Tváří v tvář

Tváří v tvář https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479040/bmid_tvari-v-tvar-Qq2-479040.jpg 4 20 8

Fascinující autobiografie Debbie Harry, zpěvačky světoznámé americké hudební skupiny BLONDIE, která řádila na světových pódiích koncem sedmdesátých a osmdesátých let. Bestseller americké knižní scény závěru roku 2019. Debbie Harry je zpěvačka, herečka, aktivistka a ikonická tvář New York City. Skupina Blondie, ve které působila jako „frontwoman“, stvořila zcela nový zvuk, který spojoval rock, punk, disko, reggae a hip hop, a dala tak světu hity, které patří k nejoblíbenějším songům všech dob. Byla múzou a spolupracovnicí nejodvážnějších umělců uplynulých čtyř dekád. Její vliv na americkou kulturu je nepopsatelný – stejně nepopsatelný jako její soukromí a myšlenky, které si vždy pečlivě střežila – až doposud! Tváří v tvář přináší upřímnou a otevřenou zpověď této neuvěřitelné ženy, unikátní fotografický materiál, který nebyl nikdy zveřejněn, bezpočet originálních ilustrací včetně těch od fanoušků, a přesahuje tak dalece rámec běžných memoárů: je to opravdu „výživný“ a barvitý portrét. Kniha nás přenese do centra New Yorku sedmdesátých let dvacátého století tak živě, že cítíme všechna ta úskalí, špínu i slávu doby, kdy Blondie hráli po boku Ramones, Television, Talking Heads, Iggyho Popa a Davida Bowieho, doslova na dotek. Sledujeme cestu Debbie ke slávě a komerčnímu úspěchu, ale i k závislosti na heroinu, těžkým časům, kdy její partner Chris Stein málem zemřel, přes zdrcující bankrot a rozchod Blondie, její hereckou kariéru ve více než třiceti filmech a oslnivou sólovou dráhu zpěvačky až po triumfální návrat její staré kapely. Jsme také svědky Debbiina neúnavného boje za životní prostředí a práva homosexuálních menšin. Tváří v tvář je panoramatický příběh ženy, která šla vlastní, nevyšlapanou cestou a stvořila zcela nové standardy pro celou generaci umělců, kteří následovali v jejích stopách. Jsou to velmi dynamické memoáry – dynamické jako osoba, která je vypráví. Debbie Harry prodala s Blondie celosvětově 50 milionů alb a byla roku 2006 uvedena do Rokenrolové síně slávy. Debbie stále vystupuje, nahrává, skládá. A stále skvěle – album „Pollinator“ bylo časopisem Rolling Stone zvoleno za jedno z nejlepších 20 alb roku 2017. V roce 2020 se chystá s Face It na turné po Evropě.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Citadelle
Originální název:

Face It , 2019


více info...

Přidat komentář

Míra_V
06.08.2023 4 z 5

Moc jsem si knihu užil. Hlavně proto, že popisuje to, co nám za železnou oponou v kultuře unikalo. Byl to pro mě podobný zážitek, jako kdybych si zase pustil Rádio Luxemburg.

Pítrs85
28.04.2022 3 z 5

Přemýšlel jsem mezi třemi hvězdičkami a čtyřmi, ale nakonec musím tuto autobiografii Debbie Harry ohodnotit nadprůměrně, jednak kvůli krásně graficky provedené knížce (ta je fakt moc pěkná), ale hlavně za tu upřímnost, se kterou ke svým memoárům Debbie přistoupila. Nejsem zrovna hardcore fanoušek Blondie, byť se mi od nich líbí spousta písniček, tudíž jsem ke knize přistupoval bez onoho nekritického pohledu. Ale smekám, smekám před skvělou kariérou autorky a smekám před jejími životními názory. Debbie Harry je totiž člověk s opravdu velkým srdcem.


Misantrop
17.04.2022 4 z 5

Knihu se mi podařilo koupit v den vydání. Kapelu Blondie jsem asi dvacet let schválně přehlížel. Nakonec jsem k nim přecejen našel cestu a jednu dobu je i dost žral. Mám od nich na vinylu prvních 5 alb. Kniha je obohacena fotografiemi obrázků Debbie, které malovali fanoušci. Zajímalo mne hlavně údobí let '75-80, ale kniha je čtivá téměř celá. Dozvěděl jsem se méně známé fakty, třeba Debbiinu účast v avantgardním hnutí, její zájem o módu, nebo že nezná své rodiče. Vtipné jsou i historky s původním basákem Valentinem, který zvýšil můj zájem o kapelu díky videoklipu "In the Sun". Mimokrokem se z něj stal později úspěšný spisovatel.

Kverulant
11.03.2022 3 z 5

Nepříliš záživná biografie. Blondie samozřejmě v 70. letech vydávali fajn alba a "byli při tom", ale autorka kupodivu věnuje větší prostor vyprávění o svých rodičích nebo vzpomínkám na kdysi nebezpečný New York City. Když už čtete posedmdesáté "potkala jsem tam slavného XY", aniž by to vedlo k nějaké historce, je to k zešílení. Pozitivum knihy je otevřenost, se kterou zpěvačka píše o sexu; zato se příliš nezmiňuje o drogách (jejichž pravidelné užívání by vysvětlovalo nepříliš informačně bohatou kapitolu o nejlepší éře kapely), vyjímkou je přiznání závislosti na heroinu při rozpadu kapely. Upovídané, ale zas tak ne moc obohacující knize moc nesluší korekturou přehlédnuté pravopisné hrubky a kazí tak dojem z jinak pěkného technického provedení samotné knihy.

pavelse
28.01.2022

Další zajímavé svědectví o hudební scéně za posledních cca 50 let. Samozřejmě s důrazem na její začátky a vzestup Blondie. Nechybí i její rodinné vztahy a soukromý život.

synchronicity44
07.01.2022 5 z 5

Blondie zbožnuji a do Debbie jsem se zamiloval ještě o trochu více. Kniha naprosto perfektní, ale tolik hrubek jsem v jedné publikaci snad ještě neviděl, občas mně to vyloženě kazilo dojem.

Dita2002
29.10.2021 5 z 5

Kniha se velmi dobře čte, není to pouze výčet různých událostí v životě Debbie Harry, ale je to skutečný příběh, ze kterého se dozvídáme hodně o hudební a celé umělecké scéně v New Yorku sedmdesátých, osmdesátých let až do současnosti. Střídání spisovného a hovorového jazyka, které bylo zvoleno při překladu do češtiny, přidává celému příběhu na autenticitě. Za mě příjemné překvapení, jednoznačně doporučuji.

RMarkéta
15.10.2021 5 z 5

Znáte ten moment a pocit,kdy potkáte dlouholetou kamarádku, kterou jste pár let neviděli? A jdete si s ní sednout na jedno do hospody nebo do vinárny. Kde při dobrém pití semelete všechno od dětství po současnost včetně úspěchů a pádů a ten pokec si užíváte? Tak přesně o tom je tahle kniha. Musím říct, že Debbie Harry měla více štěstí než rozumu a byla v podstatě u všeho důležitého. Určitě bych se nebránila filmovému zpracování. Byla by to pěkná jízda. Taky jí to v jejím věku podřád dobře zpívá. Podařilo se mi do knihy začíst tak, že jsem jela tramvají na jiný konec Prahy a nevěřícně koukala, kde jsem se to zase ocitla, protože jsem měla pocit, že od nastoupení do vozu uběhlo maximálně pět minut. Ještě štěstí, že jsem nejela vlakem.

Štítky knihy

hudba zpěvačky

Autorovy knížky

Debbie Harry
americká, 1945
2021  83%Tváří v tvář