Údolie Issy

Údolie Issy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467506/bmid_udolie-issy-xCj-467506.jpg 3 15 15

Román nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Czesłava Miłosza Údolie Issy zaujal a uchvátil čitateľov vo viacerých krajinách. Kniha prináša i jemnú romantiku, i tvrdú realitu – jej príbeh je hlboko ľudský, osobný, čitateľsky oslovujúci. Pre nepochybné literárne kvality obohatí slovenský knižný trh o ďalšie hodnotné dielo. Dej románu má reálne geografické pozadie – Issa je dnešná rieka Nevéžis, usadlosť Tomášových starých rodičov sa nachádza v malebnom kraji strednej Litvy začiatkom dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia. Autor na texte pracoval v polovici päťdesiatych rokov vo Francúzsku, krátko predtým, než sa presťahoval do USA. Vznik prózy bol podnietený snahou oslobodiť sa od vplyvu ideologizujúceho písania, ktorému bol Czesłav Miłosz ako emigrant vyjadrujúci svoj zásadný postoj voči reálnemu socializmu vystavený. Zaujímavým je zdvojenie pohľadu na rovnaké udalosti, ktoré čitateľovi raz sprostredkúva naivný detský pohľad, inokedy zrelý názor dospelého muža. Fiktívna autobiografia prerastá v román o sile mýtu, spomienky a čare vôd šumiacich pamäťou predstavivosti opravdivého Tvorcu.... celý text

Přidat komentář

Aaron Lewis
14.08.2014 2 z 5

Nějak mě to nezaujalo, nebavilo mě to, nelíbil se mi styl (krátké kapitoly, často krátké věty, skákání od jednoho člověka k druhému a k jedné události k jiné (těžko se v tom pak vyznat), pak se k nim zase vrací… někdy vypráví za někoho jiného, ne jenom Tomáše, ale je jasný, že on je tu jakoby ta hlavní postava přes kterou je vše ostatní vidět).

Postavy vedou monology samy se sebou (velmi nepřehledné, někdy jsem nevěděla vůbec, co tím chce básník říci (Baltazar), někdy jsou věci jenom tak naznačené (Magdaléna) a pak najednou bum… njn).

Tomáš absolutní tele, vůbec mi nebyl sympatický, nikdo tam nebyl, ale ono to snad ani nešlo, protože je to vyprávěno tak nějak neosobně.

Jarin212
21.01.2014 5 z 5

Ač Miłoszovy "návraty" provázejí většinu jeho tvorby, teprve v románu Údolí Issy naplno otevírá nejintimnější fragmenty vlastního dětství. Fantastická rovina nadpřirozených bytostí se prolíná s pobaltskými reáliemi, prvotními náznaky filozof. otázek (které v dospělosti tak mistrně zkoumal) a lyrickým líčením všudypřítomné přírody. Pod touto strukturou se navíc rýsují zásadní (nejen litevská) společenská témata v konfliktech národnostního a sociálního původu. Czesław Miłosz jako velký básník mistrně vládne každým slovem a Údolí Issy lze bez nadsázky považovat poetický román. Knihu zcela doporučuji!