Trojhvězdí nesmrtelných - Mandlová, Baarová, Gollová

Trojhvězdí nesmrtelných - Mandlová, Baarová, Gollová https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109368/bmid_trojhvezdi-nesmrtelnych-mandlova-ba-gpN-109368.PNG 4 23 5

Nejen nostalgie nás přitahuje ke starým českým filmům: Ať už jsou jejich příběhy z dnešního pohledu jakkoliv naivní a vykonstruované, jedno jim upřít nelze - zvláštní půvab doby a jejích hvězdných představitelů. Lída Baarová, Nataša Gollová, Adina Mandlová, a samozřejmě nejen ony byly hvězdami předválečného i válečného filmu se vším, co k tomuto epitafu patří. Krása, charisma osobnosti, popularita, mimořádné společenské postavení, ale i drby, závist, pomluvy. Život zasvěcený úspěchu, plný vnějšího lesku, potlesku davů - to vše jim osud dopřál na vrcholu slávy. O to krutější bylo procitnutí v druhé polovině života všech tří hereček. Zapomnění, vykonstruovaná obvinění, společenské i citové krize. Kdysi nejslavnější osobnosti tohoto národa žily na sklonku života v depresi a deziluzi z pomíjivosti úspěchu a slávy. Jak byla jejich hvězdná sláva v mládí velmi podobná, tak jsou takřka identické i podmínky na konci jejich života. Osud dává i bere bez výstrahy. O tom je tato kniha.... celý text

Přidat komentář

lukas5373
23.06.2021 5 z 5

Velie zajímavá kniha, kterou jsem přečetl jedním dechem. Sice obsahově nic vyčerpávající, ale pro takový zevrubný přehled o kariérách těch dam a jejich doby stačí.

n.ezn.amy
24.05.2020 3 z 5

Životopis tří našich nejznámějších hereček předválečné a válečné doby. Víceméně stručné shrnutí jejich osudů a příběhů, které autor zasadil do historických souvislostí. Kniha není špatná, ale pokud člověk četl jiné knihy, které byly o nich sepsány, nedozví se nic nového. Tato kniha je spíše pro ty čtenáře, kteří se chtějí poprvé něco o nich dozvědět.


marion1
15.05.2020 2 z 5

Kniha byla pro mě takový kočkopes od všeho něco a nic dotazeneho do konce, poměrně hodně místa bylo docela zajímavé čtení o historických souvislostech. Kdo herečky nezná poslouží jako seznámení.

Radka89
04.12.2018 3 z 5

Hezky napsaná kniha, která vystihuje to nejdůležitější ze života hereček. Přečetla jsem mnoho knih o Lídě Baarové takže jsem se nic nového nedozvěděla, ale Mandlové a Gollové jsem si hezky početla.. :)

maryzka
17.05.2012 3 z 5

Po přečtení této knihy si musí člověk vzpomenout na několik českých přísloví a jednu Ježkovu Písničku. Ježkova písnička zní: Život je jen náhoda, jednou si dole a jednou nahoře. Další přísloví:Když ptáčka lapají krásně mu zpívají nebo Pánská láska po zajících skáče. atd. Opravdu zajímavá paralela.