Trik

Trik https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319724/bmid_trik-XCD-319724.jpg 4 47 14

Silný, no zároveň vtipný príbeh o stratených a znovuobjavených ilúziách, ktoré robia život krajším. Píše sa rok 1934. Pätnásťročný syn pražského rabína Moše Goldenhirsch v cirkuse obdivuje kúzelnícke triky legendárneho Polmesačného muža a jeho pôvabnej asistentky. Židovský chlapec, uchvátený čarovným svetom mágie, ujde z domu a pripojí sa k cirkusu, ktorý sa presunie do Nemecka. Tam sa z neho stáva Veľký Zabbatini, vychýrený kúzelník z Perzie, ktorý sa na začiatku druhej svetovej vojny v Berlíne teší mimoriadnej popularite. Lenže ani všemocná mágia ho nezachráni pred krutými vojnovými udalosťami... V roku 2007 v Los Angeles desaťročný Max Cohn vylezie z okna svojej izby, aby našiel Veľkého Zabbatiniho, starého kúzelníka vo výslužbe. Je totiž presvedčený, že rozvodu rodičov možno zabrániť iba pomocou mágie. Stretáva však iba nevrlého starého muža, ktorý stratil vieru v život a v jeho čaro. Ich spočiatku komplikovaný vzťah vyústi do nečakaného rozuzlenia.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

The Trick , 2016


více info...

simca9342
simca9342
14.10.2023 5 z 5

Jeden historický příběh, dvě roviny = dvě generace se stejným původem a historií, ale s odlišným pohledem na svět a rodinnými problémy.

"Tábor na kufry."
Maxova babička vypráví příběhy o tom, co jako mladá zažila, o zvláštních táborech, kde byly samé kufry a ještě více kufrů a lidí. Rozumíte tomu ? Já celkem ano, ale zpět k příběhu :)
Max, o kterém byla řeč žije v LA a právě si myslí, že se mu hroutí vše před očima. Rozvod rodičů vnímá ze všech věcí nejhůř. Do doby než uslyší tajemný hlas mentalisty a začne pátrat na vlastní pěst.
Kromě toho jeho babička přežila Osvětim. Důkazem jsou nejen vzpomínky, ale fotografie z knihy, kterou má vrytou v očích navždy...

Starý Žid Laibl je od nynější chvíle vdovec. Osmiletý Moše nemá maminku a otec začíná vést rozhovory s alkoholem než s vlastním synem. Po osvobození a předcházejícímu zvěrstvu, které se dělo s lidmi jako byl on je už Moše starý muž a už dlouhá léta je někým jiným.
Dámy a pánové kouzelník Zabbatini vstupuje do manéže!

MichaLela
MichaLela
21.10.2021 1 z 5

Nuda, nuda, nuda. Často knížky nevzdávám, ale tady nešlo jinak, do toho překvapujícího konce jsem prostě nevydržela.


nela3812
nela3812
19.10.2021 2 z 5

První 2/3 knihy pro mě byly utrpením. Styl psaní autora mi vůbec nesedl a děj postrádal jakoukoliv zajímavou zápletku nebo postavy. Max byl hloupoučký a Moše neskutečně nevrlý a arogantní. Myslela jsem, že knihu odložím a dočítat jí snad raději nebudu.

Nicméně poslední třetina knihy mě opravdu velmi bavila. Autor konečně pořádně pronikl do válečného tématu, koncentračních táborů a zacházení se židy. Ač se jedná o smutné období historie, byla pro mě tato část nejčtivější. Pokud by celá kniha byla napsána tak jako její závěr, hodnotila bych pravděpodobně úplně jinak!

Velmi mě také zaujala zápletka, kterou nám na konci autor odhalil. Spojení životů tímto způsobem bylo opravdu nečekaná a velmi překvapivé. Zároveň tento „malý“ příběh krásně pohladil na duši a ukázal, jak jsou dobré skutky důležité a jak i drobnost může změnit celý lidský život!

Jen díky závěru knihy hodnotím 2,5/5. Bohužel mi tato kniha způsobem psaní příliš nesedla a já vám jí s čistým svědomím nemohu doporučit.

medlovice
medlovice
23.07.2021 5 z 5

Tak jsem ji konečně našla.
Od listopadu, kdy jsem četla jedním dechem Kde zpívají raci jsem nemohla najít knihu, která by mě nadchla od začátku do konce. Tady to byla láska na první pohled už v knihovně a když na ni přišel čas číst, zaujala mě a já si konečně užívala čtení , těšila se na chvilky s touto knihou , večer sama v posteli , ráno při snídani. kdykoliv , jen abych se dověděla co bude dál , jaký osud hrdinům přichystal. Příběh má vše = lásku ve všech jejich krásách a podobách , nemoc i smrt, cirkus , dobrodružství , hlad a strach a hlavně spád , ten úchvatný svět, který se objevil a už zase zmizel , ale někde uvnitř v nás zůstane. A nutí přemýšlet , jestli se tento příběh stal a kolik je pravda. I když záleží na tom ? Maxovi určitě každý fandil.

pydla
pydla
14.06.2020 4 z 5

Pohodová kniha o starém iluzionistovi, který je znechucen životem a jeho cynický pohled a hrubost, vás nenechá na pochybách a malém Maxovi, kterému se rozvádějí rodiče a chce je pomocí kouzla lásky, dát zase dohromady. Max vyhledá kouzelníka Zabbatiho a ...... převrátí si své světy, pohledy i vnímání světa.

Magrata15
Magrata15
06.04.2020 5 z 5

Malý Max hledá starého kouzelníka, aby kouzlem vrátil lásku jeho rozvádějícím se rodičům. Nakonec se podaří několik kouzel, která ale nikdo z "diváků" nečekal.

Tak trochu jiný pohled na dobu II. světové války a genocidu.

Autorův poutavý styl se mi líbil hned od první stránky.
(a jinak bych chtěla říct, že stejně jako "juliesze" mě nejdřív kniha zaujala svou obálkou)

juliesze
juliesze
18.03.2020 5 z 5

Nebudu lhát, knížka mě osobně oslovila svým obalem. Takové jemně nevrýpavé, záhadné a trošku povznesené. Začátek se mi líbil, i když postupem času se moje zášť vůči Velkému Zabbatinimu zvyšovala. Šval mě svojí lživostí, kdy se dokonce vypracoval tak daleko, že lhal i sám sobě. A na druhé straně příjemná naivita dětského Maxe v odrazu působila tak klidně, kouzelně. NEjvíce se mi ovšem líbila část Maxových rodičů, kdy si uvědomili, že celý ten dlouhý boj po rozvodu nestál k ničemu a jsou akorát vyčerpaní. Myslím, že to by si měli uvědomit všichni rodiče. Hlavně s důrazem na to, jaké následky to má na děti (i když v tomto případě to byl ještě relativně klidný a neproblémový rozvod).

Aki12
Aki12
17.07.2018 4 z 5

Jak píše sám autor, tento román je dojímavý a zároveň usměvavý. Tohle všechno kniha dokonale splnila! Kniha je psána zajímavým stylem (jedna kapitola je z pohledu Mošeho a druhá z pohledu Maxe). Příběh je skvěle napsaný a vůbec se netáhne. I tak si myslím, že kniha zaujme jenom některé čtenáře, zvlášť ty, kteří ještě neztratili iluze.
Ps. Kniha by si zasloužila lepší obálku, protože tahle vůbec nezaujme, a také se netýká tématu knihy.

1987
1987
23.02.2018 odpad!

Jedna z najhorsich knih, ake som cital. Uprimna asi ako telefonat brigadnika z callcentra pat minut pred zaverecnou.

Igrediencie sice dobre - (po)vojnova zapletka, rozbity vztah, smutne dieta a (akoze) magia - ale ten remeselnik... Slaby ako informatikove hamstringy.

Knihu som ucelovo zabudol v autobuse v Jaromeri. Vopred sa ospravedlnujem objavitelovi tohto pokladu.

Gracian1964
Gracian1964
11.01.2018 5 z 5

Výborná kniha, skvele sa čítala, zaujímavý a pútavý príbeh. Predchádzajúci komentátori spomínali podobnosť so Zlodejkou kníh, neviem posúdiť, ale vzbudilo to vo mne zvedavosť, musím si to požičať a uvidíme.

Aimee1
Aimee1
21.11.2017 4 z 5

Zajímavý příběh, silný, ale nebylo to tak čtivé, jak třeba Zlodějka knih. Nicméně i tak mohu doporučit :)

Marcelaalecram
Marcelaalecram
31.07.2017 4 z 5

Něco mezi Stoletým staříkem a Zlodějkou knih.

iška
iška
11.05.2017 5 z 5

Hrdinové příběhu neprožívají zrovna pohádkový život plný štěstí. Vše je ale vyprávěno s úsměvným nadhledem. Jsou tu momenty dojemné, ale i takové u kterých mrazí.

sadlo
sadlo
23.04.2017 5 z 5

Přečteno za víkend.Komu se líbí Zlodějka knih, tak si prectete tuto knihu.
Skvěle počteni.

Autorovy knížky

Emanuel Bergmann
německá, 1972
2016  79%Trik

Kniha Trik je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce41x
Chystám se číst37x
Chci si koupit4x