Trpká zkouška

Trpká zkouška https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479895/bmid_trpka-zkouska-qzw-479895.png 5 6 3

Trpkou zkouškou byla pro Evelyna Waugha liturgická reforma spjatá s druhým vatikánským koncilem, která se pro tohoto literáta stala snad největším duchovním bojem jeho života. V tomto tenkém výboru z jeho osobní korespondence je zachycen jeho pokus vnést již během trvání koncilu do veřejného prostoru alternativní pohled na tehdy diskutované reformy. Zároveň je zde také naznačen vnitřní zápas člověka, který se ve 30. letech obrátil právě díky předkoncilní liturgii, touto liturgií žil, hluboce ji miloval a zaváděnými reformami trpěl. Nakonec pro něj ztráta tohoto pokladu byla tak tíživá, že se modlil za smrt. Kniha je cenná jako historická sonda do doby pro církev turbulentní. Jako by církev v překotné snaze o aggiornamento přehlédla část svých dětí. Trpká zkouška je také připomenutím toho, že jednota je v mnohosti (a to zejména liturgického slavení), jak upo­zorňuje editor knihy Alcuin Reid. Úvodní a závěrečné texty jsou zase svědectvím o době pontifikátu papeže Benedikta XVI. a radosti, v níž se ona trpká zkouška díky Summorum pontificum změnila. Kniha je pro naši dobu jakýmsi zdviženým prstem, neboť tam, kde jde o liturgii, jde o vlastní život církve a spásu duší.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Historie
Vydáno: , Hesperion
Originální název:

A Bitter Trial: Evelyn Waugh & John Cardinal Heenan on the Liturgical Changes , 1999


více info...

Přidat komentář

honajz
27.12.2021 4 z 5

Velmi zajímavý dokument z doby před 50 lety, který je o to zajímavější, nakolik koreluje s dnešní dobou, kdy se opět zavádějí drobné změny u mše, kdy se opět chystá jakási synoda o naslouchání a angažovanosti a zapojení místo Boha, víry a modliteb a kdy se opět bojuje proti tradiční mši svaté. Kniha sice působí poněkud neuspořádaně, nejde přímo jen o výměnu dopisů mezi Waughem a kardinálem, ale jsou zde i pastýřské listy, různé vsuvky, prohlášení apod. Celkový dojem ale působí skoro jako detektivka (ostatně i na Agathu Christie dojde), kdy dojde nakonec k nešťastnému odhalení a katarzi celého dříve nastoleného problému. Smutné katarzi vzhledem k dnešní situaci, jak už jsem se zmínil. Vůbec, ta možnost porovnat tehdejší argumenty, sliby a ujišťování s reálnou situací o 50 let později, je asi to nejzajímavější, co kniha nadčasově přináší.

ŠtěpánMaria
19.10.2021 5 z 5

Knihu jsem přečetl s velkým zaujetím. Je vhodným doplněním Waughových románů, které vyšly v českém překladu. Ukazuje na jeho hlubokou lásku ke mši sv., na břitkost jeho usuzování a také na velikou bolest, kterou zakoušel vzhledem k nové liturgii.


Cinik
02.09.2021 5 z 5

Velmi zajímavá sonda do období hrůz druhého vatikánského koncilu a pokoncilní liturgické deformy v podobě výběru korespondence katolického konvertity a spisovatele Evelyna Waugha. S kardinálem Heenanem, šéfredaktorem The Tablet a dalšími katolíky se Waugh dělí o své zděšení z liturgické "reformy", kterou nazývá destrukcí, a snaží se proti této katastrofě, která Katolickou církev potkala, na poslední chvíli zoufale bojovat.

Kardinál Heenan vychází z celé knihy dost smutně jako někdo, kdo sice s reformou nesouhlasil, ale nakonec rezignoval a dal se do jejích služeb a sám sebe přesvědčil, že co Církev činí, musí činit dobře. Waugha tak v mnoha ohledech zklamal, u jednoho z dopisů je poznámka později připsaná jedním z pořadatelů Waughova díla, která stručně shrnuje osud všech slibů a ujištění v dopise vyjádřených: "To vše nedodržel". Na druhé straně mu nelze upřít, že dokázal získat pro tradiční katolíky v Anglii indult již za Pavla VI., byť způsobem poněkud obskurním, jak je uvedeno v doslovu napsaném hraběnkou Asquithovou. Toho se však už Waugh nedožil.

Historicky nesmírně hodnotná a kvalitní četba.

Štítky knihy

církevní život

Autoři knihy

Evelyn Waugh
anglická, 1903 - 1966
John Carmel Heenan
anglická, 1905 - 1975