Trosečníci v řece meteorů

Trosečníci v řece meteorů https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23496/bmid_trosecnici-v-rece-meteoru-65d24cbc7f01a.jpg 4 28 9

Sci-fi román z doby, kdy všechny planety sluneční soustavy jsou již hospodářsky využívány, vypráví o dětech, které přiletěly na prázdniny za rodiči na umělou planetu a v nastalé katastrofě jsou nuceny bez ohledu na vyspělou techniku počítačů užívat vlastního rozumu, vůle, citu i mravních zásad.. 13-813-77 -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Ci z Dziesiątego Tysiąca , 1974


více info...

Přidat komentář

Jack Bauer
12.01.2024 2 z 5

Na tuhle dětskou sci-fi jsem zapomněl až teď při procházení komentářů jsem na ni opět narazil. Děj si vůbec už nepamatuji, vůbec nevím o čem to bylo. Po sci-fi jsem prahl už od dětství, zvlášť těch z kosmu, v dnešní době co se vše považuje za sci-fi (spíše fantasy) jde až hrůza. Narazit na dobrou sci-fi knižní nebo filmovou je dnes už zázrak, samej brak nebo fantasy, pohádky z vesmíru. Tak teď se dívám, že knihu už jsem dříve komentoval, ale nezaškrtnul v přečtených.

Jack Bauer
14.09.2023 2 z 5

Narazil jsem zde na DK na toto dětské sci-fi z doby, kdy jsem kupoval každou sci-fi knihu co u nás vyšla. Dnes už vůbec nevím o čem byla, pamatuji si jen název. Proto nemohu komentovat a hodnotit.


Adapa
28.07.2023 3 z 5

V dětství mi tato KODovka utekla, zkusil jsem si ji přečíst teď v dospělosti. A nuda a nuda. Děj se odehrává někdy cca 850 let poté, co lidstvo poprvé přistálo na Marsu. Celá Sluneční soustava je zalidněna. Lidstvo staví celé mechanické planety, zkolonizovalo planety i asteroidy a chystá na cestu první hvězdolet, který má vyrazit k jiné hvězdě.

Skupinka dětí vyráží zachránit uvízlé trosečníky v podivné řece meteorů. S sebou si berou robota, který vypadá jako jeden z nich. Jsou neohrožení, bez chyb, dokonalí dětští hrdinové.

Dost tam chybí děj, nějaké další postavy krom těch dětí, nějaké názory apod.

No, číst to jako kluk někdy v době prvního vydání té knihy, asi bych byl nadšený. Teď nemohu dát víc jak tři hvězdy a nikdy se k té knize už nevrátím.

Ivan F
12.06.2022 3 z 5

Niekedy človeka chytí tak silná nostalgia, že siahne aj po knihe z detstva, hoci vie, že príbeh videný detskými očami, ktorý mu/jej učaroval, sa prečítaním v dospelosti nevyhne rozčarovaniu - lenže to vábenie je tak mocné. Rozumiem mnohým, ktorí takémuto vábeniu podľahnú, hoci vedia, že to už nebude ono. Mať tak desať rokov je to určite za plný počet, lenže mať o hodne viac, tak je to maximálne na tri hviezdičky. S nostalgiou v srdci a miernym rozčarovaním sa prikloním k trom poctivým päťcípim hviezdičkám. V každom prípade je pán Broszkiewicz výborným spisovateľom a začínajúci čitateľ s ním určite objaví krásu sci-fi žánru.

PanPredseda
17.05.2021 4 z 5

Kniha viděná dětskýma očima: 4 až 5 hvězdiček. Kniha pohledem dospělého: mezi 3 a 4 hvězdičkami.
Nadprůměrná sci-fi pro děti kolem deseti let.

Jengen
05.11.2017

Mohu jen napsat, že knihy-kniha "Trosečníci v řece meteorů" je tím nejkrásnějším příběhem o budoucnosti, který jsem kdy četl. Živím se jako překladatel a recenzista, ale hlavně pro anglicky psané knihy. Tak jak se Henlein stal ikonou pro světovou sci-fi, i Jerzy Broszkiewicz by byl nazírán jako jeden z geniálních spisovatelů, a on je, ale ne tak známý. Pro nás obyčejné smrtelníky si jen přeji, aby jeho vize budoucnosti s lidstvím, byla tou uskutečněnou budoucností.

Jengen
16.02.2017

Zase se musím omluvit za svoji bezkritičnost, autor byl génius pozorování civilizace. Co napsal, další generace jen touží obsáhnou.

Hun
01.10.2016

Zhruba od devíti do jedenácti let to byla moje nejoblíbenější kniha. Pak ji vystřídaly Stříbrné prameny a po dalších třech letech Silmarillion. A tento stav trvá už 17 let. :-)

Ale na Trosečníky občas rád zavzpomínám. Jestli sháníte povedenou dětskou sci-fi třeba pro synka, moc doporučuju.

coquus
01.02.2016 4 z 5

Když jsem jako kluk četl tuto knihu, zdála se mi v té době naprosto úžasná. Po několika destítkách let jsem se k ní vrátil, a musím říct, že už to nebylo ono. Příběh je pořád zajímavý, ale docela mně tu chyběla nějaká záporná postava. Ono vylíčení postav vůbec je tu takové více méně ploché. Navíc celá atmosféra příběhu působí tak hrdinsky, neohroženě a směle, že to až ubírá příběhu na autenticitě. Holt je to kniha, kterou je potřeba číst v určitém věku, kdy uvedené nedostatky moc neřešíte.

Štítky knihy

sci-fi pro děti

Autorovy další knížky

Jerzy Broszkiewicz
polská, 1922 - 1993
1977  70%Trosečníci v řece meteorů
1978  74%Vesmírne dobrodružstvá
1963  94%Velké, větší, největší
1962  92%Podoba lásky
1987  60%Doktor Twardowski

Kniha Trosečníci v řece meteorů je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce48x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x