Trombózy a záněty žil

Trombózy a záněty žil https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452255/trombozy-a-zanety-zil-oj6-452255.jpg 3 1 1

Žilní choroby patří u nás k nejčastějším nemocem: sužují hlavně pracující, kteří dlouhé hodiny stojí, a ženy po opakovaných porodech.

Přidat komentář

DádazPrahy
05.03.2023 3 z 5

Tuhle brožuru jsem našla v knihobudce a protože ke zmíněným zdrav. problémům bohužel nemám daleko, tak jsem si knížku vzala a se zájmem přečetla. Bylo mi jasné, že když byla napsána v 70. letech, nebude vše aktuální, protože lékařská věda od té doby naštěstí pokročila, takže zmíněná léčiva a některé metody léčby již dnes neplatí. Co však považuji za klad knihy je celkem srozumitelný popis fungování žilního systému a zdravotních problémů s ním spojených, což platí stále, takže díky tomu má brožura svůj přínos i dnes. Zajímavý je i pohled do historie (možná nás může "uklidnit", že žilními problémy trpěli i anglický král Jindřich VIII. a skotská královna Marie Stuartovna - to nás v dějepise neučili:-).Trošku mi vadila zbytečná obsáhlost (někdy jednoduché je řečeno mnoha slovy) a opakování stejného (např. že dlouhé stání škodí, se tu dočteme hned několikrát atd.) Maličko k pousmání jsou např. tyto věty: "Vydatná česká kuchyně je vhodná jen pro velmi těžce pracující nebo pro závodní sportovce. Ostatním, hlavně se sklonem k tloušt´ce, je třeba doporučit kuchyň jinou, bez knedlíků, koláčů, buchet a lívanců a hlavně kuchyň méně chutnou, při které je člověk rád, že má jídlo za sebou a ani ho nenapadne dát si přídavek." Nebo:"Mladé ženy, aby si udržely štíhlou linii, hrají za městem nebo za humny vesnice odbíjenou. Ale aby se příliš neunavily, jezdí tam na motorce nebo autem." Nebo pojednání o zdravotním lehátku:"Bylo by záhodno, aby i náš průmysl tato lehátka vyráběl. Vždyť téměr v každé rodině má někdo oteklou nohu nebo ploténky. Zdravotní lehátko by se určitě využilo a vyplatilo. Zatím vám můžeme jenom doporučit, abyste přiložený nákres lehátka ukázali svému zručnému příbuznému a požádali ho, aby vám je zhotovil podle nákresu."
Přes zmíněné výhrady a patrný "zub času" však není tato knížka k zahození a jako seznámení s problematikou žilních chorob a jejich léčby může být užitečná i dnes.


"

Autorovy další knížky

Antonín Krčílek
česká, 1916 - 1994
1973  60%Trombosy a záněty žil
1971  0%Tromboflebitidy a trombosy končetinových žil