Údolí Issy

Údolí Issy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133131/doli-issy-133131.jpg 3 15 2

Román Údolí Issy psal Czesław Miłosz v roce 1955, už jako autor čtyř básnických sbírek, eseje Zotročený duch a kritické analýzy komunistického převratu v Polsku Dobytí moci, v níž vysvětluje, proč se v roce 1951 rozhodl odejít do emigrace. Dětský hrdina Miłoszovy vzpomínkové knihy Tomáš vyrůstá na Litvě v rodině polského šlechtice mezi Poláky, Litevci, Židy a Rusy. Vnímavého chlapce, jehož životní názory utvářejí laskavý dědeček a svérázná babička, fascinují neobvyklé osudy lidí z nejbližšího okolí. Silným dojmem na něj působí také ještě živé lidové zvyky a pověry, stejně jako podmanivá litevská příroda, jejímž krásám dává Czesław Miłosz až symbolický ráz. Obraz rodné Litvy a jejích obyvatel, který autor čtenáři předkládá však není idylickým románem o zašlém ráji dětství, zachycuje také doutnající problémy a konflikty v soužití odlišných národností i kultur.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Dolina Issy , 1955


více info...

Přidat komentář

Aaron Lewis
14.08.2014 2 z 5

Nějak mě to nezaujalo, nebavilo mě to, nelíbil se mi styl (krátké kapitoly, často krátké věty, skákání od jednoho člověka k druhému a k jedné události k jiné (těžko se v tom pak vyznat), pak se k nim zase vrací… někdy vypráví za někoho jiného, ne jenom Tomáše, ale je jasný, že on je tu jakoby ta hlavní postava přes kterou je vše ostatní vidět).

Postavy vedou monology samy se sebou (velmi nepřehledné, někdy jsem nevěděla vůbec, co tím chce básník říci (Baltazar), někdy jsou věci jenom tak naznačené (Magdaléna) a pak najednou bum… njn).

Tomáš absolutní tele, vůbec mi nebyl sympatický, nikdo tam nebyl, ale ono to snad ani nešlo, protože je to vyprávěno tak nějak neosobně.

Jarin212
21.01.2014 5 z 5

Ač Miłoszovy "návraty" provázejí většinu jeho tvorby, teprve v románu Údolí Issy naplno otevírá nejintimnější fragmenty vlastního dětství. Fantastická rovina nadpřirozených bytostí se prolíná s pobaltskými reáliemi, prvotními náznaky filozof. otázek (které v dospělosti tak mistrně zkoumal) a lyrickým líčením všudypřítomné přírody. Pod touto strukturou se navíc rýsují zásadní (nejen litevská) společenská témata v konfliktech národnostního a sociálního původu. Czesław Miłosz jako velký básník mistrně vládne každým slovem a Údolí Issy lze bez nadsázky považovat poetický román. Knihu zcela doporučuji!


Štítky knihy

polská literatura středoevropská literatura

Autorovy další knížky

Czesław Miłosz
polská, 1911 - 2004
1992  82%Zotročený duch
1990  80%Mapa času
1993  69%Údolí Issy
2008  88%Svět
1997  100%Rodná Evropa