Zahrada duší

Zahrada duší https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344381/bmid_u-p-v-o-7-zahrada-dusi-p8s-344381.jpg 5 48 8

Ú.P.V.O. série

< 7. díl >

Abe Sapien se vydává po zvláštní stopě vedoucí do indonéské džungle k tajné společnosti, spojené s Abeovým minulým životem za americké občanské války. Zároveň se začínají stupňovat Liziny apokalyptické vize a Johann učiní šokující objev, týkající se jednoho z jejich kolegů. Zkratka Ú.P.V.O. znamená Úřad paranormálního výzkumu a obrany, který by vám měl být více než povědomý, pokud jste někdy zavítali do světa Hellboye. Pro fanoušky rohatého bojovníka je tahle pobočná série naprostou nutností.... celý text

Dobrodružné Horory Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

B.P.R.D.: Garden of Souls , 2005


více info...

Přidat komentář

Norri
27.03.2023 4 z 5

Dobrý díl, kterému ale chybělo pořádné napětí a překvapení. Taková mezihra v sérii, avšak bez příslibu něčeho velkého. Abe Sapien dál pátrá po své minulosti, což ho přivede k podivné partičce, která má, čistě náhodou, vražedný plán. Bavil jsem se, ale několik předchozích dílů se mi líbilo více. Kresba je pořád skvělá a design postav a fauny je v tomto díle skvělý.

Kasperle
14.09.2022 2 z 5

Příběhy z Hellboyova světa mám rád, vlastním i mnoho knih, ale tohle mě moc neoslovilo.
Na mě to působí jako splácanina spousty ingrediencí, která však ve výsledku je bezvýrazná. Např. jsem nepochopil, proč by ta trojka bláznů čekala na světovládu 150 let. A jak po celou dobu udržovali ty skafandry? Kdo je vůbec vyráběl? Proč stařenka navazovala kontakt s nějakou malou holčičkou stovky kilometrů vzdálenou a zrovna v tu dobu (a ne třeba dřív)...
Vím, je to fantastika, ale připadá mi, že autoři to tam frkali tak, jak se jim to hodilo do příběhu. A těch otazníků nebo přešlapů je víc. Už vůbec jsem nepochopil Lovecraftovské vize, ty jsou přidány jenom na efekt.
Dojem trochu zachraňuje sympatická kresba.


Terva
03.04.2022 5 z 5

„Dne 24. listopadu o půl sedmé
se bude v sídle
lorda Minnbrougha v Baywateru
konat veřejné snímání obvazů
z thébské mumie“.

Londýn, listopad 1859

Z úvodní stránky při seznamování agentů z Ú.P.V.O. zmizel Roger. Tohoto chlapíka jsme vlastně ani moc nepoznali, a ani nedostal moc prostoru. Musíme jen doufat, že se tento homunkulus snad někdy vrátí. Protože věřím, věřím, že mrtví se někdy vracejí. Ostatně v tomto příběhu by to zas nebyla taková výjimka. A ani ten tucet růží mu na hrob nikdo nedal.

Citát: Tak že, celou tu dobu, cos byla marod, jsi si objednávala knížky na internetu?

V tomto příběhu jde převážně o věc Abe Sapiena a možná tak trochu o věc Úřadu Paranormálního Výzkumu a Obrany. Záleží na úhlu pohledu. Zde navštíví ostrov, který já bych popsal jako ostrov dr. Moreaua. Rozhodně tam najdeme pár zajímavých „experimentů“. Odhalení Abeho minulosti je jen taková zajímavá třešinka na dortu. Rozhodně velmi povedený příběh a opět nádherná kresba.

Citát: Přiznám se, že se mi ještě nikdy případ pohřešované osoby neproměnil v něco tak napínavého.

Zajímavý je doslov od Johna Arcudiho. Opět se zde dovíme pár maličkostí, které vedou k vytvoření příběhu Zahrada duší. Zjistíte, kdo měl být původním vypravěčem a postavou původního dobrodružství. No a na samotný závěr zde se zase můžete pokochat skicami, které vedly k vytvoření příběhu. Při čtení jsem poslouchal projekt U.D.O. a Dirkschneiderovo album z roku 1991 „Timebomb“.

Citát: Dnes vskutku nevděk světem vládne.

jarynek
15.11.2021 5 z 5

Tato série je díl od dílu lepší. To, co začalo poměrně nezáživnými úvodnimi povídkami, má nyní velmi zajímavé a propracované postavy a i celkový děj, i když je každá kniha jiná, drží hlavní dějová linie pohromadě a na ní jsou nabaleny příběhy z jednotlivých knih. V Zahradě duší máme poctu viktoriánské Anglii, opuštěný ostrov, na němž v robotických schránkách přežívají Abeho soukmenovci z 19. století a tím mu odkryjí kus jeho dosud neznámé historie. Nemám moc co vytknout:).

trudoš
31.12.2018 5 z 5

Kam na to ten Mignola s Arcudim chodí. Parní roboti v džungli, thébské mumie v Londýně a lovecraftovská apokalypsa za humny. Prostě paráda. Baví mě humor, baví mě atmosféra, baví mě kresba, baví mě zkrátka všechno. Autoři si nehrají na nějakou vyšší dívčí a v sympaticky béčkovém duchu předkládají příběh s přesně těmi oblíbenými ingrediencemi, které mám tak rád. A přestože by některé nápady mohly působit archaicky, v podání těchto dvou pánů fungují naprosto dokonale. Navíc, jak jsem sérii zpočátku vyčítal její chaotičnost, s každým dalším albem začíná nabývat na celistvosti, jež pro mě získává mnohem silnější kouzlo než o tolik známější Hellboy. Už jen proto, že základní dějová osa je mnohem rozmanitější a o množství sympatických postav není nouze. Slabinou jsou pouze vedlejších linie, které v jednotlivých dílech porůznu nabývají na důležitosti a zase upadají do zapomnění, takže člověk občas ztrácí přehled o tom, co je skutečně podstatné. A že toho tvůrci na čtenáře valí skutečně hodně.

Kapis
26.07.2017 5 z 5

Skvělé pokračování série a doplnění skládanky v životě Abeho, i celého týmu. Zase tu máme spasitele světa, kteří se nebojí obětovat milióny lidí. Do toho psychedelické prostřihy ze Základny a nová mumifikovaná kolegyně. Za mě opět velká spokojenost.

martinstefko
02.06.2017 5 z 5

"Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší" je přesně takovou knihou, kterou očekáváte. Je zde napětí, je zde psychologie postav, ale jsou zde také krásné exteriéry, exotika, celkově zajímavé lokace, které dokážou zaujmout díky tomu, jak jsou Guyem Davisem vykresleny.

DennisMoore
25.05.2017 5 z 5

A krasojízda pokračuje. Abe v džungli s úžasnými viktoriánskými kyborgy na jedné straně, sbližování Liz a Kate na straně druhé, to jsou pro mě nejskvělejší momenty sedmého dílu Ú.P.V.O. Hellboyovi fandové, kteří tuhle řadu ještě pořád nezačali číst, přicházejí o hodně a měli by si rozmyslet, co dělají.