Tvrdohlavá stvoření

Tvrdohlavá stvoření https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339469/bmid_tvrdohlava-stvoreni-W4y-339469.jpg 4 40 9

Soubor povídek Aimee Benderové Tvrdohlavá stvoření přináší celkem 15 svérázných příběhů odehrávajících se v podivuhodném světě. Ve světě, kde je možné, aby se rodičům dýňohlavcům narodil syn s žehličkou místo hlavy, ve světě, kde se chlapec s klíči místo prstů stává hrdinou, ve světě, ve kterém žijí vedle lidí i malí človíčkové Osudy těchto fantaskních postaviček jsou předkládány s takovou citlivostí pro detail, že téměř uvěříme, že jsou skutečné. Zároveň jsou to však i jejich city a touhy, co je přibližuje našemu světu. Kouzlo těchto povídek, které pod lehce absurdním povrchem vypovídají nemálo o lidském nitru, vyneslo autorce v roce 2005 nominaci na literární cenu James Tiptree Jr.... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Willful Creatures , 2005


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
03.12.2022 2 z 5

Jedna, dvě perly.
Před zbytkem jsem se uzavřela, protože smutek není zrovna to, co chci.
Ještě že máme volby.
Je zbabělé a hezké vybrat si, že nebudete chtít...

Taťka Hraboš
07.06.2021 5 z 5

Výborný povídkář dokáže do toho malého literárního útvaru dostat více než průměrný romanopisec. To je i případ Benderové. Její povídky nejsou pro každého, pro někoho jsou zřejmě hůře stravitelné pro svou bizarnost. Mně se naopak i proto líbí. Benderová díky svým absurdním postavám či některým jejich rysům dokáže ostře osvětlit to, s čím se často v životě potkáváme, a proto to ani nevnímáme, dokonce i přesto, že jsou to třeba věci a jevy morálně pochybné, špatné, někomu škodící. Jindy zase absurdním prvkem "dodá šťávu" a zdramatizuje i docela normální situaci. Nicméně nechci tvrdit, že jsem všechno chápal, spíše naopak. Ale už jen proto, že tyhle povídky nutí člověka se zamyslet, určitě stojí za přečtení.


haannyys
20.01.2021 4 z 5

Velmi zajímavé povídky, některé zaujaly méně, jiné naopak velmi, jak to tak bývá. Asi už nikdy nenakrájím bramboru - pochopíte..

Tydvik
28.08.2020 5 z 5

Tak teď bych hrozně ráda napsala cosi duchaplného, krasného, inteligentního, co by dokonale či alespoň částečně vystihovalo tuhle knížku...
No nenapíšu, neumím. Je tam prostě NĚCO. Něco je skryto v těchto podivných povídkách, které se mě dotkly; některé více, některé méně, ale každá z nich po sobě něco zanechala.
Tak alespoň takto: Message received and understood.
Jazykovým puristům se za užití angličtiny omlouvám, ale česky to zní fakt blbě.

martina.tim
03.10.2018 3 z 5

Trošku zvláštní dílo. Bylo to takové nemastné ani neslané. Komentář píši po nějaké době a už si vlastně ani nevzpomínám co v ní bylo.

gersie
12.06.2018 4 z 5

Povídky jsou různorodé , ale většinou velice pěkně napsané. Jsou nezvyklé , ale citlivě popisují pocity jejich hrdinů, což je jejich trumfem. Je to zdařilé dílko.

Veríňák
25.02.2018 5 z 5

Navzdory tomu, jak útlá a mrňavá knížečka je, četla jsem ji docela dlouho. Po každé povídce jsem potřebovala nějaký čas na zpracování, popřemýšlení. Nešlo mi dočíst jednu a okamžitě pokračovat jinou, jelikož žádná z povídek nemá jednoznačné poselství ani moudro. Je to stejné jako se "Zvláštním smutkem citronového koláče" nebo s "Tracyho tygrem". Otevřené, nutící se zamyslet, vyvolávající smíšené, velmi intenzivní pocity. A jelikož Tracyho tygra i citronový koláč miluju, není tomu jinak ani tady :)
Perfektní sbírka povídek, moc jsem si každou jednu užila a nepochybně se k nim ještě někdy vrátím.

Anoell
18.02.2018 4 z 5

Taková jednohubka (nebo spíš 15 jednohubek :D ) přečtená za jeden den. Co o této knížce tak říct... Některé povídky se odehrávají v bláznivém světě, jiné v tom našem, ale všechny jsou tak lehké, že se jim snadno uvěří a vypadají přirozeně. Přijde mi trochu ovšem, že s každou další povídkou je těžší a těžší najít v ní její „poslaní", co se nám snaží říct (neplatí to ovšem 100%), ale i když zrovna nechápete, co měla autorka vlastně za lubem, je to rozhodně zajímavé čtení. Jen chci upozornit, že kniha možná působí dětsky, ale v žádném případě pro děti není.

ally74
31.07.2017 4 z 5

Jak to napsat....takovou knihu jsem nikdy nečetla :-). Každý si zde určitě najde svou povídku, která ho něčím zaujme. Povídky jsou plné zvláštních postav, zvláštních příběhů.... pochopila bych i to, že se někomu kniha nebude líbit a odloží ji nedočtenou. Mně se líbily celkem čtyři povídky a nelituji, že má tato kniha místo v mé knihovně.