Učebnice jazyka Java

Učebnice jazyka Java
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431344/bmid_ucebnice-jazyka-java-HMG-431344.png 5 10 10

Učebnice jazyka Java je knihou, která Vám pomůže překonat první úskalí tohoto programovacího jazyka. Naleznete v ní to, co pro začátky svého programování v Javě potřebujete, ale nečekejte, že je v ní vše – takové množství informací není možné vtěsnat do žádné knížky. Protože problematika programovacího jazyka Java je značně rozsáhlá, jsou v této knize podrobně vysvětleny aspekty jazyka, který se pravděpodobně nebude v blízké době výrazně měnit. Programování grafických uživatelských rozhraní, práce s knihovními třídami, atp. jsou náplní dalších dílů. Kniha je založena na výkladu pomocí příkladů, jichž zde naleznete více než 200. Kromě nich se setkáte s množstvím poznámek, dobrých rad a varování, které byly sepsány na základě zkušeností s tímto jazykem. V knize také naleznete množství odkazů na vzájemné souvislosti, což by Vám mělo pomoci k vytvoření potřebného nadhledu. Ke knížce si můžete zdarma stáhnout více než čtyři sta kompletně odladěných programů. Na knihu volně navazují knihy "Java - grafické uživatelské prostředí a čeština" a "Java - bohatství knihoven" a "Java a XML" od stejného autora.... celý text

Přidat komentář

ijcro
05.04.2021 5 z 5

Když napíšu, že je to v češtině jedna ze základních příruček pro jazyk Java, tak nebudu daleko od pravdy. Spousta mých vrstevníků s touto učebnicí zvládala své první kroky programování v jazyce odlišném třeba od PL/SQL, Basicu, 4GL nebo C#.

Zvládnout jazyk bohužel nestačí. Sama Java má kvanta vlastních knihoven a nad nimi je vystavěno nepřeberné množství frameworků, programovacích kompletů, zvládajících v podstatě jakýkoliv problém či zařízení.

A v tom bývá problém. Je jich mnoho a z hlediska názvosloví, ač používají jako základ angličtinu, se v podstatě jedná o další dialekty. Existují i různá vývojová prostředí, která sice ukazují "jak" konstrukty používat, ale už nic neříkají o tom "proč" - to je možná největší úskalí většiny podobných příruček.

Rovnováha mezi jednoduchostí jazyka a komplexností knihoven se mnohdy hledá velmi těžko, pokud není na začátku nějaké jednoznačné zadání (např. ovládání výtahu). Navíc, i jazyk Java se za těch pár dekád taky vyvinul a stal se (hlavně díky novým a novým knihovnám) složitějším.

Ale kdo se chce ponořit do studia od jednoduchých konstrukcí, s touto knihou má šanci :)

A není Java jako Jawa :D