Třikrát ve vážném podezření

Třikrát ve vážném podezření https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90905/bmid_trikrat-ve-vaznem-podezreni-Z0i-90905.jpg 4 15 4

Hlavním motivem příběhů, které nás zavádějí na anglický venkov do prostředí středních vrstev, je podezření z vraždy vznesené proti nevinnému člověku. Hlavním motivem je ve všech podezření z vraždy, které ulpí na nevinných lidech. Poklidné kultivované vyprávění přibližuje velmi dobře atmosféru současného anglického maloměsta i charaktery obyvatel. Jde spíše o jakousi studii zločinců a podezřelých, protože pachatel je od samého začátku vždy znám.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Odeon
Originální název:

No Medals for the Major (1974) / The Hand of Death (1981) / Intimate Kill (1985) , 1985


více info...

Přidat komentář

1amu
23.04.2020 4 z 5

Relativní výhodou této doby je to, že se dostanete ve svém obydlí k věcem, o kterých vůbec nemáte tušení, tedy že jsou ve vašem vlastnictví. A tak jsem se seznámil s anglickou dámou, autorkou níže komentované roztomilé knihy. Jmenuje se Margaret Yorke a bohužel již nás čtenáře nemůže oblažovat novými knihami.
Ihned mne zaujala zvoleným prostředím. Tím je anglický venkov. Čisté vesničky, městečka i osady, jako u nás (Bumbálka, Radlín nebo třeba Lenora). Bydlí tam typičtí obyvatelé, buď pracující na svých políčkách, případně dojíždějící vlaky do zaměstnání. Jsou tam opilci, příšerné báby-drbny, bohaté dámy-vdovy i vysloužilí plukovníci (ty zatím nemáme), ale jinak je to asi stejné. I ty vraždy. Není jich mnoho, ale pokud k ním dojde klevetivé drbny mají okamžitě jasno, kdo za tím je. "Jak jen se něco takového mohlo stát zrovna v naší vesnici ? Jak se to mohlo stát v docela normálním životě ?"
Kniha tří příběhů se čte výtečně. Vychutnával jsem si názvy domů (Holubičí dům,Růžová chaloupka, U tří petrklíčů či Břečťanové loubí), hospod jako U pěti žejdlíků. Ihned bych tam zašel.
Protože jsem povahou asi z jedné pětiny cholerik, rozčiloval jsem se nad blbostí vesnických konstáblů při vyšetřování (protože my čtenáři víme jak postupovat). Ona to ví i paní Margaret a "natahuje nás pomalu na špagát". Napětí dávkuje pomalu, já se snažím číst rychleji, ale její styl je originální. Milovníci Lady Agathy nebudou spokojeni. Nechci "spoilerovat", leč název souboru hodně napoví.
Když máte náladu na cákance krve, monstra, rozbité lebky a vše další co k tomuto druhu knih patří - vyberte si něco jiného ! Ani pro "Adulty" to není, dtto pro "Harlekýnky".
Jediná věc mi vadila, za tu však paní Margaret nemůže. Popis anglického oběda, či večeře. Kdo z vás to ochutnal ten pochopí. (A to autorka nezmiňuje proslulé britské pudingy).

Iamblichos
08.03.2020 2 z 5

No....rozvlacne, utahane, bez napatia - aspon pre mna...nedocitane


h2220
03.01.2015

Tři detektivní příběhy z anglického venkova. Autorka znamenitě líčí prostředí i postavy. Nejdramatičtější je příběh sadistického vraha žen, který si myslí, že při svém lovu na ženy neudělá chybu a je si jistý, že na něj policie nemůže přijít. Psychopatlogická sadostická osobnost však spravedlivému trestu neunikne.
Obsahuje: Major, který neměl medaile, Ruka smrti, Zcela soukromá vražda

Titi
19.11.2013 5 z 5

Tři výborné psychologicky laděné detektivky. Těžko říct, která je nejlepší, ale nejvíc mi bylo líto pana generála z první detektivky.

Štítky knihy

detektivky 3x

Autorovy další knížky

Margaret Yorke
britská, 1924 - 2012
1992  87%Třikrát ve vážném podezření
1993  95%Vlny zločinu 1
2003  60%Žena na útěku
2004  70%Tajemství zahrady
1992  70%Probuzení do krutého dne