Typografický manuál

Typografický manuál https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261276/mid_typograficky-manual-261276.jpg 5 10 3

Před několika lety se na trhu objevila publikace Typografický manuál, která se stala doslova trhákem mezi počítačovými učebnicemi. Její autor a vydavatel, Vladimír Beran tak rázem vstoupil do typografické síně slávy. Stejně jako vydání první je i tento aktualizovaný manuál rozdělen na tři hlavní oddíly. První část s názvem Písmo seznamuje se základní typografickou terminologií, především o písmu, jeho konstrukci, třídění a měrných soustavách. Druhá část s názvem Sazba uvádí uživatele do pravidel úpravy textu, seznamuje s hladkou a smíšenou sazbou. Učí pracovat s mezislovními mezerami, upravovat odstavce, dělit slova, sázet znaménka, čísla a zkratky. Třetí část s názvem Návrh obsahuje základní orientaci v technologii sazby. Objemná je i sekce Dodatky informující o historii, digiálním tisku, formátech papírů a dalších zajímavostech z oboru. Nová verze na rok 2013 byla aktualizována především v sekci věnované tisku. Nyní je místo ofsetovému věnována více digitálnímu tisku.... celý text

Přidat komentář

kamibe
12.01.2022

Půjčeno z knihovního skladu na doporučení, že se tam najdou informace opravdu ucelené a dobře seřazené. A to je tedy pravda. Je to skvěle sepsaná příručka pro každého, kdo potřebuje něco z této oblasti natankovat. Tak jsem natankovala, co jsem potřebovala, a rozhodně nemám chuť číst celou jen proto, abych ji dočetla. Je to kniha, která se bere do rukou podobně jako kdejaký slovník či encyklopedie. Je opravdu dobře, že existuje.

Shashlick
05.02.2020 3 z 5

Ač nejsem odborník, tak v prvních dvou částech mi kniha nabídla zajímavý náhled na problematiku knihtisku.
Na třetí část je už bohužel výrazně znát stáří knihy, technologie je už dnes úplně někde jinde. Také mi trochu vadila profesionální arogance nad amatéry.

Nevím, zda je to chyba výtisku, ale kniha skončila uprostřed jednoho z témat. Nebo je to chyba tisku?

Soucítím však s autorovým steskem nad příchodem moderní doby.


dedliipf
12.04.2019 4 z 5

Úvod typografie k prolítnutí. A spousta nových slovíček a takové nakopnutí inspirace. Na to, že jsem jen editor na webu se mi manuál taky hodil - ujasnit si, co dělám správně a co špatně... a jak to dělat chci, aby se četlo dobře :-)

Kniha Typografický manuál je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst2x
Chci si koupit5x