Tu, kde bývam

Tu, kde bývam https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398785/bmid_tu-kde-byvam-zgd-398785.jpg 4 30 10

Sedemnásťročná Linden Rose ukrýva tajomstvo. Nemá rodinu ani domov, a tak tajne prespáva v chodbách svojej strednej školy, vďačná za každú noc so strechou nad hlavou. Jediné, čo ju drží nad vodou, je jej práca redaktorky školského blogu a najlepší kamaráti, Šunka a Seung. A, samozrejme, nádej na lepšiu budúcnosť. Veci sa však ešte väčšmi skomplikujú, keď jeden deň príde najobľúbenejšie dievča na škole Bea na vyučovanie s poranenými ústami. Linden začne na vlastnú päsť pátrať po tom, čo sa jej stalo, čím sa však vystavuje riziku, že na seba pritiahne pozornosť. A pozornosť je to posledné, čo nepriznaná bezdomovkyňa potrebuje. Linden tak stojí pred ťažkým rozhodnutím - ak má pomôcť spolužiačke, musí sa znovu postaviť vlastnej minulosti, rovnako poznačenej násilím. To však znamená porušiť všetky pravidlá, ktoré si kvôli prežitiu stanovila, a nechať na povrch vyplávať dávno pochované tajomstvá.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Where I Live , 2018


více info...

Přidat komentář

Olsovcova
27.10.2023 2 z 5

Téma zajímavé, hlavní hrdinka sympatická, po literární stránce příšerné :( Místy zmatené, nekonzistentní... možná knize neprospěla ani snaha autorky do ní vměstnat ještě i další témata. Působí to na mě až tak, že se jedná o kolektivní dílo několika autorů.

Juls125
27.09.2023 5 z 5

trosku jsem se bala, ze me knizka nebude bavit podle recenzi, ale moc tu ty recenze nechapu. Byl to zajimavy pribeh a prislo mi to velmi dobre napsane. Bylo to ctive a ja se nemohla odtrhnout. Byla jsem strasne zvedava, co se ji teda presne stalo v minulosti, jak to dopadne s tou vyskou a se Seungem a bylo mi strasne lito Bey, postavy byly sympaticke a myslim, ze knizka stoji za precteni


Fortuna7
16.01.2023 2 z 5

Neobvyklé téma bezdomovectví u mladistvích, ale bohužel to zpracování bylo fakt příšerné. Autorčin styl psaní mi přišel hrozně jednoduchý, postavy se chovaly nelogicky a ten konec byl jak z béčkového filmu...
Mrzí mě, že se autorka daleko víc nevěnovala samotnému tématu bezdomovectví. Do čtení jsem se musela nutit, absolutně mě to nebavilo a dočetla jsem to jenom proto, že jsem chtěla vědět jak se to vlastně všechno provalí.

lenka0383
20.12.2022 3 z 5

Tohle je opravdu špatná kniha. Tři hvězdičky jen proto, že jsou i horší knihy. Téma vypadá zajímavě, ale je zpracované až na pár zajímavých momentů velmi plytce. Ty zajímavé momenty se tam opakují pořád dokola a nejsou vlastně pořádně vysvětlené. Čekala jsem mnohem víc toho, co se třeba dělo před tím, než se Linden ubytovala ve škole. Co všechno zkoušela? Jak se může vyhnout pozornosti zákona, když normálně chodí do školy pod svým jménem a už třikrát ji zatkla policie za noční vycházení? Vlastně jsem pořád četla a ptala se proč, proč, proč, protože jsem vůbec nechápala, co se tam děje, proč se ty postavy chovají, jak se chovají. Spousta věcí si i protiřečila. Hlubší myšlenky tam byly asi dvě, a když už se zopakovaly po sté, měla jsem chuť s tím praštit. Konec byl úplně stejně nepravděpodobný jako zbytek knihy. Styl psaní to ještě zhoršoval, protože to je asi typický příklad nezvládnutého přítomného času, krátké úsečné věty, překlepy a základní chyby. Plus výskyt dost zvláštních a knižních slov, které se vůbec nehodily do kontextu, jedna věta napsaná spisovně a hned druhá hovorově... Za mě nejhorší kniha, co jsem za posledních pár let četla.

Jirikk
30.10.2021 3 z 5

Ačkoliv je kniha dobře napsaná , hrozně ji zábíjí že je zbytečně dlouhá. Kdyby kniha byla o 100 stran kratší byla by daleko víc strhující,,,
Hlavní hrdinku si oblíbíte a bude ji držet palce..

Eeve
27.07.2021 2 z 5

(SPOILER) Musím sa priznať, že táto kniha bola pre mňa už od začiatku jedna veľká nuda. Ťažko sa začítavate, okrem pár hlavných a vedľajších postáv toho veľa v knihe nie je, všetky aktivity sú popísané veľmi povrchne a bez hĺbky, a to vrátane hlavnej premisy knihy - bezdomovectva (ale napr. aj pri "džobe" hlavnej postavy, novinárčine na strednej škole, prakticky za celý ten čas vieme len o pár klikoch do PC, raz sa bola spýtať profesora pár otázok, a to je asi tak všetko, a to si vezmime, že pokračovať v tom bol jej životný sen, no my sme sa o tom skoro nič nedozvedeli). Čo sa tu rieši, sú hlavne teenagerské vzťahy, toť vsio. No na túto tému je tých kníh naozaj požehnane.
Uznávam to, že autorka sa snažila vniesť do povedomia problém detského bezdomovectva, nevšímavosti ostatných, týrania a zneužívania žien, čo je teda pekných pár ťažkých a serióznych tém, ktoré si istotne zaslúžia aj širšiu debatu, čo jej teda slúži ku cti, ale podľa mňa to veľmi nezvládla. Celý dej sa pomaly vlečie, sústreďujeme sa tam na zbytočnosti, a naopak dôležité témy a skutočnosti sa často zabudnú rozvinúť, až v poslednej tretine knihy sa to začalo kúsok zlepšovať, hoc mnohých klišoidných "young adult" scén sa i tak nevyhla. No "zabil" to absolútne detinský a nereálny koniec, bohužiaľ odtrhnutý od reality. Predpokladám a chápem, že autorka to chcela všetko skončiť rozprávkovo, štýlom všetci boli šťastní až kým nepomreli, ale všetci veľmi dobre vieme, že v skutočnom živote to proste tak nefunguje - všetko to trhanie sa o to, s kým nakoniec bude bývať, skandovanie, tlieskanie, verejné vystúpenia, trochu to proste prehnala. Trochu dosť :)
Výsledný dojem - dosť nezáživná kniha s rozťahaným dejom, opakujúcimi sa scénami, ktoré sme už snáď miliónkrát videli či o nich čítali, nerealistickým záverom, hoc so zaujímavým, no nevyužitým námetom.

Aprilek
01.03.2020 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy opravdu začetla, ale pak už to bylo výborné! Milé hlavní postavy

GinaKicaid
23.06.2019 4 z 5

Z první třetiny jsem byla vyloženě nadšená, kniha má zajímavý nápad a krásně se čte. Jenže nemůžu přehlídnout tolik nelogických věcí, které se tam vyskytují... Pardon, ale celá zápletka s Beou, "Toaleťákem" a tím jejich kroužkem byla WTF? Všichni se chovali přinejmenším podivně... a to ani nemluvím o tom objímání na konci... Pardon, ale toto ne. Přesto se mi příběh jako celek líbil a nechávám mu ty 4* - za předpokladu, že vynechám ten štítek "ze života", protože chováním postav zcela jistě reálné nebylo.

SknihouVrukách
31.05.2019 4 z 5

Kniha Tu, kde bývam nepatrí medzi typické YA knihy. Zaoberá sa témou bezdomovectva. Postavy sú strašne sympatické a rýchlo si ich obľúbite. Hlavná hrdinka je silná. Zápletka je celkom plytká a v knihe sa skôr riešia pocity a kamarátstvo a bezdomovectva je tam trošku menej ako som očakávala. Knihu vám odporúčam, určite si ju všetci prečítajte.

a.a.candys.life
29.04.2019 5 z 5

Silný příběh mladé studentky! Chvílemi jsem, se smála a brečela a mráz po zádech a furt dokola! Autorka má skvělý styl spaní, četlo se to jedním dechem!

Autorovy knížky

2019  75%Místo, kde bydlím

Kniha Tu, kde bývam je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce58x
Chystám se číst24x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x