si nezasloužili.
Byla jsem moc ráda že to svým způsobem dopadlo dobře. Určitě si přečtu nejaké další knihy od Amy Tan. Tahle spisovatelka mě fakt dostala.

Jonna
02.02.2016 2 z 5

Zklamání a a nic než zklamání. Miluju všechny knihy autorky, ale tuhle tedy ne. Slabý děj, stylově úplně odlišné od ostatních románů, nuda, taková nějaká upocená snaha o přitažení čtenářovy pozornosti...
Ne, tahle kniha se Amy Tan nepovedla.

Rodaw
19.01.2016 4 z 5

Pokud máte rádi romantické životní příběhy a ještě byste i rádi přečetli něco z Číny na začátku 20.století, Údolí úžasu je rozhodně správnou volbou. Kniha, která je velice detailně propracovaná a napsána s velkým citem a láskou. Najdete tu scény, u kterých budete napnutí a zároveň i scény, kdy možná budete mít na krajíčku. Díky této knize poznáte, co je to obrovská nepřízeň osudu. Myslím, že po dočtení této knihy bude asi každý vděčný za to, co má a za svoji rodinu...

Babo
02.01.2016 5 z 5

Už jsem četla několik knih o Číně ,ale tam byla hlavní hybnou silou historie. V této knize je to příběh jako takový. A líbil se mi moc. Čína se svými zvyky , se svými poetickými názvy , se svými domy lásky . Příběh je to tragický a pro mě tragickým zůstane i navzdory konci. Každý máme jen jeden život a přijít o dítě je myslím tou největší tragédií .
V tomto případě je stejně tragické přijít o rodiče.

Štítky knihy

Čína Šanghaj kurtizány

Autorovy další knížky

Amy Tan
americká, 1952
2004  75%Klub radosti a štěstí
2015  76%Údolí úžasu
2004  83%Sen na prodej
2003  74%Dračí kosti
2003  78%Mastičkárova dcéra